Δύο ώρες τηλεόραση ημερησίως πυροδοτούν το παιδικό άσθμα

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα μικρά παιδιά που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από μελέτη 3.000 παιδιών τα οποία παρακολουθήθηκαν σε ό,τι αφορούσε τον τρόπο ζωής τους και την υγεία του αναπνευστικού συστήματός τους από τα 3,5 ως τα 11,5 έτη. Ολα τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν γεννηθεί τη δεκαετία …

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα μικρά παιδιά που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από μελέτη 3.000 παιδιών τα οποία παρακολουθήθηκαν σε ό,τι αφορούσε τον τρόπο ζωής τους και την υγεία του αναπνευστικού συστήματός τους από τα 3,5 ως τα 11,5 έτη.

Ολα τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν γεννηθεί τη δεκαετία του 1990- συμμετείχαν σε μια ευρύτερη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 14.000 παιδιά αναλύοντας τους δείκτες υγείας τους καθώς και τον τρόπο ζωής τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «ένοχη» για την ανάπτυξη άσθματος δεν είναι αυτή καθαυτή η τηλεόραση αλλά ο καθιστικός τρόπος ζωής στον οποίον παραπέμπει. Αν και πολλές και διαφορετικές μελέτες έχουν συνδέσει ως σήμερα την έλλειψη άσκησης καθώς και τα περιττά κιλά με κίνδυνο άσθματος, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που συνδέει ευθέως την καθιστική ζωή σε πολύ μικρή ηλικία με υψηλότερο κίνδυνο άσθματος αργότερα κατά την παιδική ηλικία.

Σύμφωνα με τη μελέτη από τη Γλασκώβη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Τhorax» κανένας από τους μικρούς εθελοντές δεν εμφάνιζε συμπτώματα άσθματος στη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Οπως ωστόσο προέκυψε ως την ηλικία των 11,5 ετών, 185 παιδιά (6% επί του συνόλου) είχαν εμφανίσει άσθμα. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι όσα από τα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωσθούν με άσθμα σε σύγκριση με εκείνα που δεν ήταν τόσο… φανατικοί τηλεθεατές.

Μεταξύ των παιδιών με άσθμα, το 2% δεν έβλεπε καθόλου τηλεόραση, το 20% παρακολουθούσε λιγότερο από μία ώρα ημερησίως, το 34% έβλεπε μία ως δύο ώρες την ημέρα ενώ το 44% έβλεπε τηλεόραση για περισσότερες από δύο ώρες ημερησίως.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η σύνδεση την οποία ανακάλυψαν δεν έχει ως «ρίζα» της την ίδια την τηλεόραση αλλά την έλλειψη δραστηριότητας και άσκησης που συνεπάγονται συνήθειες όπως οι πολλές ώρες τηλεθέασης. Οπως ανέφερε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο δρ Τζέιμς Πάτον, «πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη δραστηριότητας και όχι η ίδια η τηλεόραση.Πιθανότατα υπάρχει ένα “παράθυρο” στα πρώτα χρόνια της ζωής,κατά το οποίο η άσκηση δρα προστατευτικά για τους πνεύμονες».

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που μαρτυρούν ότι τα μοτίβα της αναπνοής είναι πολύ σημαντικά για τη ρύθμιση του τόνου των μαλακών μυών στους αεραγωγούς. Οταν ένα παιδί δεν είναι δραστήριο, δεν παίρνει βαθιές ανάσες, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι μύες να μένουν αγύμναστοι και έτσι να δημιουργούνται αναπνευστικά προβλήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk