Ζοφερές οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και του Αλμούνια για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία

Ζοφερές οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και του Αλμούνια για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία | tovima.gr

Στο ήδη αρνητικό κλίμα, ήρθαν να προστεθούν οι προβλέψεις για περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει επιδώσεις χειρότερες από ότι εκτιμά το ΔΝΤ, που είχε μιλήσει για παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5% το 2009.

Παράλληλα, ο Χοακίν Αλμούνια δεν απέκλεισε περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο μέλλον, ενώ τάχθηκε εμμέσως υπέρ της έκδοσης κοινών κρατικών ομολόγων από τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

«Το χειρότερο τρίμηνο»

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κλάους Σμιντ Χέμπελ δήλωσε στο Reuters, ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπει το ΔΝΤ.

«Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη… χωρίς αμφιβολία. Νομίζω ότι αυτό το τρίμηνο θα είναι το χειρότερο από όλα» σημείωσε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αρχές του χρόνου μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2009 στο 0,5% από 2,2%.

Ο Κλάους Σμιντ-Χέμπελ τόνισε επίσης ότι μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας είναι δικαιολογημένη. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται την Πέμπτη.

Υπέρ κοινών κρατικών ομολόγων ο Αλμούνια

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Ινστιτούτο Οικονομικών και Πολιτικών Μελετών, το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο μέλλον.

Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ της έκδοσης κοινών κρατικών ομολόγων από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή την ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη ο Ισπανός επίτροπος ανέφερε ότι κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιοποιήσει τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο οι προβλέψεις αυτές να αποδειχθούν είτε καλύτερες είτε χειρότερες.

Σήμερα, πιστεύω ότι μάλλον θα αποδειχθούν χειρότερες, δήλωσε ο Χ.Αλμούνια.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της από κοινού έκδοσης κρατικών ομολόγων από ομάδα κρατών-μελών της ΕΕ, ο Ισπανός επίτροπος σημείωσε ότι θα έβλεπε θετική μια τέτοια εξέλιξη. Σημείωσε, ωστόσο, τις διαφωνίες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί στο εσωτερικό της ΕΕ, παρατηρώντας πάντως ότι η κατάσταση αυτή στο μέλλον ενδεχομένως να μεταβληθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk