Στο ναδίρ η δημοτικότητα και η αποδοχή για τον μέχρι πρότινος ένοικο του Λευκού Οίκου

Συνταξιούχος πλανητάρχης ψάχνει δουλειά στο Ντάλας

Πόσο γρήγορα ξεθωριάζουν! Ο καημένος ο Τζορτζ Μπους αποφάσισε ότι μια ξαφνική επίσκεψη σε κατάστημα με είδη κιγκαλερίας του Ντάλας θα ήταν ένας καλός τρόπος για να βγει από τη «μεταπροεδρική» απομόνωση και να γνωρίσει τους νέους γείτονές του. Αλλά ο επί της υποδοχής, ένας συνταξιούχος ονόματι Χένρι Λονγκ, δεν τον αναγνώρισε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο κ. Μπους δείχνει πιο μικρόσωμος από κοντά από ό,τι στην τηλεόραση. Αυτή τουλάχιστον ήταν η δικαιολογία που έδωσε η Αντρεα Μποντ, διευθύντρια του Εlliott΄s Ηardware, η οποία βρισκόταν εκεί την ώρα που ο τέως πρόεδρος ρώτησε τον κ.

Πόσο γρήγορα ξεθωριάζουν! Ο καημένος ο Τζορτζ Μπους αποφάσισε ότι μια ξαφνική επίσκεψη σε κατάστημα με είδη κιγκαλερίας του Ντάλας θα ήταν ένας καλός τρόπος για να βγει από τη «μεταπροεδρική» απομόνωση και να γνωρίσει τους νέους γείτονές του. Αλλά ο επί της υποδοχής, ένας συνταξιούχος ονόματι Χένρι Λονγκ, δεν τον αναγνώρισε.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο κ. Μπους δείχνει πιο μικρόσωμος από κοντά από ό,τι στην τηλεόραση. Αυτή τουλάχιστον ήταν η δικαιολογία που έδωσε η Αντρεα Μποντ, διευθύντρια του Εlliott΄s Ηardware, η οποία βρισκόταν εκεί την ώρα που ο τέως πρόεδρος ρώτησε τον κ. Λονγκ πού μπορεί να βρει φακό και μπαταρίες. Το ότι ο κ. Μπους φορούσε «φόρμα γυμναστικής και αντιανεμικό μπουφάν» αντί για κοστούμι δεν βοηθούσε, είπε η κυρία Μποντ.

Κανείς δεν πρόκειται να κατηγορήσει τον κ. Μπους επειδή διατηρεί χαμηλό προφίλ- διαμένοντας κυρίως στο ράντσο του στο Κρόφορντ μαζί με τη σύζυγό του Λόρα. Το κάνει από ευγένεια δεδομένου ότι κάποιος άλλος είναι επικεφαλής. Το να μην τον αναγνωρίζουν όμως στον δρόμο είναι άλλο πράγμα. Εχει να πουλήσει απομνημονεύματα- καμία πρόταση δεν του έχει γίνει μέχρι στιγμής- και να δώσει διαλέξεις ενώ τον βαρύνει το σοβαρό μειονέκτημα ότι έφυγε από τον Λευκό Οίκο με το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής από κάθε άλλο πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία.

Η νέα ζωή των Μπους
Η «επανεμφάνιση» του κ. Μπους ξεκίνησε όταν κατέφθασαν φορτηγά στο νέο σπίτι του, στην κομψή γειτονιά Πρέστον Χόλοου του Βορειοδυτικού Ντάλας. Η οικία του, ισόγεια με τέσσερις κρεβατοκάμαρες, βρίσκεται στο τέρμα ενός αδιεξόδου το οποίο σύντομα θα κλείσει με πύλες ασφαλείας.

Η συνταξιοδότηση είναι σκληρή, ιδίως αν έχεις υπάρξει πλανητάρχης. Ο Ντον Εβανς, υπουργός Εμπορίου του κ. Μπους, ανέφερε ότι το τέως προεδρικό ζεύγος έκανε καλή αρχή. «Προσαρμόζονται γρήγορα στη νέα τους ζωή» υπογράμμισε.

Το Σαββατοκύριακο της μετακόμισης πήγε καλά. Το Σάββατο το βράδυ πήγαν για δείπνο στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου του Πρέστον Χόλοου Χάρολντ Σίμονς και της συζύγου του Ανέτ. Και ίσως το ότι εμφανίστηκε ως ένας «συνηθισμένος Τζορτζ» στο Εlliott΄s ήταν έξυπνη κίνηση. Η κυρία Μποντ επιμένει ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση για την επίσκεψή του. «Ακουσα κάποιον να λέει ότι οι μυστικές υπηρεσίες ήταν έξω από το μαγαζί αλλά θεώρησα ότι αστειευόταν.Λίγο μετά μπήκε ο Τζορτζ Μπους με ένα χαμόγελο στο στόμα. Είπε ότι έψαχνε για δουλειά».

Το αστείο αυτό δεν ήταν αυθόρμητο. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα οι ιδιοκτήτες του Εlliott΄s είχαν στείλει ανοιχτή επιστολή προς τον πρώην πρόεδρο για να του προσφέρουν δουλειά- συγκεκριμένα τη θέση του κ. Λονγκ, επί της υποδοχής. Η επιστολή είχε δημοσιευτεί στις εφημερίδες του Ντάλας ως διαφημιστική καταχώριση. Κάποιος από το προσωπικό του κ. Μπους πρέπει να την είχε προσέξει.

Οπως όμως έχουν αποδείξει άλλοι πρώην πρόεδροι, μεταξύ των οποίων ο Μπιλ Κλίντον , δεν τους είναι απαραίτητες τέτοιες δουλειές. Γενικώς οι πρώην ηγέτες κερδίζουν πολύ περισσότερα από τις 400.000 δολάρια τον χρόνο που έπαιρναν ως μισθό στον Λευκό Οίκο. Σήμερα η πρώτη προτεραιότητα του κ. Μπους είναι να βεβαιωθεί ότι θα τα πάει εξίσου καλά με τους προκατόχους του.

Και δεν μπορεί να αγνοήσει την πρόκληση που αποτελεί η ίδρυση της δικής του προεδρικής βιβλιοθήκης. Πρόκειται να στεγαστεί σε αυτόνομο κτίριο στους χώρους του Πανεπιστημίου Νοτίων Μεθοδιστών στο Ντάλας και, σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια, θα έχει διπλάσιο μέγεθος από εκείνη του πατέρα του. Ο κ. Μπους πρέπει να σηκώσει το τηλέφωνο και να συγκεντρώσει τα 300 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για την ανέγερσή της.

«Εχει δύο ή τρεις πολύ σημαντικές προτεραιότητες στο μυαλό του» αναφέρει ο κ. Εβανς. «Πρώτον, πρέπει να κερδίσει τα προς το ζην, άρα θα αρχίσει να πραγματοποιεί ομιλίες. Δεύτερον, θα γράψει βιβλίο.Τρίτον,θα ιδρύσει τη βιβλιοθήκη.Κάνει πολλά τηλεφωνήματα και θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό σχεδόν σε καθημερινή βάση».

Απομνημονεύματα αναζητούνεκδότη
Ενώ λέγεται ότι ο κ. Μπους έχει ήδη αρχίσει να γράφει τα απομνημονεύματα της οκταετίας του στον Λευκό Οίκο, δεν έχει τίποτε ακουστεί για το αν του έχει προσφέρει συμβόλαιο για τη δημοσίευσή τους. Αλλά και οι προοπτικές του για ομιλίες δεν είναι καλές. Θα ήταν βεβαίως καλύτερες αν δεν είχε φύγει από την Ουάσιγκτον με τόσο χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας. Μέχρι στιγμής μόνο μία εμφάνισή του έχει ανακοινωθεί: θα πάει στο Κάλγκαρι, στην Αλμπέρτα, για μια ομιλία στη διάρκεια γεύματος στις 17 Μαρτίου. Σε πραγματικά χιλιόμετρα απέχει πολλά, σε πολιτικά, όχι. Το Κάλγκαρι, όπως και το Ντάλας, είναι μια πόλη πετρελαιάδων και γελαδάρηδων με πολλούς συντηρητικούς πρόθυμους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ακούσουν τον κ. Μπους. Αλλά ούτε και στο ίδιο το Ντάλας η αντιμετώπιση των Μπους δεν είναι ομοφώνως θερμή. «Στον κύκλο τους οι Μπους θα έχουν καλή υποδοχή» εξηγεί ο Καλ Τζίλσον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Νότιων Μεθοδιστών. «Αναμφισβήτητα όμως γνωρίζουν ότι η γενικότερη ερμηνεία της προεδρίας Μπους είναι πολύ αρνητική».

Παρά το προνόμιο που παρέχει η ξενάγηση ενός πρώην προέδρου στο κατάστημά της η κυρία Μποντ παραδέχεται ότι ο κ. Μπους «είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.Μερικοί τον αγαπούν, άλλοι όχι».

Τι κάνουν τώρα πρώην επιφανή στελέχη
ΝΤΙΚ ΤΣΕΝΙ

Ο κ. Τσένι δεν είναι αναγκασμένος να επιστρέψει στην εταιρεία Ηalliburton. Θα παίρνει σύνταξη 132.451 δολάρια, σε συνάρτηση με διάφορες θέσεις που κατείχε, μεταξύ των οποίων εκείνη του αντιπροέδρου αλλά και του μέλους του Κογκρέσου. Αυτό σημαίνει συνολικά 3,24 εκατ. δολάρια, αν ζήσει έως 84 χρόνων. Σήμερα γνωρίζουμε πλέον ότι ο κ. Τσένι πέρασε τις τρεις τελευταίες ημέρες της προεδρίας Μπους προσπαθώντας να πείσει τον τέως πρόεδρο να απονείμει χάρη στον Λιούις «Σκούτερ» Λίμπι, τέως προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στη δίκη για την αποκάλυψη της ταυτότητας της κατασκόπου της CΙΑ Βάλερι Πλέιμ.

ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ

Η κυρία Ράις έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων για τη συγγραφή τριών τόμων απομνημονευμάτων με τον εκδοτικό οίκο Crown Βooks. Ο ένας τόμος θα αφορά τις υπηρεσίες που προσέφερε στον κ. Μπους, ενώ στους άλλους θα διηγηθεί την ιστορία της οικογένειάς της καθώς και τη δική της ανέλιξη από τη σχετική φτώχεια στον Μισισιπή ως το να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα που ανέλαβε τόσο υψηλό πόστο. Αναμένεται επίσης να επιστρέψει στη Ηoover Ιnstitution του Πανεπιστημίου Στάνφορντ όπου θα συνεχίσει την καριέρα που είχε προ εποχής Μπους ως καθηγήτρια πολιτικών επιστημών. ΧΕΝΡΙ ΠΟΛΣΟΝ

Καθώς η θητεία του στο τιμόνι της οικονομίας και της Γουόλ Στριτ τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης Μπους δεν προσέφερε τίποτε παραπάνω από το να επιδεινώσει την οικονομική κρίση πιστεύεται πως ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs θα απομακρυνθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την Ουάσιγκτον. Ο Πόλσον όμως παραμένει στην αμερικανική πρωτεύουσα- τουλάχιστον προς το παρόν-, στην υψηλού κύρους School of Αdvanced Ιnternational Studies του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Δεν είναι όμως ακόμη σαφές τι θα διδάξει εκεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk