ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Από τη χηρεία στην πορνεία

Oι δίδυμες αδελφές της δολοφονήθηκαν στην προσπάθειά τους να φύγουν από τη Φαλούτζα, το 2004. Επειτα ο σύζυγός της σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη, μόλις εκείνη είχε μείνει έγκυος. Και όταν τα δίδυμα που γέννησε έγιναν πέντε μηνών, το ένα σκοτώθηκε από έκρηξη στην αγορά της ιρακινής πρωτεύουσας. Σήμερα, η Νατσάμ Τζαλίλ Καντίμ, 23 χρόνων, ζει με την κόρη της σε ένα τροχόσπιτο σε καταυλισμό που έχει στηθεί ειδικά για τις χήρες του πολέμου και τις οικογένειές τους, σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Βαγδάτης.

Από τη χηρεία  στην πορνεία | tovima.gr

Oι δίδυμες αδελφές της δολοφονήθηκαν στην προσπάθειά τους να φύγουν από τη Φαλούτζα, το 2004. Επειτα ο σύζυγός της σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη, μόλις εκείνη είχε μείνει έγκυος. Και όταν τα δίδυμα που γέννησε έγιναν πέντε μηνών, το ένα σκοτώθηκε από έκρηξη στην αγορά της ιρακινής πρωτεύουσας. Σήμερα, η Νατσάμ Τζαλίλ Καντίμ, 23 χρόνων, ζει με την κόρη της σε ένα τροχόσπιτο σε καταυλισμό που έχει στηθεί ειδικά για τις χήρες του πολέμου και τις οικογένειές τους, σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Βαγδάτης. Η Νατσάμ είναι τυχερή. Ο καταυλισμός Αλ Γουάφα περιλαμβάνεται σε ένα από τα ελάχιστα προγράμματα βοήθειας για τις χήρες του Ιράκ, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 740.000. Ο καταυλισμός φιλοξενεί 750 ανθρώπους.

Καθώς ο αριθμός των γυναικών που έχουν χάσει τους συζύγους τους αυξάνεται, η παρουσία τους στους δρόμους της πόλης- να παρακαλούν για φαγητό ή να περιμένουν να στρατολογηθούν από τους αντάρτες- έχει γίνει το σήμα κατατεθέν μιας διαλυμένης χώρας. Οι χήρες παλαιότερα προστατεύονταν από την οικογένεια, τους γείτονες ή τους κληρικούς. Ωστόσο, εξαιτίας του πολέμου οι ανάγκες των γυναικών έχουν αυξηθεί, αποτελώντας κίνδυνο για τη σταθερότητα των ήδη επιβαρημένων κοινωνικών δομών της χώρας. Με την οικονομία να παραπαίει και την κυβέρνηση να ασχολείται κυρίως με τον περιορισμό της σεχταριστικής βίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση για τις γυναίκες δεν θα αλλάξει σύντομα. «Δεν μπορούμε να τις βοηθήσουμε όλες,είναι πάρα πολλές» είπε η Λεϊλά Καντίμ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Υπολογίζεται ότι περίπου μία στις 11 γυναίκες, ηλικίας από 15 ως 80 ετών, είναι χήρες. Ωστόσο αυτό το μέγεθος αποτελεί απλώς εκτίμηση, δεδομένης της συνεχιζόμενης βίας και της μετατόπισης εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε μεγάλες πόλεις όπως η Βαγδάτη, η παρουσία γυναικών που έχουν χάσει τους συζύγους τους στον πόλεμο, είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Τυλιγμένες με μαύρες «αμπάγια» περιφέρονται ανάμεσα στα αυτοκίνητα που σταματούν στα σημεία ελέγχου ζητώντας χρήματα ή φαγητό. Στέκονται έξω από τα τεμένη περιμένοντας για δωρεάν κουβέρτες ή ψάχνουν στα σκουπίδια. Κάποιες ζουν με τα παιδιά τους σε πάρκα ή σε τουαλέτες βενζινάδικων. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας λένε ότι πολλές γυναίκες υποχρεώνονται να συνάπτουν «προσωρινούς γάμους»- σχέσεις που επιτρέπονται από τη σιιτική παράδοση, συχνά βασίζονται στο σεξ και διαρκούν από μία ώρα ως κάποια χρόνια- ώστε να λάβουν την οικονομική ενίσχυση του κράτους και των θρησκευτικών ή φυλετικών ηγετών.

Κάποιες χήρες γίνονται ιερόδουλες, ενώ άλλες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους αντάρτες έναντι σταθερού μισθού. Ο ιρακινός στρατός εκτιμά ότι ο αριθμός αυτών των γυναικών που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας είναι πολύ μεγάλος. Τις τελευταίες εβδομάδες και παρ΄ ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει επιτροπές που μελετούν το πρόβλημα, οι ζητιάνοι και οι άστεγοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, συλλαμβάνονται. Το εν λόγω ζήτημα έχει δει το φως της δημοσιότητας μέσω ορισμένων περίεργων περιστατικών, όπως αυτό με έναν ιρακινό δημοσιογράφο που πέταξε τα παπούτσια του στον πρώην αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και είπε ότι το έκανε για τις χήρες του πολέμου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, οι συγκεντρώσεις κατακλύζονταν από σπαρακτικά τραγούδια για τις χήρες. Αυτά τα συναισθήματα, ωστόσο, δεν έχουν μεταφραστεί σε πολιτική δράση.

Οι προσπάθειες να αυξηθεί το κυβερνητικό επίδομα για τις χήρες- σήμερα 50 δολάρια τον μήνα συν 12 δολάρια για κάθε παιδί- έπεσαν στο κενό. Ωστόσο, μόλις 120.000 χήρες λαμβάνουν αυτό το κυβερνητικό επίδομα. Οι γυναίκες και οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι για να λάβει κάποια χήρα αυτές τις παροχές πρέπει να έχει πολιτικές διασυνδέσεις ή να συμφωνήσει να συνάψει «προσωρινό γάμο» με άνδρες που διαχειρίζονται την κατανομή των κυβερνητικών πόρων. «Είναι εκβιασμός» σημείωσε η Σαμίρα αλ Μοσάουι, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείων Υποθέσεων του ιρακινού κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk