ΙΣΤΑΜΕ: πρόταση για Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Απασχόλησης

ΙΣΤΑΜΕ: πρόταση για Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Απασχόλησης | tovima.gr

Την εκπόνηση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και ενός Συμφώνου Βιώσιμης Ανάπτυξης, που θα εξισορροπούν τις επιπτώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προτείνει το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου». Το ΙΣΤΑΜΕ υποστηρίζει ότι κλείνει ο κύκλος της νομισματικής δημοσιονομικής μονομέρειας του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι ήρθε η ώρα για την άμεση ανάληψη κοινής δράσης για την υλοποίηση ενός προγράμματος δημοσίων – κοινοτικών και ιδιωτικών επενδύσεων, την εγκαθίδρυση ενός προοδευτικού συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης, ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες, διασφάλιση ενός ικανοποιητικού ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης των πολιτών κτλ.

Η πλειάδα των πανεπιστημιακών και ειδικευμένων συνεργατών του ΙΣΤΑΜΕ που εκπόνησαν την πρόταση «για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη με αειφόρο ανάπτυξη και διεθνή επιρροή» προτείνει συγκεκριμένους ρόλους για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, επισημαίνοντας την ύπαρξη πολύπλοκων γραφειοκρατικών μηχανισμών στις Βρυξέλλες, δυσνόητων κοινοτικών διαδικασιών και αποξένωση του ευρωπαίου πολίτη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Αναφέρεται επίσης ότι η στρατηγική της Λισαβόνας δεν παρήγαγε παρά πενιχρά αποτελέσματα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην ΕΕ υπάρχουν 17.000.000 άνεργοι ενώ άλλα 78.000.000 άτομα βρίσκονται στο καθεστώς της φτώχειας ή στα όριά της και του κοινωνικού αποκλεισμού. Εξάλλου, η πορεία σύγκλισης, που είχε επιταχυνθεί στις αρχές της δεκαετίας, έχει επιβραδυνθεί και για να ανατραπεί η κατάσταση αυτή χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική, με την ανάπτυξη να βασίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη στη διανομή του μερίσματος της ανάπτυξης και την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού μοντέλου στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Το ΙΣΤΑΜΕ στο πόνημα των 50 σελίδων υποστηρίζει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι «κατ’ επίφαση» Ανάπτυξης, προτείνει επίσης την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με παράλληλες διαδικασίες πολιτικού και δημοκρατικού ελέγχου. Τέλος, για το επίκαιρο θέμα, το αγροτικό, το ΙΣΤΑΜΕ προτείνει την επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ και μετά το 2013.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk