Πότε κλείστηκε το ραντεβού από αέρος, τι δείχνει το βίντεο όπου εικονίζονται οι επιβάτες του ελικοπτέρου, τι λένε στις καταθέσεις τους οι γείτονες ποινικοί κρατούμενοι

Οκτώ στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ.

«ΩΡΑΙΑτα λέτε στο δικαστήριο.Ομως εγώ έτσι θα ξαναφύγω». Ο Αλκέτ Ριζάι το είχε πει. Το εκμυστηρεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες σε παράγοντες της δίκης, η οποία συνεχιζόταν στα Δικαστήρια του Πειραιά, για την απόδραση του ίδιου και του Βασίλη Παλαιοκώστα, πάλι με ελικόπτερο, τον Ιούνιο του 2006. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με βάση αυτή την αναφορά, τις καταθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων και ορισμένα άλλα ευρήματα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η νέα εντυπωσιακή απόδραση των Ριζάι και Β. Παλαιοκώστα οργανώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Το ραντεβού για την ημέρα της μεγάλης φυγής κλείστηκε τελευταίο, πέντε ή έξι ημέρες πριν από την απόδραση. Προκειμένου να εντοπίσουν τους οργανωτές της απόδρασης και να συλλάβουν τους δύο δραπέτες οι αστυνομικοί συνεκτιμούν οκτώ κρίσιμα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία και σειρά από βίντεο, όπου απεικονίζεται καρέ καρέ η σκηνή της απόδρασης.

«ΩΡΑΙΑτα λέτε στο δικαστήριο.Ομως εγώ έτσι θα ξαναφύγω». Ο Αλκέτ Ριζάι το είχε πει. Το εκμυστηρεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες σε παράγοντες της δίκης, η οποία συνεχιζόταν στα Δικαστήρια του Πειραιά, για την απόδραση του ίδιου και του Βασίλη Παλαιοκώστα,
πάλι με ελικόπτερο, τον Ιούνιο του 2006. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με βάση αυτή την αναφορά, τις καταθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων και ορισμένα άλλα ευρήματα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η νέα εντυπωσιακή απόδραση των Ριζάι και Β. Παλαιοκώστα οργανώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Το ραντεβού για την
ημέρα της μεγάλης φυγής κλείστηκε τελευταίο, πέντε ή έξι ημέρες πριν από την απόδραση. Προκειμένου να εντοπίσουν τους οργανωτές της απόδρασης και να συλλάβουν τους δύο δραπέτες οι αστυνομικοί συνεκτιμούν οκτώ κρίσιμα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία και σειρά από βίντεο, όπου απεικονίζεται καρέ καρέ η σκηνή της απόδρασης.

1. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις πληροφορίες για το τι συνέβη στις φυλακές Κορυδαλλού όταν μεταφέρθηκαν εκεί στις αρχές Ιανουαρίου οι επτά βασικοί εμπλεκόμενοι στην προηγούμενη απόδραση των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα, εν όψει τη δίκης τους στο Εφετείο του Πειραιά. Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «είναι προφανές ότι η απόδραση άρχισε να οργανώνεται μέσα στον Κορυδαλλό». Ετσι εξηγείται γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια απόδρασης, με ελικόπτερο ή χωρίς, στις φυλακές της Κέρκυρας ή του Δομοκού όταν κρατούνταν εκεί, τους προηγούμενους μήνες, οι Αλκέτ Ριζάι και Βασίλης Παλαιοκώστας. Περίμεναν να μαζευτούν στον Κορυδαλλό για να αρχίσουν να καταστρώνουν το ίδιο δοκιμασμένο σχέδιο. Γι΄ αυτό και όπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί, είναι εξαιρετικά ύποπτο για τη στάση των υπευθύνων της φυλακής το γεγονός ότι «όχι μόνο κρατήθηκαν στον ίδιο χώρο οι δραπέτες Αλκέτ Ριζάι και Βασίλης Παλαιοκώστας,αλλά τοποθετήθηκαν στο ίδιο κελί στην Α΄ Πτέρυγα και οι τρεις ποινικοί που κατηγορούνταν για την οργάνωση της προηγούμενης απόδρασης».

2. Κρίσιμες θεωρούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τις καταθέσεις δύο κρατουμένων, των ποινικών Π. Βιβιλάκη και Β. Δημητριάδη, οι οποίοι κρατούνταν στη Γ Δ Πτέρυγα και φέρεται να είχαν πληροφορίες για το σχέδιο απόδρασης των δύο κρατουμένων. Οι προειδοποιήσεις τους ωστόσο ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη σοβαρά από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

3. Υποψίες θα έπρεπε να έχει κινήσει και η στάση των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα στη δίκη που διεξαγόταν στο δικαστήριο του Πειραιά. «Στην αρχή της δίκης οι Παλαιοκώστας και Ριζάι προχωρούσαν σε αρκετές παρεμβάσεις στο δικαστήριο», σύμφωνα με παράγοντα της δίκης, «αλλά την τελευταία εβδομάδα δήλωναν… κουρασμένοι και απογοητευμένοι.Δεν έρχονταν στο δικαστήριο και έμεναν στη φυλακή. Ηταν φανερό σε όλους μας ότι κάτι ετοίμαζαν ».

4. Το περιβόητο ρολόι-κινητό και ίσως άλλες συσκευές κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε ο Αλκέτ Ριζάι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί, δόθηκαν στον αλβανό κακοποιό από μια γυναίκα, πριν από είκοσι περίπου ημέρες, μέσα στο δικαστήριο. Η γυναίκα αυτή που είναι αλβανικής καταγωγής δήλωνε στενή φίλη του Αλκέτ Ριζάι και προσπαθούσε να έλθει σε επαφή μαζί του. Ακόμη οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στα στοιχεία από έναν έλεγχο που έγινε στα κελιά των Ριζάι και Παλαιοκώστα στις 18 Φεβρουαρίου 2009- δηλαδή τρεις ημέρες πριν από την απόδραση- όπου περιέργως δεν βρέθηκε τότε κανένα κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, σύμφωνα με κατάθεση σωφρονιστικού υπαλλήλου ο Ριζάι φέρεται τότε να είχε απειλήσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους λέγοντας: «Την επόμενη φορά που θα με ελέγξετε,φέρτε και τα γάντια του μποξγιατί θα πέσει πολύ ξύλο».

5. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στις ταράτσες των κτιρίων των φυλακών Κορυδαλλού και οι οποίες συνδέονται με δύο κέντρα καταγραφής. Το ένα κέντρο βρίσκεται στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Εξωτερικής Φρούρησης Φυλακών Κορυδαλλού, στην οδό Σολωμού, στο ίδιο κτίριο όπου έγινε και η πρόσφατη επίθεση της «Σέχτας Επαναστατών». Το άλλο Κέντρο Ελέγχου βρίσκεται στα γραφεία της Διεύθυνσης των Φυλακών Κορυδαλλού. Μέσω αυτών των βίντεο η Ασφάλεια Αττικής έχει πλήρη εικόνα της στιγμής της απόδρασης και των κινήσεων όλων των εμπλεκομένων.

6. Στοιχεία προέκυψαν και από τις καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη στον Πειραιά. Βασικοί μάρτυρες στη διάρκεια της δίκης αναίρεσαν τις καταθέσεις τους και οι αστυνομικοί προσπαθούν να βρουν ποιοι μπορεί να τους άσκησαν πίεση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατάθεσης μιας γυναίκας, που είναι στενή συγγενής ενός 45χρονου ο οποίος δολοφονήθηκε στις 26 Αυγούστου 2006. Η γυναίκα αυτή υποστήριξε σθεναρά στο δικαστήριο ότι ο δράστης δεν είναι ο Αλκέτ Ριζάι, αλλάζοντας προηγούμενη κατάθεσή της. Απέδωσε δε τον φόνο σε άλλον ποινικό που έχει διαφύγει στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και συνέδεσε τη δολοφονία αυτή με έναν φόνο στη Μυτιλήνη προ διετίας. 7. Στα εργαστήρια αναλύονται τα αποτυπώματα και τα δείγματα DΝΑ που συγκεντρώθηκαν από ένα σακ βουαγιάζ που βρέθηκε στην μπαγκαζιέρα του ελικοπτέρου με το οποίο έγινε η απαγωγή. Το σακ βουαγιάζ που περιείχε κυρίως ρούχα κουβαλούσε το ζευγάρι που προχώρησε στην «πειρατεία» του ελικοπτέρου. Ο πιλότος το κλείδωσε στην πίσω πλευρά του ελικοπτέρου προτού ξεκινήσει η πτήση από την Ιτέα. 8. Οι αστυνομικοί περιμένουν, τέλος, τις απαντήσεις από την ανάλυση κλήσεων από τουλάχιστον 40 κινητά τηλέφωνα ή κάρτες SΙΜ που κατασχέθηκαν τις τελευταίες ημέρες μέσα στα κελιά των κρατουμένων ή από σπίτια συγγενών εμπλεκομένων στην πρώτη απόδραση των Ριζάι και Παλαιοκώστα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα προσπαθήσουν μέσω αυτής της ανάλυσης να εντοπίσουν κοινές κλήσεις που αφορούν ίσως συνεννοήσεις για την οργάνωση της απαγωγής. Ακόμη γίνεται έρευνα στα αρχεία σωφρονιστικών καταστημάτων για να εντοπισθούν ποιοι ήταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα συγκρατούμενοι των ίδιων προσώπων και έχουν τυχόν εν τω μεταξύ αποφυλακισθεί. Επιπλέον συγκεντρώνονται πληροφορίες που αφορούν αλλοδαπούς- συνεργούς του Αλβανού Αλκέτ Ριζάι-, οι οποίοι φαίνεται να προχωρούν σε εγκληματικές ενέργειες στην Ελλάδα και να χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση «συμβολαίων θανάτου» νονών της νύχτας.

Αλκέτ Ριζάι
Είδε το ελικόπτερο να περνά και ανέβηκε…
Ω ς εισαγωγέας αυτοκινήτων από το Βέλγιο και τη Γερμανία αυτοδιαφημίστηκε ο 35χρονος Αλκέτ Ριζάι στην απολογία του στις δικαστικές αρχές για την προηγούμενη απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού τον Ιούνιο του 2006, στην οποία κατά τα λεγόμενά του βρέθηκε μάλλον… τυχαία. «Κατόρθωσα και δραπέτευσα με τη βοήθεια ελικοπτέρου που ήλθε ξαφνικά στη φυλακή. Βγήκαμε (σ.σ.: μαζί με τον Β. Παλαιοκώστα) εκεί που είχαν κανονίσει άγνωστοι που δεν τους ξέρω,κατεβήκαμε εκεί που κατεβήκαμε (…) και ο καθένας πήρε τον δρόμο του.Αυτούς που ήταν μέσα στο ελικόπτερο δεν τους γνώριζα.Δεν αντάλλαξα μαζί τους καμιά κουβέντα γιατί δεν τους ήξερα και ήταν έντονος ο ήχος του ελικοπτέρου». Οσο για την περίοδο που ήταν καταζητούμενος, κυκλοφορούσε- όπως ο ίδιος είπε- με μια… κάμπριο Μercedes στο Κιάτο. «Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα εκδώσει δίκαιη απόφαση για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο εντολέας μου» δήλωσε για τον Αλκέτ Ριζάι ο συνήγορός του κ. Σ.Κεχαγιόγλου. «Ελπίζω να κριθεί με αμεροληψία,χωρίς να επηρεαστεί από τη δημοσιότητα των ημερών και από την απόδρασή του, η οποία στον Ποινικό Κώδικα χαρακτηρίζεται ως πλημμέλημα» σημείωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk