Τα subrime έπληξαν τα κέρδη

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 14,1 δισ. ευρώ προχωρά η HSBC

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 12,5 δισ. στερλίνες (14,1 δισ. ευρώ) ανακοίνωσε την Κ.Δευτέρα ότι θα προχωρήσει η μεγαλύτερη -βάσει κεφαλαιοποίησης- ευρωπαϊκή τράπεζα HSBC, ενώ θα καταργήσει 6.100 θέσεις εργασίας

Οι ζημίες από τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης (subprime loans) οδήγησαν σε σημαντική μείωση τα κέρδη της HSBC το 2008.

Τα κέρδη της μεγαλύτερης -βάσει κεφαλαιοποίησης- ευρωπαϊκής τράπεζας HSBC μειώθηκαν στα 5,73 δισ. δολάρια, έναντι 19,1 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, προέβλεπαν 13,6 δισ. δολάρια.

Η HSBC είναι η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που κατέγραψε ζημίες από τα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης μετά την αγορά της αμερικανικής Household International -τώρα ονομάζεται HSBC Finance- το 2003.

Η μετοχή της υποχώρησε χαμηλότερα έως 9,2% (στις 433 πένες), καθώς ανακοίνωσε -επιβεβαιώνοντας τις φήμες- ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 12,5 δισ. στερλίνες (14,1 δισ. ευρώ), μέσω της διάθεσης νέων μετοχών με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης, θα καταργήσει 6.100 θέσεις εργασίας και θα κλείσει -μέσα στην επόμενη επταετία- δύο μονάδες καταναλωτικής πίστης στις ΗΠΑ.

Στους υφιστάμενους μετόχους οι νέες μετοχές θα διατεθούν έναντι 254 πενών έκαστη. Αυτοί θα μπορούν να αγοράσουν πέντε μετοχές για κάθε 12 που ήδη κατέχουν.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το μέρισμα κατά 29% στα 64 σεντς/μετοχή και ότι κανένα από τα ανώτερα στελέχη της δεν θα λάβει μπόνους για το 2008.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk