Αδυνατούν οι αγορές να ανακόψουν την πτωτική πορεία τους

Δραματικές ήταν χθες οι προσπάθειες των διεθνών χρηματιστηρίων ώστε να σταθούν τα πόδια τους μετά τον προχθεσινό πανικό που πυροδότησαν οι νέες τεράστιες ζημιές του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου στον κόσμο, του Αmerican Ιnternational Group (ΑΙG), η απόφαση της ΗSΒC να αντλήσει κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ με τρομακτικό discount στην τιμή πώλησης των μετοχών της και γενικότερα η μαύρη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας. Και οι τρεις κορυφαίοι αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq – προσπαθούσαν να κρατηθούν σε θετικό πρόσημο, αλλά δεν το κατάφεραν.

Δραματικές ήταν χθες οι προσπάθειες των διεθνών χρηματιστηρίων ώστε να σταθούν τα πόδια τους μετά τον προχθεσινό πανικό που πυροδότησαν οι νέες τεράστιες ζημιές του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου στον κόσμο, του Αmerican Ιnternational Group (ΑΙG), η απόφαση της ΗSΒC να αντλήσει κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ με τρομακτικό discount στην τιμή πώλησης των μετοχών της και γενικότερα η μαύρη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας.

Και οι τρεις κορυφαίοι αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq – προσπαθούσαν να κρατηθούν σε θετικό πρόσημο, αλλά δεν το κατάφεραν. Περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών σημείωναν πτώση γύρω στο 1%. Επίσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν όλα με απώλειες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Το Λονδίνο έκλεισε με την υψηλότερη πτώση κατά 3,14%, η Φραγκφούρτη με τη μικρότερη κατά 0,52% και το Παρίσι έπεσε 1,04%. Με πτώση μεταξύ 2% και 3% έκλεισαν τα άλλα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Μετά την κυβέρνηση Μπους ήλθε η σειρά της κυβέρνησης Ομπάμα να δώσει νέο σωσίβιο στον χρεοκοπημένο Αmerican Ιnternational Group (ΑΙG), προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση του (πρώην) μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου στον κόσμο. Η αμερικανική κυβέρνηση τού χορήγησε νέα βοήθεια ύψους 30 δισ. δολαρίων μετά τις ζημιές ύψους 61,7 δισ. δολαρίων (49 δισ. ευρώ) που σημείωσε το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Οι ζημιές αυτές ήταν οι υψηλότερες στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ. Η τραγική κατάσταση του ΑΙG απεικονίστηκε στις χθεσινές δηλώσεις οργής του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι. Ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρον Γουάιντεν, δήλωσε ότι είναι οργισμένος από τα συνεχή πακέτα διάσωσης του ΑΙG που λειτουργούσε ως ένα hedge fund. «Αν υπάρχει ένα επεισόδιο που μου προκάλεσε τη μεγαλύτερη οργή στους 18 μήνες της θυελλώδους χρηματοπιστωτικής κρίσης,είναι ο ΑΙG» επεσήμανε ο κ. Μπερνάνκι κατά την κατάθεση στην αρμόδια Επιτροπή επί του Προϋπολογισμού της Γερουσίας.

Από την άλλη ωστόσο ο κ. Μπερνάνκι υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να χορηγήσει νέα βοήθεια στον ΑΙG, δηλώνοντας ότι η χρεοκοπία του θα προκαλούσε οικονομική καταστροφή. Οι αμερικανικές κυβερνήσεις, έντρομες από τον φόβο πτώχευσης του κολοσσού, ξεκίνησαν να του χορηγούν οικονομικά πακέτα διάσωσης από το φθινόπωρο. Και τούτο διότι η χρεοκοπία του είναι σίγουρο ότι θα διαλύσει το ήδη προβληματικό τραπεζικό σύστημα, καθώς το μέγεθος και κυρίως ο σύνθετος ρόλος του στην ασφάλιση χρηματοπιστωτικών υποχρεώσεων έχουν καταστήσει πολύ δύσκολο έναν ακριβή υπολογισμό ως προς τις επιπτώσεις της κατάρρευσής του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόλις το 2007 οι επικεφαλής του ΑΙG πανηγύριζαν από τις εκτιμήσεις τους ότι είχαν 20 δισ. δολάρια περισσότερα κεφάλαια από αυτά που χρειάζονταν. Δήλωναν μάλιστα ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν το μερίσματά τους κατά 20% ετησίως και μάλιστα επ΄ αόριστον.

Από το μέτωπο των οικονομιών, συνεχίζεται η συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα στις ισχυρότερες οικονομίες της Δύσης- την αμερικανική, την ευρωοικονομία και τη βρετανική. Τα νέα ήταν εξαιρετικά αρνητικά για τη βιομηχανία της Ευρώπης και υποδηλώνουν βαθιά ύφεση στη βρετανική οικονομία και στην οικονομία της ευρωζώνης. Στη ζώνη του ευρώ η βιομηχανική δραστηριότητα κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, όταν άρχισαν δηλαδή να καταγράφονται τα στοιχεία αυτά. Συγκεκριμένα ο αρμόδιος δείκτης βούτηξε στο 33,5 τον Φεβρουάριο από 34,4 τον Ιανουάριο. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ από τη στιγμή που όλα τα επί μέρους στοιχεία, όπως οι παραγγελίες για εξαγωγές, σημείωσαν πτώση-ρεκόρ. Αλλά και στη Βρετανία ο βιομηχανικός τομέας συρρικνώθηκε με ρυθμούς ρεκόρ καθώς ο αντίστοιχος δείκτης έπεσε στο 34,7 τον περασμένο μήνα από 35,8 τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk