? Ο πρόεδρος της Γαλλίας βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει

Ο Σαρκοζί προσπαθεί να επιβιώσει – Η κρίση δεν του επιτρέπει να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις

Ο Σαρκοζί προσπαθεί να επιβιώσει – Η κρίση δεν του επιτρέπει να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις | tovima.gr

O γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αποδέχεται τη χαμηλή δημοτικότητά του. Το έχει εξάλλου εμπιστευθεί στους συνεργάτες του. «Ποιος θα ήταν δημοφιλής την ώρα που η Γαλλία διανύει μια μεγάλη κρίση;» καθησυχάζει τον εαυτό του. Αυτή η ανάλυση της κατάστασηςπου οφείλεται στην κρίσητου επιτρέπει να λέει ότι δεν θα αλλάξει ούτε πολιτική στρατηγική ούτε μέθοδο διακυβέρνησης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για τον γάλλο πρόεδρο, του οποίου η δημοτικότητα κυμαίνεται μεταξύ 36% και 44%, με το ποσοστό του να έχει σημειώσει μια κάμψη της τάξεως των εννέα μονάδων κατά μέσον όρο. Το κυβερνών κόμμα UΜΡ υποβαθμίζει τα ευρήματα των ερευνών με το επιχείρημα ότι μια δημοσκόπηση του περιοδικού «ΡarisΜatch» για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 δίνει στο κόμμα του προέδρου το 26% των ψήφων έναντι 23% που δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ασχημα τα νέα αλλά όχι καταστροφικά, την ώρα μάλιστα που η αντιπολίτευση δεν θεωρείται από τον κόσμο αξιόπιστη. Με την ισχυρή πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, ο γάλλος πρόεδρος είναι γερά οπλισμένος για να περάσει την κρίση, ενώ απομένουν περισσότερα από τρία χρόνια ως τις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που κανονικά θα γίνουν το 2012.

Ο κ. Σαρκοζί συναντά ξανά τις ίδιες χαμηλές επιδόσεις που είχε τον περασμένο χειμώνα, όταν είχε ενοχλήσει τους Γάλλους με την επιδεικτική συμπεριφορά του και είχε απογοητεύσει τις λαϊκές τάξεις στο ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Η εκ νέου μείωση των ποσοστών του έχει όμως βαθύτερες αιτίες. Ο Μπρις Τεντουριέ, του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Sofres, υποστηρίζει ότι η κρίση αδρανοποιεί ολόκληρο το ιδεολογικό υπόβαθρο επάνω στο οποίο στήριξε την εκλογή του ο Σαρκοζί (λιγότερο κράτος, λιγότεροι φόροι, περισσότερη εργασία, μεγαλύτερα εισοδήματα). Ο γάλλος πρόεδρος αρνείται όμως να το παραδεχθεί. Με τη στάση του αυτή εξασφαλίζει πάντως τη στήριξη μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων του UΜΡ. «Ο Νικολά Σαρκοζί δεν απαρνήθηκε ποτέ τις δεσμεύσεις του και διατηρεί τη στήριξη του ενός τρίτου του πληθυσμού» εξηγεί ο κ. Τεντουριέ. «Δυνητικά βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τον Μιτεράν και τον Σιράκ, γιατί στην περίπτωσή του δεν υπάρχει κάποιο θεμελιώδες ψέμα».

Από αυτό το χάσμα- μια σταθερή ιδεολογία που υποφέρει λόγω των εξελίξεωνδημιουργείται μια ασυνάφεια. Η δράση του Σαρκοζί είναι ελάχιστα εμφανής και ο πραγματισμός του μετατρέπεται σε μειονέκτημα. Κανείς δεν μπορεί να πει αν ο πρόεδρος κάνει πίσω στον κοινωνικό τομέα για να κρατηθεί σε πορεία ή αν ετοιμάζεται για μια μεγάλη στροφή.

Για έναν απλούστατο λόγο: ο γάλλος πρόεδρος δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του. Αντιμέτωπος, όπως όλοι οι ευρωπαίοι συνάδελφοί του, με μια άνευ προηγουμένου κρίση, είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει πρώτα τα πιο επείγοντα ζητήματα.

«Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να κάνουμε σε βραχυπρόθεσμη βάση το αντίθετο από αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε σε μακροπρόθεσμη» συνοψίζει την κατάσταση ένας γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος πήρε μέρος στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου την περασμένη Κυριακή.

Αλλαγή στάσης γιατί χανόμαστε
Η αβεβαιότητα επιβάλλει, κατ΄ ορισμένους, την αλλαγήστάσης. «Βρισκόμαστε σε μια φάση στην οποία τα προβλήματα της μεθόδου αρχίζουν να εμποδίζουν την πρόοδο» προειδοποιεί ο βουλευτής του UΜΡ Ερβέ Μαριτόν (της πτέρυγας του πρώην πρωθυπουργού- και αντιπάλου του Σαρκοζί- Ντομινίκ ντε Βιλπέν ). «Πρέπει να σταματήσουμε να υποκρινόμαστε ότι φτιάχνουμε τον κόσμο από την αρχήτην ώρα που δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα». Ο ίδιος εκφράζει όλες τις απορίες και τα ερωτήματα της κυβερνώσας παράταξης. «Ο Νικολά Σαρκοζί άφησε να μπει ένα χάσμα ανάμεσα στον ίδιο και στον κόσμο του πνεύματος:τους πανεπιστημιακούς,τους γιατρούς,τον Τύπο.Είτε το θέλουμε είτε όχι,αυτό βγαίνει στην κοινωνία» παρατηρεί ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος της Δεξιάς.

Στις αρχές της χρονιάς ο γάλλος πρόεδρος επέκρινε τον συντηρητισμό του σώματος των μεσαζόντων. «Ο γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να μας παρασύρουν εκείνοι που αυτοαποκαλούνται διαμορφωτές της κοινής γνώμης» παρατηρεί ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μπρις Ορτφέ. «Η μέθοδός του συνίσταται στο να μην περνάει από το σώμα των μεσαζόντων,που συχνά είναι οι επαγγελματίες της σπίλωσης υπολήψεων,αλλά να απευθύνεται απευθείας στους Γάλλους». Πολλαπλασίασε λοιπόν τις επισκέψεις του στην επαρχία και επέλεξε να εκφωνήσει δύο λόγους, ύστερα από την κοινωνική σύνοδο της 18ης Φεβρουαρίου και την επόμενη ημέρα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων του για τη Γουαδελούπη. Αυτή η στρατηγική του άμεσου διαλόγου αποδείχθηκε επικερδής το 2007, όταν ως υποψήφιος για την προεδρία χάραξε τον προεκλογικό αγώνα του επάνω στους άξονες της ασφάλειας και της αγοραστικής δύναμης για να κατακτήσει ένα εκλογικό σώμα που είχε εγκαταλειφθεί στα χέρια του Εθνικού Μετώπου.

Η «Γαλλία που υποφέρει», αυτό το εκλογικό σώμα στο βορειοανατολικό τμήμα της Γαλλίας που ερεύνησε ο γενικός γραμματέας του UΜΡ Ξαβιέ Μπερτράν, ήταν το πρώτο που απογοητεύτηκε, όπως πιστοποιεί η έρευνα του ΙFΟΡ. Σήμερα είναι η πρώτη που έχει πληγεί από την κρίση. «Βλέπουμε την επάνοδο της διαφοράς μεταξύ της Γαλλίας που βρίσκεται ψηλά και εκείνης που βρίσκεται χαμηλά,που υπερίσχυε πριν από τις προεδρικές εκλογές» εκτιμά ο Στεφάν Ροζές του Ινστιτούτου CSΑ. «Η κρίση είναι τόσο μεγάλη που ο κόσμος δεν πιστεύει πια στα λόγια των πολιτικών» καταλήγει ένας υπουργός της σημερινής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk