Στη χαλαρή ψήφο ελπίζουν οι «μικροί»

Η λογική της χαλαρής ψήφου που συνήθως ισχύει στις ευρωεκλογές, η οποία γίνεται ακόμη χαλαρότερη με την τριήμερη αργία του Αγίου Πνεύματος, η αυτοδυναμία την οποία ακόμη δεν φαίνεται να εξασφαλίζει κανένα από τα δύο κόμματα αλλά και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον «κανένα»ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό άνοιξαν την όρεξη σε πολλούς. Σε ορισμένους για να εξαγγείλουν νέα πολιτικά κόμματα, φορείς ή σχηματισμούς και σε άλλους που αναζητούν από το παρελθόν πολιτικούς συμμάχους ώστε είτε να βγάλουν παλαιά κόμματα από τη ναφθαλίνη ή να δημιουργήσουν κομματικούς φορείς για αξιοπρεπή εμφάνιση στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Η λογική της χαλαρής ψήφου που συνήθως ισχύει στις ευρωεκλογές, η οποία γίνεται ακόμη χαλαρότερη με την τριήμερη αργία του Αγίου Πνεύματος, η αυτοδυναμία την οποία ακόμη δεν φαίνεται να εξασφαλίζει κανένα από τα δύο κόμματα αλλά και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον «κανένα»ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό άνοιξαν την όρεξη σε πολλούς. Σε ορισμένους για να εξαγγείλουν νέα πολιτικά κόμματα, φορείς ή σχηματισμούς και σε άλλους που αναζητούν από το παρελθόν πολιτικούς συμμάχους ώστε είτε να βγάλουν παλαιά κόμματα από τη ναφθαλίνη ή να δημιουργήσουν κομματικούς φορείς για αξιοπρεπή εμφάνιση στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Τα μικρά κόμματα άρχισαν εδώ και μήνες να οργανώνονται έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στις εθνικές εκλογές, ίσως καλύτερα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ορισμένα, όπως οι Οικολόγοι-Πράσινοι , έχουν εξαγγείλει όχι μόνον τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τους, αλλά σχεδόν ολόκληρη την ευρωλίστα. Το ίδιο έκανε και το νεότερο κόμμα που δημιουργήθηκε, αυτό των Δημοκρατικών με πρόεδρο τον κ. Μελ. Μελετόπουλο που προβάλλεται ως κεντρώο, αλλά και ως το μοναδικό κόμμα με ΑΦΜ, για πλήρη διαφάνεια. Από την ίδρυση των Δημοκρατικών κανένα άλλο κόμμα δεν έκανε την εμφάνισή του, αλλά ως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για ίδρυση και άλλων κομμάτων. Οπως αυτό που έχουν εξαγγείλει ότι θα ιδρύσουν από κοινού οι κκ. Στ. Μάνος και Β.Κοντογιαννόπουλος, αμφότεροι συνεργασθέντες με τη ΝΔ, εν συνεχεία με το ΠαΣοΚ και σήμερα αμφότεροι εκτός Βουλής. Ολα τα δεκάδες μικρά κόμματα ευελπιστούν με την παρουσία τους να καλύψουν τα κενά που κατά την άποψή τους αφήνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα και κυρίως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Τα περισσότερα χρησιμοποιούν ως εργαλείο για επικοινωνιακή προβολή το… facebook. Στην πλειοψηφία τους διαφημίζουν ότι στόχος τους είναι ο μεσαίος χώρος ή ότι προσπαθούν, όπως λέει ο κ. Μάνος, να δημιουργήσουν μια ομάδα ανθρώπων που θέλει να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Από τα κόμματα αυτά μόνον οι Οικολόγοι -Πράσινοι εμφανίζονται σε ορισμένες δημοσκοπήσεις να ξεπερνούν το εκλογικό πλαφόν του 3%, γεγονός που τους ενθάρρυνε και τοποθέτησαν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τους τον κ. Μιχ.Τρεμόπουλο και στη δεύτερη θέση την κυρία Μαρία Βασιλείου των Οικολόγων-Πρασίνων της Αυστρίας: «Επανεισαγωγή στελεχών της Οικολογίας από το εξωτερικό», όπως λένε.

Η Δημοκρατική Αναγέννηση, για παράδειγμα, το κόμμα του κ. Στ.Παπαθεμελή, δοκιμάστηκε στις εθνικές εκλογές του 2007, αλλά συγκέντρωσε μόνο το 0,8% των ψήφων, παρά την προβολή την οποία είχε. Ο κ. Παπαθεμελής επανέρχεται τώρα και διεκδικεί όχι μόνον ψήφο στις ευρωεκλογές, αλλά και σταθερή εκλογική βάση ώστε το κόμμα του να οδηγηθεί ισχυρότερο στις εθνικές εκλογές. Το 2007 απέδιδε το χαμηλό ποσοστό του στο «σαμποτάζ που του έγινε με τα ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα», αλλά εφέτος ευελπιστεί να πάει καλύτερα βάσει δημοσκοπήσεων.

Στις επικείμενες ευρωεκλογές αναμένεται να συμμετάσχουν δεκάδες μικρά κόμματα, ανάμεσά τους η Φιλελεύθερη Συμμαχία με πρόεδρο τον κ. Φ. Περλικό, το ΔΗΚΚΙ (που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ), το Μέτωπο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (γνωστό ως ΜΕΡΑ), η Χριστιανική Δημοκρατία, το ΚΚΕ μ-λ, το Μ-Λ ΚΚΕ, η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (ΟΑΚΚΕ), η Ενωση Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς (ΕΝΑΝΤΙΑ), η Ενωση Κεντρώων με πρόεδρο τον κ. Β.Λεβέντη και άλλοι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk