Δηλώσεις Γ.Κουμουτσάκου

Εμμένει στην ταξιδιωτική οδηγία για την ΠΓΔΜ το υπουργείο Εξωτερικών

Σκόπιμη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του εκπροσώπου του, Γ.Κουμουτσάκου, την έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την ΠΓΔΜ με αφορμή τόσο το πρόσφατο περιστατικό στην Οχρίδα, όσο και άλλων περιστατικών κατά τα οποία η ΠΓΔΜ φαίνεται να εξαντλεί την αυστηρότητά της στους Έλληνες.

Απαραίτητη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του εκπροσώπου του, Γ.Κουμουτσάκου, την έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την ΠΓΔΜ με αφορμή τόσο το πρόσφατο περιστατικό στην Οχρίδα, όσο και άλλων περιστατικών κατά τα οποία η ΠΓΔΜ φαίνεται να εξαντλεί την αυστηρότητά της στους Έλληνες.

Όπως αναφέρει ο Γ.Κουμουτσάκος παρατηρείται από την πλευρά της ΠΓΔΜ «κατάχρηση εφαρμογής της νομοθεσίας, με συνέπεια να υπάρχουν αποτελέσματα δυσανάλογα αρνητικά για τους Έλληνες πολίτες».

Τέτοια περιστατικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών είναι η επιβολή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων, η παραπομπή σε δίκη για απλές διοικητικές παραβάσεις, ο εξαναγκασμός οδηγών φορτηγών σε εκφόρτωση του φορτίου τους για έλεγχο σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, ακόμη και η δήμευση φορτηγών για «αμφισβητούμενες παραβάσεις», που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την καταβολή απλού προστίμου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον εάν το ζήτημα της ατμόσφαιρας που δημιουργείται στην ΠΓΔΜ τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε η κ.Μπακογιάννη την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον ο κ.Κουμουτσάκος σημείωσε ότι στις συνομιλίες τέθηκε οτιδήποτε σχετίζεται με την πορεία διαπραγμάτευσης για το όνομα.

«Οι προβληματισμοί για τη γενικότερη επίδραση, που έχουν στη διαπραγμάτευση οι πολιτικές και η ατμόσφαιρα που καλλιεργείται στην γειτονική χώρα, έχουν καταγραφεί και έχει γίνει η ανάλογη ενημέρωση, αυτό όμως σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης για το θέμα του ονόματος, κάτι που δεν έχει διμερή χαρακτήρα», κατέληξε ο κ.Κουμουτσάκος.

Αναφερόμενος στο κατά πόσο τα περιστατικά αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική να προχωρά ανεμπόδιστα. Τυχόν καθυστερήσεις, όμως, δεν είναι ευθύνη ούτε της Ελλάδας, ούτε της ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Τα υποψήφια προς ένταξη κράτη οφείλουν να ακολουθούν πολιτικές ανταπόκρισης σε αυτά τα οποία απαιτούνται», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk