Νέο δάνειο του Δημοσίου με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο

Με επιτόκιο περί το 6,0% θα γίνει ο νέος δανεισμός του Δημοσίου με 10ετή ομόλογα, έναντι του 4,86% του Οκτωβρίου 2008 και του 3,0%-3,1% που δανείζεται η Γερμανία. Σήμερα ο ΟΔΔΗΧ κλείνει το βιβλίο προσφορών για τα 10ετή ομόλογα που είχε ανοίξει χθες για δάνειο ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει περίπου 2,7% περισσότερο από το μέσο κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης στους 10ετείς τίτλους και περί το 3% πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο.

Νέο δάνειο του Δημοσίου με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο | tovima.gr

Με επιτόκιο περί το 6,0% θα γίνει ο νέος δανεισμός του Δημοσίου με 10ετή ομόλογα, έναντι του 4,86% του Οκτωβρίου 2008 και του 3,0%-3,1% που δανείζεται η Γερμανία. Σήμερα ο ΟΔΔΗΧ κλείνει το βιβλίο προσφορών για τα 10ετή ομόλογα που είχε ανοίξει χθες για δάνειο ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει περίπου 2,7% περισσότερο από το μέσο κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης στους 10ετείς τίτλους και περί το 3% πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο. Οι διαφορές αυτές είναι εξαιρετικά υψηλές αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της όσο η Γερμανία και η Γαλλία μαζί! Το υψηλό επιτόκιο που προσφέρει το ελληνικό Δημόσιο προσελκύει τους επενδυτές, οι προσφορές των οποίων χθες ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει δανειστεί από τις αρχές του έτους 18,47 δισ. ευρώ από τις αγορές και με τον νέο δανεισμό θα αντληθούν συνολικά 23,5 δισ. ευρώ προτού «κλείσει» το πρώτο τρίμηνο του 2009. Ετσι, ο οργανισμός αναμένεται να δανειστεί εφέτος περίπου 43,7 δισ. ευρώ, αντί για 42 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη, ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί εκ νέου «προς τα πάνω» και να ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Στο πρώτο δίμηνο ΙανουαρίουΦεβρουαρίου 2009 το Δημόσιο κάλυψε περίπου το 42% του φετινού του δανειακού προγράμματος και με την ολοκλήρωση της σημερινής κοινοπρακτικής έκδοσης 10ετών ομολόγων αναμένεται να προσεγγίσει το 50%. Με τα σημερινά δεδομένα, στο πρώτο εξάμηνο ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου το 70%- 80% των δανεικών του 2009.

Στις επόμενες κινήσεις του Οργανισμού συμπεριλαμβάνεται η έκδοση εντόκων γραμματίων, καθώς μέσα στον Μάρτιο λήγουν κάποια από τα γραμμάτια που είχε εκδώσει στις αρχές του έτους. Επίσης ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει και στην επανέκδοση των 3ετών, 5ετών και 10ετών ομολόγων που εξέδωσε φέτος μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων. Εξάλλου, το ερχόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο, καθώς τον Απρίλιο οι λήξεις των παλαιών ομολόγων- που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν – ανέρχονται στα 12,8 δισ. ευρώ, τον Μάιο στα 1,17 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο στα 7,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι χθες το spread (διαφορά απόδοσης) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό Βund σημείωσε νέα αύξηση καθώς έφτασε χθες στις 269 μονάδες βάσης από 247 μονάδες την Παρασκευή. Ανοδική πορεία ακολούθησαν και τα spreads των 3ετών και 5ετών ομολόγων, που διαμορφώθηκαν χθες στις 284 και 303 μονάδες αντίστοιχα, από 253 και 292 μονάδες, αντίστοιχα, που ήταν την περασμένη Παρασκευή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk