Ο βίος και η πολιτεία των πρωταγωνιστών της «κινηματογραφικής» φυγής από τον Κορυδαλλό

Τα παιδιά της πολύτεκνης οικογένειας του εγκλήματος

ΠΕΡΙΟΠΤΗ θέση στον πίνακα με τα στοιχεία των καταζητουμένων που βρίσκεται αναρτημένος σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες πήρε και πάλι ο εγκληματίας Β. Παλαιοκώστας μετά τη νέα κινηματογραφική απόδρασή του. Πάντως ο ίδιος είχε φροντίσει να στείλει από πολύ νωρίς το μήνυμα ότι δεν θα μείνει για καιρό στις φυλακές. Πριν από έξι μήνες, τον Αύγουστο, κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είχε πει πως δεν ξέρει πόσο καιρό θα μείνει στη φυλακή. Τώρα οι αστυνομικοί τρέχουν να προλάβουν. Να τον εντοπίσουν και να τον (ξανα)συλλάβουν, προτού ξανακάνει δυναμική επανεμφάνιση στο έγκλημα. Εκτός από μετρ των αποδράσεων, ο Β. Παλαιοκώστας ξέρει πολύ καλά να οργανώνει απαγωγές. Οι περιπέτειες των επιχειρηματιών Αλ. Χαΐτογλου και Γ. Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη μπορεί να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή με νέα θύματα, λένε οι αστυνομικοί. Ο μόνος λόγος για να μη γίνει κάτι τέτοιο άμεσα είναι γιατί οι προτεραιότητες του Παλαιοκώστα αυτή τη στιγμή ίσως είναι διαφορετικές. Με τα χρήματα που έχει βάλει στην άκρη από τα λύτρα της απαγωγής Μυλωνά (περίπου 5,5 εκατ. ευρώ) θεωρείται ότι θα οργανώσει και χρηματοδοτήσει επιχείρηση για την απόδραση, αυτή τη φορά, του αδελφού του Νίκου, με τον οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 είχαν δημιουργήσει ένα από τα πιο σκληρά δίδυμα κακοποιών που έχουν εμφανιστεί ποτέ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η δυσκολία για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: Στο ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά, «σαν την παλάμη του χεριού του» όπως λένε, τα μονοπάτια στις ορεινές περιοχές μεταξύ των νομών Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Τρικάλων και έτσι καταφέρνει να ξεφεύγει από τα μπλόκα που του στήνουν οι διωκτικές αρχές. Και στην κίνησή του τα παλαιότερα χρόνια να δίνει χρήματα σε φτωχές οικογένειες στα χωριά των περιοχών αυτών, με «αντάλλαγμα τη σιωπή των αποδεκτών, οι οποίοι αν και γνώριζαν πού κινείται, εν τούτοις δεν μας ενημέρωναν»,όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, εξηγώντας πως εξασφαλίζει στέγη και ασφάλεια ενώ είναι στην παρανομία. Μετά την απόδραση, στη λίστα με τους καταζητούμενους μπήκε ξανά και ο σκληρός κακοποιός Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος «πέταξε» με ελικόπτερο προς την ελευθερία ως συνεπιβάτης του Β. Παλαιοκώστα. Από την εγκληματική παρέα, στις φυλακές παραμένουν ο αδελφός τού Βασίλη, Ν. Παλαιοκώστας, και ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι οργάνωσε την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Β. Στεφανάκος.

ΠΕΡΙΟΠΤΗ θέση στον πίνακα με τα στοιχεία των καταζητουμένων που βρίσκεται αναρτημένος σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες πήρε και πάλι ο εγκληματίας Β. Παλαιοκώστας μετά τη νέα κινηματογραφική απόδρασή του. Πάντως ο ίδιος είχε φροντίσει να στείλει από πολύ νωρίς το μήνυμα ότι δεν θα μείνει για καιρό
στις φυλακές. Πριν από έξι μήνες, τον Αύγουστο, κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είχε πει πως δεν ξέρει πόσο καιρό θα μείνει στη φυλακή.
Τώρα οι αστυνομικοί τρέχουν να προλάβουν. Να τον εντοπίσουν και να τον (ξανα)συλλάβουν, προτού ξανακάνει δυναμική επανεμφάνιση στο έγκλημα. Εκτός από
μετρ των αποδράσεων, ο Β. Παλαιοκώστας ξέρει πολύ καλά να οργανώνει απαγωγές. Οι περιπέτειες των επιχειρηματιών Αλ. Χαΐτογλου και Γ. Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη μπορεί να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή με νέα θύματα, λένε οι αστυνομικοί. Ο μόνος λόγος για να μη γίνει κάτι τέτοιο άμεσα είναι γιατί οι προτεραιότητες του Παλαιοκώστα αυτή τη στιγμή ίσως είναι διαφορετικές.
Με τα χρήματα που έχει βάλει στην άκρη από τα λύτρα της απαγωγής Μυλωνά (περίπου 5,5 εκατ. ευρώ) θεωρείται ότι θα οργανώσει και χρηματοδοτήσει επιχείρηση για την απόδραση, αυτή τη φορά, του αδελφού του Νίκου, με τον οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 είχαν δημιουργήσει ένα από τα πιο σκληρά δίδυμα κακοποιών που έχουν εμφανιστεί ποτέ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η δυσκολία για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: Στο ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά, «σαν την παλάμη του χεριού του» όπως λένε, τα μονοπάτια στις ορεινές περιοχές μεταξύ των νομών Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Τρικάλων και έτσι καταφέρνει να ξεφεύγει από τα μπλόκα που του στήνουν
οι διωκτικές αρχές. Και στην κίνησή του τα παλαιότερα χρόνια να δίνει χρήματα σε φτωχές οικογένειες στα χωριά των περιοχών αυτών, με «αντάλλαγμα τη σιωπή των αποδεκτών, οι οποίοι αν και γνώριζαν πού κινείται, εν τούτοις δεν μας ενημέρωναν»,όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, εξηγώντας πως εξασφαλίζει στέγη και ασφάλεια ενώ είναι στην παρανομία.
Μετά την απόδραση, στη λίστα
με τους καταζητούμενους μπήκε ξανά και ο σκληρός κακοποιός Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος «πέταξε» με ελικόπτερο προς την ελευθερία ως συνεπιβάτης του Β. Παλαιοκώστα. Από την εγκληματική παρέα, στις φυλακές παραμένουν ο αδελφός τού Βασίλη, Ν. Παλαιοκώστας, και ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι οργάνωσε την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Β. Στεφανάκος.

Ληστής και απαγωγέας
O Β. Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1966 στο Μοσχόφυτο Τρικάλων. Μέλος πολύτεκνης οικογένειας, μαζί με τον μεγαλύτερο σε ηλικία αδελφό του Νίκο μετά τη σύντομη εμπειρία τους στο Εμπορικό Ναυτικό επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους. Ο Βασίλης γρήγορα ανοίγει «φάκελο» στην Ασφάλεια, όταν μπαίνει στη συμμορία κακοποιών στην οποία ήταν ήδη μέλος ο αδελφός του Νίκος.

«Εχει κάνει τα πάντα εκτός από φόνο» λένε οι αστυνομικοί για τη δράση του. Το 1982 κατηγορήθηκε για φθορά ξένης περιουσίας, ενώ στο «βιογραφικό» του ως το 1998 περιλαμβάνονταν αρκετές κλοπές και διαρρήξεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αποδράσεις ήταν στο «αίμα» του από τότε. Στην πρώτη του επιχείρηση βοηθά τον αδελφό του Νίκο να δραπετεύσει από τη φυλακή Τρικάλων. Τον Απρίλιο του 1990 συλλαμβάνεται, ενώ έχει ήδη ετοιμάσει νέο σχέδιο απόδρασης για τον Νίκο, ο οποίος είχε συλληφθεί μία ακόμη φορά, δύο μήνες νωρίτερα, και βρίσκεται στη φυλακή Λάρισας. Οι πληροφορίες έλεγαν τότε πως το σχέδιο περιελάμβανε εισβολή στον χώρο των φυλακών ειδικά θωρακισμένου αυτοκινήτου. Ο Νίκος δραπετεύει λίγους μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια εξέγερσης στις φυλακές Κορυδαλλού. Τον Ιανουάριο του 1991 ακολουθεί τον ίδιο δρόμο και ο Βασίλης, ο οποίος «εξαφανίζεται» από τις φυλακές Χαλκίδας.

Το 1992 εμπλέκεται μαζί με τον αδελφό του Νίκο και τους κακοποιούς Κ. Σαμαρά και Μ. Μακρυγιάννη στην ένοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Καλαμπάκας με λεία 125.000.000 δραχμές (366.000 ευρώ). Αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς δεν είναι μόνο το ποσό-μαμούθ αλλά ο τρόπος που «εγκλώβισαν» το περιπολικό του τοπικού αστυνομικού τμήματος. Οταν άρχισαν να τους καταδιώκουν οι αστυνομικοί, πέταξαν στον δρόμο πεντοχίλιαρα και οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν μπερδεμένοι και… ακινητοποιημένοι ανάμεσα στους διερχόμενους που έτρεχαν να μαζέψουν τα λεφτά.

Τρία χρόνια αργότερα τα αδέλφια κατηγορούνται για νέα ληστεία στην Ιονική Τράπεζα στο Περιστέρι, ενώ το ίδιο έτος καταφέρνουν να ξεφύγουν από μπλόκο λιμενικών στην Πάτρα. Το μεγάλο «χτύπημα» όμως έρχεται στις 20 Δεκεμβρίου 1995, όταν οργανώνουν την απαγωγή του επιχειρηματία Αλ. Χαΐτογλου στη Θεσσαλονίκη. Ζητούν και παίρνουν ως λύτρα 250.000.000 δραχμές τότε, δηλαδή 733.000 ευρώ.

Ακολουθούν τα επόμενα χρόνια τυχαίες «συναντήσεις» τους με αστυνομικούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πάντα οι αδελφοί Παλαιοκώστα καταφέρνουν και ξεφεύγουν. Εκείνη την εποχή κυκλοφόρησαν έντονες φήμες ότι διέφυγαν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, όπου μάλιστα επένδυσαν «κέρδη» από τις ληστείες σε τυροκομείο.

Τελικά τον Δεκέμβριο του 1999 ένα τροχαίο ατύχημα είναι ο λόγος που ο Β. Παλαιοκώστας πέφτει στα χέρια των αστυνομικών. Τον Ιούνιο του 2000 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή Χαΐτογλου. Αλλά έξι χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2006, πραγματοποιεί την πρώτη του εναέρια απόδραση από τον Κορυδαλλό μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι. Δύο χρόνια αργότερα το όνομά του επανέρχεται στη δημοσιότητα, όταν κατηγορείται ως ο «εγκέφαλος» της απαγωγής του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Γ. Μυλωνά. Συνελήφθη τον Αύγουστο και καταδικάστηκε, αλλά από την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί και πάλι οπλισμένος και επικίνδυνος. Ο δάσκαλος της παρανομίας

O θεωρούμενος και δάσκαλος του Βασίλη στο έγκλημα, ο 47χρονος σήμερα Ν. Παλαιοκώστας, διατηρεί την ξεχωριστή «τιμή» στο κόσμο των κακοποιών να είναι ο μοναδικός Ελληνας που έχει δει το πρόσωπό του σε αφίσα καταζητούμενου στο site της Ιnterpol. Η σύλληψή του για τους έλληνες αστυνομικούς αποτελούσε πάντα ζήτημα τιμής, καθώς ήταν ο υπ΄ αριθμόν ένα καταζητούμενος και τον συγκαταλέγουν στους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς. Το «βιογραφικό» του περιλαμβάνει κλοπές και διαρρήξεις από τη δεκαετία του ΄80. Μάλιστα το 1988 το όνομά του περιλαμβανόταν σε δικογραφία για τουλάχιστον 27 κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, καταστημάτων και αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές, από την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα ως την Αρτα και τη Θεσσαλονίκη. Τα εντάλματα σύλληψης συσσωρεύονται στα γραφεία των αστυνομικών, που κάποτε τον συλλαμβάνουν, αλλά καθώς- όπως και ο Βασίλης- είναι αυθεντία στις αποδράσεις, πάντα βρίσκει τρόπο να βγαίνει από τις φυλακές, όπως έκανε στα μέσα Δεκεμβρίου 1990. Το 2001 φέρεται ως το άτομο που λήστεψε την τότε Κτηματική Τράπεζα Καρπενησίου.

Οπως έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ο εντοπισμός του επί χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς ως πριν από την τελευταία του σύλληψη δεν είχαν στα χέρια τους πρόσφατη φωτογραφία του, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως έφυγε για τη Βουλγαρία όπου παντρεύτηκε και απέκτησε ένα παιδί. Τελικά συνελήφθη στις 14 Σεπτεμβρίου 2006 σε επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από τη Λιβαδειά στην Αμφισσα, κοντά στην Αράχοβα, και έκτοτε κρατείται στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Μια ζωή κακοποιός

O έτερος συνεπιβάτης στο ελικόπτερο της μεγάλης φυγής ήταν ο σκληρός κακοποιόςΑlket Rizaj (Αλκέτ Ριζάι), ο οποίος γεννήθηκε στην Αλβανία το 1974. Ο 35χρονος κακοποιός δεν διστάζει να πυροβολήσει για ασήμαντη αφορμή, πολύ περισσότερο αν τύχει και πέσει πρόσωπο με πρόσωπο με αστυνομικούς. Στις μετακινήσεις του φροντίζει να έχει πάντα μαζί του όπλο και χειροβομβίδες για παν ενδεχόμενο.

Το όνομά του ήρθε στην επικαιρότητα πρώτη φορά το 2003. Ηταν ο άνθρωπος που οργάνωσε και έδωσε εντολή στα μέλη της συμμορίας του να σκοτώσουν τον Θανάση Κορωπιώτη, επειδή θεώρησε ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με την αλλοδαπή φίλη του, την Οξάνα. Επρόκειτο απλώς για παρεξήγηση. Ο άτυχος Κορωπιώτης εκείνη την περίοδο διατηρούσε σχέση με μια Ρωσίδα, την οποία έλεγαν Ροξάνα. Μια γυναίκα που συνελήφθη λίγες ημέρες μετά την εξαφάνιση και τον θάνατο του Κορωπιώτη κατέθεσε ότι ο Ριζάι με τους συνεργούς του την ανάγκασαν να παγιδεύσει τον Κορωπιώτη. Το θύμα εμφανίστηκε στο ραντεβού που είχε κλείσει η προαναφερόμενη γυναίκα, ο 35χρονος Αλβανός και ένα ακόμη άτομο τον έβαλαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και τον οδήγησαν σε δασώδη ερημική περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, όπου τον σκότωσαν και στη συνέχεια εξαφάνισαν το πτώμα του. Ο Ριζάι συνελήφθη έναν μήνα μετά με επεισοδιακό τρόπο σε διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Απέδρασε μαζί με τον Β. Παλαιοκώστα στις 4 Ιουνίου 2006 με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Στις 26 Αυγούστου 2006 σκοτώνει εν ψυχρώ στο Περιστέρι τον 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον 36χρονο Ιωάννη Κάτσιο ύστερα από εντολή- όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- του Β. Στεφανάκου. Ο Ριζάι συνελήφθη στις 8 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στη Βοιωτία. Κυκλοφορεί και αυτός ελεύθερος μετά την επεισοδιακή απόδραση της περασμένης εβδομάδας.

Ο συλλέκτης ενταλμάτων σύλληψης

Στα δικαστήρια του Πειραιά αυτή την περίοδο διεξάγεται η δίκη για την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο των Β. Παλαιοκώστα και Α. Ριζάι τον Ιούνιο του 2006. Βασικός κατηγορούμενος είναι ο 48χρονος Β. Στεφανάκος, ο οποίος συνελήφθη για άλλη υπόθεση πριν από έναν χρόνο στο Χαϊδάρι, αφού σύμφωνα με το βούλευμα 143 του 2008 του Συμβουλίου Εφετών αυτός ήταν ο οργανωτής της κινηματογραφικής απόδρασης. Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στις φυλακές τις τελευταίες ημέρες, μετά τη νέα απόδραση, δεν είναι άσχετο: «Τώρα που ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκεται κατηγορούμενος για την υπόθεση,χρέη “διευθυντή” ανέλαβε ο Στεφανάκος,που έχει γνώσεις οργάνωσης και διοίκησης».

Ο κρατούμενος επιχειρηματίας, που διατηρεί μάνδρα αυτοκινήτων, δεν είναι τυχαίο όνομα στον κόσμο της νύχτας. Είναι ένα από τα αφεντικά. Ηταν στη λίστα με τα 44 εντάλματα σύλληψης για εκβιασμούς και άλλα αδικήματα που είχε εκδοθεί το καλοκαίρι του 2006. Επίσης τον Ιανουάριο του 2007 είχε προσπαθήσει με τη βοήθεια δύο αστυνομικών να βγάλει νέο δελτίο ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες από το Τμήμα Ασφαλείας της Πετρούπολης. Εχει απασχολήσει κατά καιρούς τις διωκτικές αρχές για περισσότερες από δέκα εγκληματικές ενέργειες που αφορούν ηθική αυτουργία σε δολοφονίες, τη δολοφονία συνεργατών του, αλλά και για τη στενή συνεργασία του με επίορκους αστυνομικούς. Ακόμη, πριν από μερικούς μήνες συμμετείχε στον «πόλεμο» με έναν άλλον άνθρωπο της νύχτας, ο οποίος είναι σήμερα προφυλακισμένος. Τα χτυπήματα, που περιελάμβαναν εκρήξεις και ένοπλες επιθέσεις, παρά τον εγκλεισμό στη φυλακή των δύο αντιπάλων, διαδέχονται το ένα το άλλο τον τελευταίο ενάμιση μήνα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk