Υπεραισιόδοξες για τον ΟΟΣΑ οι οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ

Ως ευκαιρία για να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική του στρατηγική βλέπει τη σημερινή παγκόσμια κρίση ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την ετήσια έκδοσή του για τους «Στόχους της ανάπτυξης» , η οποία παρουσιάστηκε χθες, η λέσχη των πλούσιων χωρών εφιστά την προσοχή στους κινδύνους αναδίπλωσης και εγκατάλειψης των μεταρρυθμίσεων. «Απέναντι στην κρίση και στην ύφεση που εξακολουθεί να πλήττει τις οικονομίες ακόμη σε παγκόσμια κλίμακα», γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού …

Υπεραισιόδοξες για τον ΟΟΣΑ  οι οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ | tovima.gr

Ως ευκαιρία για να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική του στρατηγική βλέπει τη σημερινή παγκόσμια κρίση ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την ετήσια έκδοσή του για τους «Στόχους της ανάπτυξης» , η οποία παρουσιάστηκε χθες, η λέσχη των πλούσιων χωρών εφιστά την προσοχή στους κινδύνους αναδίπλωσης και εγκατάλειψης των μεταρρυθμίσεων. «Απέναντι στην κρίση και στην ύφεση που εξακολουθεί να πλήττει τις οικονομίες ακόμη σε παγκόσμια κλίμακα», γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Κλάους Σμιντ-Χέμπελ, «είναι αναπόφευκτο να αναρωτηθεί κανείς ως ποιο βαθμό μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα των αγορών να λειτουργούν με βέλτιστο τρόπο,καθώς και αν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβήκαμε συμβάλλουν στο να καταστούν πιο ευάλωτες οι οικονομίες μας». Η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική: «Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν θέτει σε αμφισβήτηση τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων που έχουν συστήσει οι σελίδες αυτές», δηλαδή ο ίδιος ο ΟΟΣΑ, τουλάχιστον σε σχέση «με τις αγορές προϊόντων και τις αγορές εργασίας» . Είναι αλήθεια ότι η σημερινή κρίση είναι πολύ σημαντική και ο Σμιντ-Χέμπελ εμφανίζεται να προαναγγέλλει τις εαρινές προβλέψεις του οργανισμού του (στα τέλη Μαρτίου) ως ιδιαίτερα απαισιόδοξες. «Θα είναι μια κρίση πολύ πιο βαθιά και πιο μακρόχρονη απ΄ ό,τι το προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιανουάριοκαι σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στο Reuters. Θυμίζουμε ότι η πρόγνωση του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο για την ανάπτυξη της περιοχής του το 2009 ήταν συρρίκνωση κατά 0,4%, ενώ έναν μήνα αργότερα το ΔΝΤ προέβλεπε συρρίκνωση 2% στις πλούσιες χώρες. Ωστόσο ο κ. Σμιντ-Χέμπελ θέλησε ταυτόχρονα να μετριάσει τις εντυπώσεις:

«Ασφαλώς είναι η πιο σοβαρή ύφεση από το 1946» είπε. «Αλλά δεν πρόκειται για τη Μεγάλη Κρίση,που είχε δει το ΑΕΠ ορισμένων οικονομιών να συρρικνώνεται κατά 20%». Και ακόμη περισσότερο, η εκτίμησή του είναι ότι το χειρότερο σημείο της κρίσης θα είναι οι τρεις πρώτοι μήνες του 2009, έστω και αν θα υπάρχουν και πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις. «Πολύ χαμηλά επιτόκια θα είναι απολύτως δικαιολογημένα για τις προοπτικές του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας» είπε για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «κατά τα δύο επόμενα χρόνια».

Α κόμα πιο διαρθρωτικά ωστόσο, ο Σμιντ-Χέμπελ τονίζει ότι «αντί να αφήσουν την οικονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζουν οι χώρες του ΟΟΣΑ να επιβραδύνει τον ρυθμό των διαρθρωτικών τους μεταρρυθμίσεων,θα πρέπει αντίθετα να εκμεταλλευτούν τις μεταρρυθμιστικές δυνατότητεςγια να ενισχύσουν τον οικονομικό δυναμισμό και να βελτιώσουν τα επίπεδα ζωής». Η αποτίμηση και οι συστάσεις του οργανισμού δεν καινοτομούν στην ουσία τους, καθώς συνεχίζουν να στοχεύουν στην «απελευθέρωση» των αγορών εργασίας και προϊόντων, έστω και αν «η κρίση έχει μια επίπτωση για την επιλογή των διαρθρωτικών πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα.Τη στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση υπολείπεται κατά πολύ της παραγωγικής ικανότητας,είναι δικαιολογημένο να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν καλύτερα να αυξήσουν βραχυχρόνια την παγκόσμια ζήτηση και μακροχρόνια την παγκόσμια προσφορά».

Τ ο μείγμα αυτό, «διπλό μέρισμα» το αποκαλεί ο οργανισμός, συνίσταται σήμερα σε προγράμματα υποδομών, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, δαπάνες κατάρτισης, φορολογικές ελαφρύνσεις στους χαμηλόμισθους και ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων. Στις λεπτομέρειες των συστάσεων του οργανισμού γίνεται κατανοητό ότι οι μεταρρυθμίσεις που συνιστούν τη «στρατηγική» του καθόλου δεν αμφισβητούνται, ακόμη και στις σημερινές συνθήκες. Ενα πρώτο παράδειγμα είναι ο φόρος εισοδήματος και ακόμη περισσότερο ο φόρος επιχειρήσεων, που θεωρείται η πλέον «επιζήμια» μορφή φόρου για την ανάπτυξη. Πιο εύγλωττα ακόμη, η «ενεργοποίηση» των πολιτικών απασχόλησης, που βασίζεται στην ιδέα ότι η ανεργία δεν προέρχεται από την έλλειψη θέσεων αλλά από τα αντικίνητρα στη δουλειά- εξ ου και προτάσεις όπως για νέα χαμηλότερα επίπεδα μισθών για τους νέους ανέργους. Ισα ίσα, ο οργανισμός κρίνει σκόπιμο να προειδοποιήσει ότι «όταν οι πολιτικοί αναγκαστούν να δράσουν επειγόντως,κινδυνεύουν να επιλέξουν πολιτικές που είναι ασφαλώς επιζήμιες για την ανάπτυξη», τουλάχιστον μακροχρόνια και κατά τον ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk