Η Αστυνομία προβληματίζεται για το ενδεχόμενο να εμπλέκεται στην υπόθεση κάποια τρομοκρατική οργάνωση

Ανησυχία για τα πυρομαχικά στις Σάπες

Eντονο προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις του Στρατού, αλλά και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η ανεύρεση σε χωματερή στις Σάπες Ροδόπης όλμων και αντιαρματικών βλημάτων, ενός κανονικού δηλαδή οπλοστασίου. Οι πέντε όλμοι και τα δύο τηλεκατευθυνόμενα αντιαρματικά τύπου Μilan, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν τα κλοπιμαία από στρατιωτική αποθήκη. Η κλοπή είχε διαπιστωθεί από τον Στρατό στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί λεπτομερώς η αφαίρεση του εν λόγω φυλασσόμενου, κατά τα άλλα, οπλισμού.

Eντονο προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις του Στρατού, αλλά και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η ανεύρεση σε χωματερή στις Σάπες Ροδόπης όλμων και αντιαρματικών βλημάτων, ενός κανονικού δηλαδή οπλοστασίου. Οι πέντε όλμοι και τα δύο τηλεκατευθυνόμενα αντιαρματικά τύπου Μilan, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν τα κλοπιμαία από στρατιωτική αποθήκη. Η κλοπή είχε διαπιστωθεί από τον Στρατό στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί λεπτομερώς η αφαίρεση του εν λόγω φυλασσόμενου, κατά τα άλλα, οπλισμού. Τα ερωτήματα με αφορμή αυτή την τυχαία ανεύρεση είναι πολλά. Κατ΄ αρχάς, οι όλμοι και τα βλήματα βρέθηκαν συσκευασμένα μέσα σε μεγάλες, μαύρες πλαστικές σακούλες, κάτω από έναν σωρό από κλαδιά, χώματα και σακιά. Σύμφωνα με ένα αρκετά πιθανό σενάριο, το φορτίο είχε περάσει στα χέρια εμπόρων όπλων, οι οποίοι, αφού δεν βρήκαν πρόθυμους αγοραστές, αναγκάστηκαν να τα ξεφορτωθούν. Η παράνομη χωματερή μάλλον πρόβαλε σαν λύση έκτακτης ανάγκης, καθώς, όπως αποδείχθηκε, το καμουφλάζ από κλαδιά και σακιά το οποίο επέλεξαν όσοι ήθελαν να τα ξεφορτωθούν αποδείχθηκε ανεπαρκές. Μέρος των όπλων, λόγω των καιρικών συνθηκών, κάποια στιγμή αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα την περασμένη Πέμπτη να τα δουν δύο ρακοσυλλέκτες, που ειδοποίησαν εν τέλει και τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Το πώς όμως έμελλε να χρησιμοποιηθούν τα βλήματα αυτά προβληματίζει την Αστυνομία, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής στην υπόθεση και κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μόνον τους όλμους θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει εκτοξεύοντάς τους από έναν αυτοσχέδιο πυροσωλήνα (τα Μilan), όμως κάτι τέτοιο απαιτεί ειδικό σύστημα πυροδότησης.

Το μέγιστο ζήτημα πάντως που ανακύπτει εκ νέου είναι εκείνο της ασφάλειας των στρατοπέδων. Η «εξαφάνιση» των όπλων ξύπνησε μνήμες… 17Ν και Συκουρίου Λάρισας, καθώς έγινε κάτω από τη μύτη του προσωπικού του στρατοπέδου και η απώλειά τους διαπιστώθηκε στη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου και της καταμέτρησης του αποθηκευμένου υλικού. Και όλα αυτά ενώ ο διαχειριστής της αποθήκης είχε διαπιστώσει την αλλαγή των λουκέτων στις πόρτες εισόδου, καθώς και την εξαφάνιση των βιβλίων ελέγχου. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται και η πιθανότητα συμμετοχής στην αφαίρεση των βλημάτων ανθρώπου «εκ των έσω», ο οποίος είχε και την ευχέρεια των κινήσεων στην αποθήκη ή σε γειτονικούς χώρους. Μάλιστα, προεκτείνοντας την παραπάνω εκδοχή, αναμένεται να εξεταστούν από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη όλες οι πρόσφατες αναφορές για απώλεια υλικού, αλλά και η πιθανότητα να έχουν αποσιωπηθεί τέτοιου είδους περιστατικά από άλλα στρατόπεδα ή προκεχωρημένα φυλάκια και αποθήκες. Και αυτό γιατί πιθανολογείται ότι η αφαίρεση των όπλων σχετίζεται με στρατιωτικό προσωπικό που θέλοντας να καλύψει απώλειες σε άλλη αποθήκη αφαίρεσε αυτό τον οπλισμό. Η εκδοχή αυτή όμως δεν απαντά στο ερώτημα γιατί ο δράστης ή οι δράστες αναγκάστηκαν να αφήσουν τα όπλα στη χωματερή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk