Στα πράγματα

«Θα υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις δανείων»

Το σχέδιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες αναλύει ο κ. Ευ.Αθανασίου, ανώτερος διευθυντής τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών της Τράπεζας Κύπρου.

Το σχέδιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες αναλύει ο κ. Ευ.Αθανασίου, ανώτερος διευθυντής τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών της Τράπεζας Κύπρου.
– Με ποιους τρόπους σχεδιάζετε να στηρίξετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2009; «Στην πρόσφατη παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών μας αποτελεσμάτων τονίσαμε την πρόθεσή μας να κινηθούμε σε ένα ποσοστό περίπου 50% υψηλότερα από τον ρυθμό αύξησης χορηγήσεων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει τη χορήγηση δανείων ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο ρόλος μας είναι να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας».

– Εφέτος υπάρχουν φόβοι για ύφεση στον τουρισμό; Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τις εταιρείες του κλάδου;

«Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος κλάδος σε συνεισφορά στο ΑΕΠ με ποσοστό της τάξεως περίπου του 18%. Εκτιμούμε ότι η οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο θα επηρεάσει τον τουρισμό. Οι δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν όμως δεν είναι πρωτόγνωρες για εμάς. Εδώ και πολλά χρόνια συνεργαζόμαστε με τις κυπριακές τουριστικές επιχειρήσεις, είμαστε αρωγοί τους σε περιόδους κρίσης και τις στηρίζουμε με επιτυχία. Να τονίσω ότι από την περυσινή χρονιά δημιουργήσαμε ένα εξαιρετικά ευέλικτο ξενοδοχειακό προϊόν, το οποίο προσφέρει λύσεις σε περιόδους με μη ικανοποιητικές αποδόσεις για την επιχείρηση. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι επιτρέπει τη μη πληρωμή δόσεων όταν ο πελάτης το επιλέξει».

– Ποια είναι η πορεία των εργασιών σας στην Ελλάδα;

«Το 2008, παρά τις πρωτόγνωρες και αντίξοες οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως, τηρήσαμε το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της τράπεζάς μας και υλοποιήσαμε τον στόχο να διαθέτουμε 160 καταστήματα. Σύμφωνα με τα πλάνα μας, σχεδιάζουμε τους επόμενους μήνες να προχωρήσουμε στο άνοιγμα άλλων επτά καταστημάτων. Εξετάζουμε δε περιπτώσεις και για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου μας. Ο ρυθμός ετήσιας αύξησης των δανείων μας στην Ελλάδα έφθασε στο 22%, υπερβαίνοντας τους ρυθμούς αύξησης της αγοράς, και οι καταθέσεις των πελατών σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 19%».

– Θα αυξηθούν οι καθυστερήσεις στα δάνεια;

«Λόγω της κρίσης το 2009 θα υπάρξουν κάποιες πρόσθετες καθυστερήσεις δανείων. Εκτιμούμε ότι οι καθυστερήσεις θα παραμείνουν σε απόλυτα ικανοποιητικά επίπεδα λόγω της υψηλής ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων, που πιστοποιείται με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των δανείων μας να βρίσκεται στο 3,4% στο τέλος του έτους, από 3,2% στο τέλος του 2007, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk