Υπέρ κοινών κρατικών ομολόγων

Σωσίβιο, αλλά και «καμπανάκι» από Αλμούνια για τις δοκιμαζόμενες χώρες της ευρωζώνης

Στήριξη στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης, πριν αυτές «φθάσουν» στο ΔΝΤ υποσχέθηκε ο Χοακίν Αλμούνια. Προειδοποίησε ότι τα προγράμματα σταθερότητας βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ κοινών κρατικών ομολόγων.

Στήριξη στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης, πριν αυτές «φθάσουν» στο ΔΝΤ υποσχέθηκε ο Χοακίν Αλμούνια. Προειδοποίησε ότι τα προγράμματα σταθερότητας βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων.

Επιπλέον, ο Χ.Αλμούνια τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της έκδοσης κοινών κρατικών ομολόγων από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή την ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Ινστιτούτο Οικονομικών και Πολιτικών Μελετών, το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της από κοινού έκδοσης κρατικών ομολόγων από ομάδα κρατών-μελών της ΕΕ, ο Ισπανός επίτροπος σημείωσε ότι θα έβλεπε θετική μια τέτοια εξέλιξη. Σημείωσε, ωστόσο, τις διαφωνίες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί στο εσωτερικό της ΕΕ, παρατηρώντας πάντως ότι η κατάσταση αυτή στο μέλλον ενδεχομένως να μεταβληθεί.

Σε κάθε περίπτωση υποσχέθηκε «σωσίβιο» για όποια χώρα της ευρωζώνης το χρειαστεί, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το σχέδιο «διάσωσης».

«Στην περίπτωση που προκύψει κρίση σε μία χώρα της ευρωζώνης, υπάρχει λύσει πριν αυτή στραφεί στο ΔΝΤ», δήλωσε και πρόσθεσε ότι δεν θα συζητήσει, δημόσια, το εν λόγω σχέδιο. «Είμαστε εξοπλισμένοι, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, να αντιμετωπίσουμε αυτό το σενάριο κρίσης», τόνισε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαιτηθεί αύξηση των προσπαθειών των εθνικών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τον αντίκτυπο των σχεδίων που έχουν ήδη αποφασιστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς «πιθανώς, εάν τα αποτελέσματα αποδειχθούν μη ικανοποιητικά, θα χρειαστεί, τελικά, να ανανεώσουμε τις προσπάθειές μας».

Απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση, στις κυβερνήσεις να μην αφήσουν τα δημόσια ελλείμματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, παρά την υλοποίηση πολιτικών αναζωογόνησης της οικονομίας. «Απαιτείται μια στρατηγική εξόδου», μεσοπρόθεσμα και «πρέπει να έχουμε συνείδηση των ορίων της πολιτικής δανεισμού», προειδοποίησε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη ο Ισπανός επίτροπος ανέφερε ότι κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιοποιήσει τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο οι προβλέψεις αυτές να αποδειχθούν είτε καλύτερες είτε χειρότερες.

Σήμερα, πιστεύω ότι μάλλον θα αποδειχθούν χειρότερες, δήλωσε ο Χ.Αλμούνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk