ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βλέποντας την ισχνή προσέλευση φιλάθλων- και όχι οπαδών που σε μεγάλο δυστυχώς ποσοστό έρχονται στους αγωνιστικούς χώρους για να «βγάλουν τα εσώψυχά τους» όταν δεν χρησιμοποιείται το γήπεδο για την «εφαρμογή» άλλων θλιβερών σκοπιμοτήτων- στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου θυμήθηκα το γραφικό μεν, αλλά πρακτικό δε: «αραία… αραία για να φαινόμαστε πεντακοσαρέα». Η σημειολογία της απογοητευτικής αυτής εικόνας επιδέχεται διάφορες προσεγγίσεις.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ | tovima.gr

Βλέποντας την ισχνή προσέλευση φιλάθλων- και όχι οπαδών που σε μεγάλο δυστυχώς ποσοστό έρχονται στους αγωνιστικούς χώρους για να «βγάλουν τα εσώψυχά τους» όταν δεν χρησιμοποιείται το γήπεδο για την «εφαρμογή» άλλων θλιβερών σκοπιμοτήτων- στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου θυμήθηκα το γραφικό μεν, αλλά πρακτικό δε: «αραία… αραία για να φαινόμαστε πεντακοσαρέα». Η σημειολογία της απογοητευτικής αυτής εικόνας επιδέχεται διάφορες προσεγγίσεις. Η πρώτη αφορά το ότι ο Στίβος έπαψε να προσελκύει κόσμο έστω και στην προσφυγή στο «σόου» μεγάλων αστεριών που μέσα τους, όχι όλα φυσικά, κρύβουν και μια βραδυφλεγή βόμβα. Μια άλλη προσέγγιση έχει σχέση με το ότι έλειψαν οι παλιοί πιστοί του Στίβου. Ισως είναι είδος προς εξαφάνιση, ίσως γιατί έχουν «κρυώσει» από τα όσα συμβαίνουν υπό την επίδραση σε ποσοστό της δόξας αλλά κυρίως για οικονομικά οφέλη και ταυτόχρονα ένταξη στην «καλή κοινωνία». Και άλλα τινά που ανάγονται στην αρμοδιότητα της αθλητικής κοινωνιολογίας.


Αυτό το δείγμα δόθηκε από έναν αθλητικό χώρο κατ΄ εξοχήν προσιτό για τις μετακινήσεις ακόμη και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η διαπίστωση είναι, ασφαλώς, απογοητευτική. Αλλά ο ΣΕΓΑΣ καλά πράττει να συνεχίζει την προσπάθεια. Είναι ένας θεσμός από αυτούς που πρέπει να τους ζυγίζουμε όχι με την ποσότητα αλλά με τον στόχο. Και ο στόχος είναι ότι ο αρχαιότερος αθλητικός περιφερειακός θεσμός, οι Βαλκανικοί Αγώνες, δεν πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Φυσικά αυτή η ουσιαστικά βαλκανική ημερίδα είναι μικρό μέρος της έννοιας των Βαλκανικών Αγώνων.


Στην εποχή μας ο Βαλκανικός Στίβος με κάποιες εξάρσεις στις οποίες το μεγάλο μερίδιο ανήκει στη χώρα μας είναι μακριά από την κορυφή. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν οι Βαλκανικοί Αγώνες έχουν τη θέση τους όχι μόνο ως παράδοση 80 ετών (όταν η αφετηρία μπήκε στην Αθήνα με τους προβαλκανικούς του 1929) αλλά ως δυνατότητα άμιλλας νέων και γενικά αθλητών που δεν ανήκουν στο παγκόσμιο σύστημα του εμπορικοποιημένου αθλητικού θεάματος να συναγωνισθούν «ντοπαρισμένοι» και από το οικονομικό κίνητρο (το άλλο, το παντοδύναμο, ας το προσπεράσουμε αυτή τη στιγμή) αλλά κυρίως από τη φυσική έφεση να νικήσουν και να διακριθούν. Υπάρχει τουτέστιν ένα σοβαρό ψυχολογικό και κοινωνικό κίνητρο. Πολύ καλά έπραξαν μερικές από τις βαλκανικές χώρες να κατεβάσουν ομάδα με παρουσία σε όλο το αγωνιστικό πρόγραμμα.


Να αναφερθούμε επίσης στο ότι στον γεωγραφικό χώρο που ζουν κράτη συνολικά σε διψήφιο αριθμό, οι Βαλκανικοί Αγώνες έχουν και πολιτισμικό χαρακτήρα και καλλιέργεια σχέσεων μεταξύ λαών της Βαλκανικής. Η παραφωνία της FΥRΟΜ δεν πρέπει να επηρεάζει την ουσία. Είναι ζήτημα αν φθάνουν τη δωδεκάδα οι βαλκάνιοι αθλητές και αθλήτριες (κάποτε ήσαν πολύ περισσότεροι και τα αίτια της αριθμητικής συρρίκνωσης είναι λίγο- πολύ γνωστά και όχι της στιγμής) που «είχαν τύχη» σε Ολυμπιακούς και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο (στον μεσογειακό ακόμη περισσότερο). Ετσι διαχρονικά και ιστορικά φθάνουμε στη ρίζα του θεσμού των «Βαλκανιάδων» με οκτώ δεκαετίες στο μητρώο του.


Ηταν τότε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού όπου ο στίβος των Βαλκανίων ήταν κομπάρσος. Δύο φωτισμένοι φίλαθλοι, μέλη της αποστολής του ΣΕΓΑΣ, ο πρόεδρος του Πανιωνίου Δημητρός Δάλλας και ο μετέπειτα ιστορικός του Στίβου Παύλος Μανιτάκης, με δική τους ιδέα έκαναν τις πρώτες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των άλλων βαλκανικών χωρών. Την ιδέα αποδέχθηκε το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, παράλληλα δε τη στήριξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ως πρωθυπουργός, για να προωθηθεί το θέμα το 1928 στο Αμστερνταμ και το 1929 να γίνει πράξη με τους προβαλκανικούς στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο. Η Ελλάδα ανέλαβε να καλύψει το σύνολο της δαπάνης των ξένων αποστολών (μετακίνησηπαραμονή). Ισως η σημερινή κατάσταση του βαλκανικού στίβου να προσομοιάζει σχετικά σε αυτήν που επικρατούσε πριν από 85 χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk