Απογοήτευση Καραμανλή μετά τη Σύνοδο

Σε αναμμένα κάρβουνα θα κάθεται η κυβέρνηση ως τις αρχές Απριλίου αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία. «Ολα θα κριθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου» υπογράμμισε χθες ο Πρωθυπουργός ενημερώνοντας τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής και άφησε για μία ακόμη φορά να εννοηθεί ότι δεν έχει εγκαταλείψει τα εκλογικά σχέδιά του αλλά απλώς τα αναβάλλει ώσπου να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Κ.Καραμανλής δεν έκρυψε την ανησυχία …

Σε αναμμένα κάρβουνα θα κάθεται η κυβέρνηση ως τις αρχές Απριλίου αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία. «Ολα θα κριθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου» υπογράμμισε χθες ο Πρωθυπουργός ενημερώνοντας τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής και άφησε για μία ακόμη φορά να εννοηθεί ότι δεν έχει εγκαταλείψει τα εκλογικά σχέδιά του αλλά απλώς τα αναβάλλει ώσπου να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Κ.Καραμανλής δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα αντικρουόμενα συμφέροντα που εκφράζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, προκαλώντας κλίμα αβεβαιότητας στις χρηματαγορές, και τόνισε ότι αργά ή γρήγορα οι επιπτώσεις αυτής της αβεβαιότητας θα πλήξουν και την ελληνική οικονομία. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά στην Κυβερνητική Επιτροπή, με την οποία προέτρεψε την κυβέρνηση «να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό,όσο σκληρή κι αν είναι», προτείνοντας μονιμότερα μέτρα από αυτά που μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Oπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο Πρωθυπουργός περιέγραψε με ζοφερά χρώματα τις διαβουλεύσεις που είχαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την Κυριακή στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι σε μια περίοδο που η διεθνής κρίση δείχνει να κλιμακώνεται δεν βρέθηκε επίπεδο συνεννόησης και δεν δημιουργήθηκαν συνθήκες συμφωνίας για κοινές δράσεις. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε απογοητευμένος από τα γενικόλογα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής, εκφράζοντας απαισιοδοξία και για την πιθανότητα μιας συμφωνίας στην τακτική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαρτίου. Απαντώντας εξάλλου στις ερωτήσεις των υπουργών του, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία δεν επηρεάζεται από τις αποφάσεις της ΕΕ. Πρόσθεσε όμως ότι θα την επηρεάσουν καθοριστικά οι αποφάσεις που θα ληφθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου, αφού τότε θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η Ελλάδα θα πρέπει να τροποποιήσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης λαμβάνοντας έκτακτα οικονομικά μέτρα. Η εντύπωση που προκάλεσε αυτή η αναφορά στους παριστάμενους υπουργούς είναι πως ο Πρωθυπουργός, παρότι αποκλείει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, εξακολουθεί να έχει στο μυαλό του έναν εκλογικό σχεδιασμό και ιδίως το σενάριο εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.

Οι συμμετέχοντες στην Κυβερνητική Επιτροπή ζήτησαν επίσης διευκρινίσεις από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για τη ρύθμιση την οποία μελετά για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Ο κ. Σουφλιάς απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, αλλά επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταφύγει σε μονιμότερα οικονομικά μέτρα, λέγοντας ταυτόχρονα την αλήθεια στον λαό για την κατάσταση της οικονομίας, όσο σκληρή κι αν είναι. «Στο τέλος θα εκτιμηθεί εκείνος που δεν έκρυψε την αλήθεια και κινήθηκε με σοβαρότητα» τόνισε, απορρίπτοντας με έμμεσο τρόπο τις προτάσεις συναδέλφων του για νέες φιλολαϊκές ρυθμίσεις. Δ ραματικούς τόνους περιείχε και η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου στην Κυβερνητική Επιτροπή για την εξέλιξη της κρίσης, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, στις οποίες σημείωσε: «Κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες εξελίξεις στην πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση, που αγγίζει όλες τις οικονομίες του κόσμου και κατ΄ επέκταση και την ελληνική.Στόχος του σχεδίου μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις,ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα» παρατήρησε ο κ. Παπαθανασίου και κατέληξε: «Το σχέδιό μας έχει στόχοαφενός μεν να περιορίσει τα ελλείμματα του Δημοσίου και αφετέρου αναπτυξιακές δράσεις που να δημιουργήσουν νέα εισοδήματα για τους Ελληνες και νέες θέσεις εργασίας.Είμαστε σε επιφυλακή για να θωρακίσουμε την οικονομία της χώρας».

Την ανησυχία του για το βάθος και την έκταση της διεθνούς κρίσης εξέφρασε χθες σύμφωνα με πληροφορίες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ.Παπούλια, στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου υποδιοικητή της Τράπεζας κ. Ι. Παπαδάκη. Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία θα γίνουν πιο ορατές τους προσεχείς μήνες, απειλώντας νευραλγικούς τομείς της που έχουν αρχίσει ήδη να δοκιμάζονται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk