Η ανακοίνωση του κ. Καραμανλή για περικοπές στις αποδοχές διοικητών και υψηλόβαθμων στελεχών ΔΕΚΟ προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Τα golden boys θα τρώνε μόνο… παντεσπάνι

ΜΕ ΤΗΝ «ΕΞΕΓΕΡΣΗ» των αποκαλούμενων «golden boys» ή αλλιώς των καλοπληρωμένων προέδρων,διοικητών και υψηλόβαθμων στελεχών σε ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή προ ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο για περικοπή των αποδοχών τους προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τα «golden boys»,όπως αρέσκεται για επικοινωνιακούς λόγους να τους αποκαλεί η κυβέρνηση,οι οποίοι θα δουν λίαν συντόμως τις αποδοχές τους να μειώνονται σημαντικά.Την ίδια στιγμή το ΠαΣοΚ βρήκε μία ακόμη ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και προτάσσει τη φράση «δεν υπάρχουν golden boys στο Δημόσιο,υπάρχουν blue boys στο Δημόσιο».Παράλληλα ζητεί να προσκομιστούν στη Βουλή συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα και το ύψος των αμοιβών όλων των στελεχών,ενώ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα,ακόμη και της δικαστικής διερεύνησης (κατάθεση αγωγών) για ορισμένες περιπτώσεις.

ΜΕ ΤΗΝ «ΕΞΕΓΕΡΣΗ» των αποκαλούμενων «golden boys» ή αλλιώς των καλοπληρωμένων προέδρων,διοικητών και υψηλόβαθμων στελεχών σε ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή προ ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο για περικοπή των αποδοχών τους
προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τα «golden boys»,όπως αρέσκεται για επικοινωνιακούς λόγους να τους αποκαλεί η κυβέρνηση,οι οποίοι θα δουν λίαν συντόμως τις αποδοχές τους να μειώνονται σημαντικά.Την ίδια στιγμή το ΠαΣοΚ βρήκε μία ακόμη ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και προτάσσει τη φράση «δεν υπάρχουν golden boys στο
Δημόσιο,υπάρχουν blue boys στο Δημόσιο».Παράλληλα ζητεί να προσκομιστούν στη Βουλή συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα και το ύψος των αμοιβών όλων των στελεχών,ενώ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα,ακόμη και της δικαστικής διερεύνησης (κατάθεση αγωγών) για ορισμένες περιπτώσεις.

Η απόφαση του κ. Καραμανλή για περικοπές στις αποδοχές των υψηλά αμειβομένων στελεχών στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παρ΄ ότι ακόμη και από πολλά στελέχη της ΝΔ θεωρείται ότι ελήφθη για καθαρά «επικοινωνιακούς λόγους», αφού αφορά τις ΔΕΚΟ που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες. Εξάλλου, όπως πιστεύεται, ακόμη και η φράση «όποιου δεν του αρέσει,να πάει σπίτι του» που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός και η οποία παρέπεμπε στον θείο του, τον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή, επελέγη με επικοινωνιακά κριτήρια και για το «παιχνίδι εντυπώσεων».

Στα βήματα Ομπάμα και Μπράουν
Ο κ. Καραμανλής και σε αυτή την υπόθεση ακολούθησε τα βήματα άλλων κυβερνήσεων στο εξωτερικό, όπως στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, όπου αντίστοιχα ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Γκόρντον Μπράουν αποφάσισαν τη μείωση μισθών και αποδοχών των δικών τους «golden boys», που δεν συγκρίνονται με τα αντίστοιχα στελέχη στην Ελλάδα. Η λογική του Πρωθυπουργού, όπως έχει επισημάνει σε κορυφαίους υπουργούς, είναι ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητεί λιτότητα και θυσίες από τους έλληνες φορολογουμένους και την ίδια στιγμή το κράτος να δίνει το αρνητικό παράδειγμα ως προς την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, με αλόγιστες δαπάνες και παχυλές αμοιβές.

«Το κράτος πρέπει να δώσει πρώτο το μήνυμα της λιτότητας» είναι η άποψη του κ. Καραμανλή, ο οποίος επέλεξε τη συγκεκριμένη κίνηση για να σταλεί ένα μήνυμα, όπως έχει αναφέρει στους συνομιλητές του, προς την κοινωνία, θέλοντας να την πείσει ότι επιλέγει τη λιτότητα των «golden boys» αντί της λιτότητας των πολιτών. Οταν ακούστηκε για πρώτη φορά η πρόταση για τη μείωση των αποδοχών και ειδικά τη θέσπιση πλαφόν, ενσωματώνοντας στις μηνιαίες αποδοχές και τις αποζημιώσεις για τη συμμετοχή των στελεχών τους στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, υπήρξαν ενστάσεις. Ο Πρωθυπουργός άκουσε την άποψη ότι θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να προσελκύσει στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.

«Πρόεδρε,δεν θα έρθει κανένας από την αγορά να βοηθήσει την προσπάθειά μας.Ακόμη και αυτοί που έχουμε θα σκεφθούν να φύγουν» του είπαν. Ο κ. Καραμανλής όμως ήταν ανένδοτος και εξήγησε προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτή τη στιγμή δεν τον ενδιαφέρει η προσέλκυση νέων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να συνεχίσουν να λειτουργούν, και μάλιστα πιο αποτελεσματικά, οι παλαιοί. Η κυρίαρχη άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παρά τις χαμηλές αποδοχές, έχουν τη δυνατότητα προβολής του έργου τους, άρα αντισταθμίζονται οι όποιες απώλειες.

«Εκτιμώότι δεν θα φύγει κανένας» φέρεται να είπε ο κ. Καραμανλής, αλλά τα «golden boys» απειλούν με παραιτήσεις και ήδη αρκετοί υπουργοί εκφράζουν τον φόβο μήπως το επόμενο διάστημα υπάρξει κύμα αποχωρήσεων προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων από τις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά το πλαφόν των 6.100

ευρώ. Στο παρασκήνιο καταγράφεται μεγάλη αντίδραση από τα στελέχη των ΔΕΚΟ που θεωρούν ότι η κυβέρνηση κατέφυγε σε ένα «επικοινωνιακό κόλπο» που αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού.

Η αντίδραση είναι έντονη, αφού πολλοί αναφέρουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι «ανέντιμη» και «μη ηθική». Και αυτό διότι από τη μία πλευρά ζήτησε από διάφορους μάνατζερ, οι οποίοι κινούνταν ιδεολογικά στον χώρο της, να εγκαταλείψουν τον ιδιωτικό τομέα και να συνδράμουν την κυβερνητική προσπάθεια σε διάφορους οργανισμούς, έχοντας ένα σαφές οικονομικό πλαίσιο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στόχους, και από την άλλη τούς ζητεί να μειωθούν ξαφνικά οι αποδοχές τους, ως και 50% σε πολλές περιπτώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο της κριτικής, θέτουν και την επισήμανση ότι το κράτος ποτέ δεν είχε μια επεξεργασμένη μισθολογική πολιτική για να προσελκύσει ικανά στελέχη σε θέσεις κομβικής σημασίας στον δημόσιο τομέα.

Η απόφαση της κυβέρνησης, εκτός από τα ανέξοδα, λαϊκιστικού περιεχομένου ευφυολογήματα διαφόρων κομματικών στελεχών, που την επικροτούν, αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από πολλούς υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ που εκτιμούν ότι η μείωση των αποδοχών θα αυξήσει ταυτόχρονα τον κίνδυνο της διαφθοράς. Παράλληλα επισημαίνεται ότι με την τακτική των χαμηλών αποδοχών αφενός δεν μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να προσελκύσει ικανά και αξιόλογα στελέχη και θα υπάρχει ο κίνδυνος αξιοποίησης (όπως και τώρα) ανικάνων ή με ελάχιστα προσόντα, αφετέρου δε αρκετοί από όσους αποφασίσουν να αναλάβουν διοικητικά πόστα θα είναι πιο ευάλωτοι σε πιέσεις διαφόρων με… «άλλους σκοπούς», εκτός της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Το ΠαΣοΚ ζητεί διερεύνηση
Η σύγχυση είναι ορατή, αφού κανένας δεν γνωρίζει, π.χ., αν το πλαφόν θα ισχύσει και για τον μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου, ενώ αυτό που επισημαίνει και το ΠαΣοΚ είναι ότι δεν τίθεται απλώς ζήτημα ενός διευθύνοντος συμβούλου, αφού υπάρχουν δεκάδες διευθυντικά στελέχη εταιρειών με προκλητικούς μισθούς και bonus. «Δεν έχουμε κάνει τον τελικό υπολογισμό. Θα τον κάνουμε. Εκτός αν η κυβέρνηση ευαισθητοποιηθεί και παρουσιάσει εκείνη αυτά τα στοιχεία» προειδοποίησε προ ημερών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικής διερεύνησης και τόνισε ότι θα αξιολογηθεί ανά φορέα το τι έχει συμβεί με την οικονομική διαχείριση και με τις αμοιβές.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η απόφαση δεν αφορά τις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο ΧΑ και ότι θα γίνουν συστάσεις τις επόμενες ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει αυτοπεριορισμός από διαφόρους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν δυσκολίες στις περιπτώσεις διοικητών που έχουν πενταετή συμβόλαια, στα οποία ορίζεται το ύψος των αποδοχών τους.

Αυτοπεριορισμοί και μειώσεις μισθών
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Αγγ. Φιλιππίδης ήταν ο πρώτος που ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, τη μείωση των αποδοχών του (από 13.000 σε 5.500 ευρώ τον μήνα), με την ταυτόχρονη ανακοίνωση ότι παραιτείται από bonus και stock options. Ακολούθησε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος στην πρώτη του συνέντευξη στα μέσα του Φεβρουαρίου ανακοίνωσε τη μείωση μισθών στελεχών οργανισμών τους οποίους εποπτεύει (ο μισθός του προέδρου του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού – ΟΠΕΠ- μειώνεται από 8.200 ευρώ σε 3.000 ευρώ τον μήνα και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΕΠ από 7.700 ευρώ σε 6.500 ευρώ), κάνοντας λόγο για «προσεκτική και με φειδώ διαχείριση» των οικονομικών του υπουργείου.

Στην πρωθυπουργική εντολή πρώτος υπάκουσε, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο και προτού καν συμπληρωθούν 24 ώρες, ο υπουργός Μεταφορών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη και έδωσε οδηγίες στους γενικούς διευθυντές και στους διευθύνοντες συμβούλους των ΔΕΚΟ (ελέγχει τις περισσότερες) να μειώσουν τις αποδοχές τους και να προχωρήσουν σε περικοπή των ελαστικών δαπανών κατά 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ- ο οποίος έχει δεχθεί και πολλές επιθέσεις από το ΠαΣοΚ- φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει την πρωθυπουργική εντολή και θα «αυτοπεριοριστεί», στα λογικά πλαίσια, ενώ οι πρόεδροι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, κκ. Π. Βουρλούμης και Π. Αθανασόπουλος αντίστοιχα, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τι σκοπεύουν να πράξουν, αν και ο δεύτερος τον περασμένο Ιανουάριο πρότεινε για το 2009 μείωση των αποδοχών του στο 40% του μισθού που ελάμβανε το 2008, ενώ το υπόλοιπο 60% των αποδοχών του το συνέδεσε με συγκεκριμένους στόχους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk