Η συμπλήρωση του εντύπου της φορολογικής δήλωσης

Tο έντυπο (Ε1) της φορολογικής δήλωσης του οικονομικού έτους 2009 είναι διαφορετικό σε σχέση με το περυσινό έντυπο διότι από 1.1.2008 ισχύουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι μεταβολές αυτές αποτυπώθηκαν στο νέο έντυπο δήλωσης με πρόσθετους κωδικούς. Συγκεκριμένα: * Στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία) διαπιστώνονται οι ακόλουθες μεταβολές: στον κωδικό 6 διατυπώνεται το ερώτημα αν ο φορολογούμενος είναι μισθωτός ή συνταξιούχος σε παραμεθόρια περιοχή.

Η συμπλήρωση του εντύπου  της φορολογικής δήλωσης | tovima.gr

Tο έντυπο (Ε1) της φορολογικής δήλωσης του οικονομικού έτους 2009 είναι διαφορετικό σε σχέση με το περυσινό έντυπο διότι από 1.1.2008 ισχύουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι μεταβολές αυτές αποτυπώθηκαν στο νέο έντυπο δήλωσης με πρόσθετους κωδικούς. Συγκεκριμένα: * Στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία) διαπιστώνονται οι ακόλουθες μεταβολές: στον κωδικό 6 διατυπώνεται το ερώτημα αν ο φορολογούμενος είναι μισθωτός ή συνταξιούχος σε παραμεθόρια περιοχή. Η διατύπωση του ερωτήματος είναι ελλιπής, διότι τη μείωση του φόρου κατά 60 ευρώ για τα προστατευόμενα παιδιά την έχουν όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που κατοικούν σε παραμεθόριο περιοχή, αλλά και οι μισθωτοί που εργάζονται για εννέα μήνες σε παραμεθόρια περιοχή, χωρίς να είναι απαραίτητο και να κατοικούν σε μια τέτοια περιοχή. * Στον πίνακα 4Δ καθαρές αμοιβές ελεγκτή ΑΕ, διαιτητή, εκτελεστή διαθήκης κτλ. Στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 48 του ΚΦΕ ορίζεται ότι θεωρείται εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα η αμοιβή που καταβάλλεται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές ανωνύμων εταιρειών, εκτελεστές διαθηκών, εκτελεστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομίας. Ολοι αυτοί οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τον κωδικό 503-504 του πίνακα 4Δ.

* Στον πίνακα 4Ζ (εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης) γίνεται για πρώτη φορά εξειδίκευση αν τα καθαρά κέρδη που αποκτούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην αλλοδαπή τα αποκτούν ατομικά ή εταιρικά.

* Από τον πίνακα 7 αφαιρέθηκε η ένδειξη «Χορηγίες σε πολιτιστικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΝΠΙΔ (άνω των 100 ευρώ)» και προστέθηκε η ένδειξη «Πολιτιστικές χορηγίες του Ν. 3525/2007».

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 12 του Ν. 3525/2007, το χρηματικό ποσό ή η αξία της παροχής έπειτα από χρηματική αποτίμηση αυτής από ειδική εκτιμητική επιτροπή, που προσφέρεται ως πολιτιστική χορηγία, αφαιρείται εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου ή από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης που προσέφεραν τη χορηγία. Το αφαιρούμενο συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία.

* Στον πίνακα 7 προστέθηκε ακόμη η ένδειξη 067-068 «Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού που αγοράστηκαν μέσα στο 2005».

Σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ΚΦΕ από το συνολικό εισόδημα αφαιρείται ποσοστό 20% της δαπάνης που καταβλήθηκε από τον υπόχρεο για την αγορά μεριδίων μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, εφόσον αυτά δεν έχουν μεταβιβαστεί για τρία έτη από την αγορά τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk