«Όχι» στον προστατευτισμό

Χαλάρωση των διαδικασιών για την ένταξη στο ευρώ ζητούν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Ταχύτερες διαδικασίες για την ένταξη στο ευρώ ζήτησαν χώρες της ανατολικής Ευρώπης κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με αφορμή την οικονομική κρίση σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την οικονομική κρίση· θετικές σε επανεξέταση των διαδικασιών, αλλά στο μέλλον, λένε Γαλλία και Γερμανία.

Ταχύτερες διαδικασίες για την ένταξη στο ευρώ ζήτησαν χώρες της ανατολικής Ευρώπης κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με αφορμή την οικονομική κρίση σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την οικονομική κρίση· θετικές σε επανεξέταση των διαδικασιών, αλλά στο μέλλον, λένε Γαλλία και Γερμανία. Εν τω μεταξύ, πο «27» αποφάσισαν την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς μέσα από συντονισμένη δράση με αποφυγή του προστατευτισμού.

Οι ηγέτες της ΕΕ –καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές και το σχίσμα που απειλούνταν ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική Ευρώπη– συμφώνησαν, όπως υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν, ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να εξέλθει από την παρούσα οικονομική κρίση, μόνο αν εξακολουθήσει να δρα με συντονισμένο τρόπο, εντός του πλαισίου της ενιαίας αγοράς και της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ταχύτερη ένταξη στο ευρώ

Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, ζήτησαν να χαλαρώσουν οι διαδικασίες για την είσοδο νέων μελών στην Ευρωζώνη, προκειμένου να ευνοηθούν από τη σταθερότητα του ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε να επανεξεταστούν τα κριτήρια αλλά τα παρέπεμψε στο μεταγενέστερο χρόνο. «Στο μέλλον, όταν τελειώσει η κρίση, θα δούμε τί μάθαμε από την κρίση και αν μπορούμε να εντάξουμε νέα κριτήρια».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ δήλωσε και αυτή ότι δεν θα αλλάξουν τα κριτήρια για την ένταξη των χωρών στο ευρώ αλλά η διαδικασία θα μπορούσε να επιταχυνθεί. Όπως αναφέρει το Reuters η Γερμανίδα ηγέτης είπε ότι θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν ταχύτερα οι αιτήσεις για την ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM2). Η ένταξη στο Μηχανισμό είναι προκαταρκτικό βήμα για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Συμφωνία για τον προστατευτισμό

«Υπήρξε συναίνεση για την αποφυγή μονομερών μέτρων προστατευτισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι «27» ζητούν να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθούν προβλήματα προστατευτισμού και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξουν προβλήματα σε άλλες χώρες εντός της ΕΕ.

«Συμφωνήσαμε να χρησιμοποιήσουμε την κοινή αγορά σαν τη μηχανή για την ανάκαμψη της οικονομίας», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, απηχώντας τα συμπεράσματα συν Συνόδου.

Κατά τη συνεδρίαση, σημειώνει το Reuters, ο Τσέχος ηγέτης συγκρούστηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που είχε συστήσει στις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες να φέρουν ξανά στη Γαλλία από την ανατολική Ευρώπη τα εργοστάσιά τους. Ωστόσο, αργότερα ο κ.Τοπόλανεκ δήλωσε ότι το θέμα διευθετήθηκε.

Για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να συνεχιστεί η πολιτική που είχε χαραχτεί από τον Οκτώβριο του 2008 για την εξασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το άνοιγμα του πιστωτικού διαύλου, είναι καθοριστικής σημασίας, όπως και αυτό της αντιμετώπισης του θέματος των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Φεβρουαρίου.

Οι «27» συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο που θέτει κανόνες για την επιτήρηση των τραπεζών ώστε να αποτρέπεται η έκθεση σε υπερβολικό ρίσκο για την προστασία των καταθετών.

Κοινή γραμμή των ανατολικών χωρών

Πριν την έναρξη της Συνόδου, οι ηγέτες εννέα ανατολικών χωρών (Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία) ζήτησαν συγκεκριμένη δράση από τους ηγέτες των πλουσιότερων δυτικών χωρών της ΕΕ και αποφυγή των κινήσεων προστατευτισμού εκ μέρους τους.

Μάλιστα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρκσάνι είχε κάνει έκκληση να μην χωριστεί και πάλι η Ευρώπη από ένα νέο οικονομικού τύπου Σιδηρό Παραπέτασμα. Πρότεινε ένα πακέτο ενίσχυσης ύψους 190 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση της ρευστότητας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Έκκληση για κοινή δράση έκανε και ο Τσέχος πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει χωρίς προστασία τις ανατολικές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα από την κρίση. «Δεν θέλουμε μία Ευρώπη διαιρεμένη σε νέες γραμμές Βορρά-Νότου ή Ανατολής-Δύσης», υπογράμμιζε και προσθέτει

«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα λάβουν την αναγκαία βοήθεια, ανάλογα με την περίπτωση», διευκρίνισε αλλά πρόσθεσε ότι «η ιδέα να χωρίσουμε την Ευρώπη σε παλιά και νέα μέλη, σε Ανατολή και Δύση…είναι μια προσέγγιση που σαφώς απορρίπτουμε».

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο απέρριψε την πρόταση να δοθεί ένα πακέτο στην ανατολική Ευρώπη αφού «δεν θα ήταν συνετό». Πρότεινε αντίθετα να εξεταστεί κάθε περίπτωση χωριστά καθώς, μιλώντας ειδικά για την Ουγγαρία, «δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς» τη δεινή κατάσταση της χώρας με αυτή των άλλων χωρών.

Η Γερμανία είχε αρνηθεί τις γαλλικές προτάσεις για έκδοση κοινού ευρωομολόγου-σωσιβίου για τις αδύναμες χώρες και προτείνει αντίθετα οι χώρες-μέλη να βοηθήσουν η μία την άλλη.

Αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, σημείωσε ότι οι ανατολικές χώρες ήδη παίρνουν ενίσχυση δισεκατομμυρίων ευρώ όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους φορείς, μειώνοντας την ανάγκη για εξειδικευμένο πακέτο.

Ανέφερε ακόμη ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν ζητούν κοινή λύση γιατί κάθε μία έχει διαφορετικά προβλήματα. «Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τη μια χώρα στην άλλη στην ανατολική Ευρώπη. Δεν υπάρχει ειδικός λόγος να αντιμετωπιστεί διαφορετικά μια ομάδα κρατών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk