Οι δύο στόχοι των «27»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Με τα αρνητικά σημάδια για το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών να πυκνώνουν και με την πολυγλωσσία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εντείνεται, οι αρχηγοί των «27» συνέρχονται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες έχοντας δύο βασικούς στόχους: 1. Την αποφυγή καταρρεύσεων κρατών και οικονομικών τομέων που θα μπορούσαν να διακυβεύσουν τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 2. Τον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης στον τομέα της οικονομίας. Για την Ελλάδα ο τρόπος με τον οποίο θα σχεδιαστεί η επίτευξη των δύο στόχων αποτελεί μείζονος σημασίας θέμα, αφού επί της ουσίας σκιαγραφείται μια νέα Ευρώπη, αυτή των πολλών ταχυτήτων.

Οι δύο  στόχοι  των «27» | tovima.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Με τα αρνητικά σημάδια για το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών να πυκνώνουν και με την πολυγλωσσία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εντείνεται, οι αρχηγοί των «27» συνέρχονται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες έχοντας δύο βασικούς στόχους:

1. Την αποφυγή καταρρεύσεων κρατών και οικονομικών τομέων που θα μπορούσαν να διακυβεύσουν τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

2. Τον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης στον τομέα της οικονομίας.

Για την Ελλάδα ο τρόπος με τον οποίο θα σχεδιαστεί η επίτευξη των δύο στόχων αποτελεί μείζονος σημασίας θέμα, αφού επί της ουσίας σκιαγραφείται μια νέα Ευρώπη, αυτή των πολλών ταχυτήτων.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής δεν αναμένεται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις επί του θέματος. Ωστόσο θα τεθούν οι βάσεις πάνω στις οποίες θα σχεδιάσουν οι «27» τη συντεταγμένη πορεία τους για την έξοδο από την κρίση. Σε γενικές γραμμές η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται σήμερα να πατά σε δύο βάρκες που (για διαφορετικό λόγο η καθεμία) μπάζουν νερά.

Η πρώτη βάρκα, αυτή με τις χώρες της ευρωζώνης, μπάζει διότι διαρκώς εντείνεται η φημολογία ότι κάποια από τις μικρότερες χώρες δεν θα είναι στο εγγύς μέλλον σε θέση να ανταποκριθεί στις διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις της.

Η δεύτερη βάρκα, αυτή με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μπάζει διότι σταδιακώς δημιουργείται η πεποίθηση ότι οι δυτικοί εταίροι λαμβάνουν μέτρα μόνο για τη δική τους προστασία, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι ανατολικοί βυθίζονται όλο και πιο βαθιά σε μια κρίση για την οποία κάθε άλλο παρά ευθύνονται.

Μέσα σε αυτό το όχι ειδυλλιακό κλίμα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καλούνται να αναζητήσουν κοινούς τρόπους συνεννόησης. Ωστόσο ο τόνος των συζητήσεων θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό στη «μίνι σύνοδο κορυφής» των εννέα κρατών της Ανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ανατολικοί αναμένεται να ζητήσουν ποικίλες διαβεβαιώσεις από τους δυτικούς εταίρους για την αποτροπή κάθε μορφής προστατευτισμού. Θα ζητήσουν ακόμη από τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης (οι οποίες ελέγχουν το 85% των τραπεζικών συστημάτων τους) να μην αφήσουν τις ανατολικές θυγατρικές τους να καταρρεύ σουν. Θα ζητήσουν επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στο ευρώ για λόγους προστασίας τους και τέλος την ακύρωση κάθε ιδέας περί έκδοσης «ευρωομολόγων» στη ζώνη του ευρώ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι, αν αυτά εκδοθούν, τα δικά τους θα μείνουν στα αζήτητα των διεθνών αγορών. Από την άλλη πλευρά όμως όλο και περισσότερο αυξάνονται οι ενδείξεις ότι και στο Βερολίνο ωριμάζει σιγά σιγά η ιδέα υπέρ της έκδοσης κάποιας μορφής ευρωομολόγων. Η ομολογία της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ αυτή την εβδομάδα από το Βερολίνο ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός των χωρών του ευρώ στο ζήτημα του χρόνου έκδοσης των κρατικών ομολόγων τους μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα πρώτο, δειλό μεν, αλλά διόλου ασήμαντο, βήμα προς την κατεύθυνση της έκφρασης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μια έκφραση αλληλεγγύης που σίγουρα δεν θα είναι «δωρεάν», αφού θα συνοδευθεί από εξαιρετικά αυστηρούς όρους. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε πρόσφατα με ακραία αυστηρότητα τα προγράμματα σταθερότητας της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας που θεωρούνται οι πλέον αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης. Επί της ουσίας με τις αξιολογήσεις αυτές προδιέγραψε τους βασικούς άξονες που θα τεθούν αν τελικώς η βοήθεια των ισχυρών του ευρώ προς τους αδυνάτους κριθεί αναπόφευκτη ή επιβεβλημένη. Στην περίπτωση αυτή οι λεγόμενοι αδύναμοι κρίκοι θα υποχρεωθούν να λάβουν πρόσθετα μέτρα από αυτά που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας των χωρών του ευρώ, αφού πρόσθετη θα είναι και η βοήθεια που θα λάβουν.

Η Επιτροπή Λαροζιέρ
Ως προς το μέλλον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα έχουν σήμερα την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί των νομοθετικών προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί ώστε να προλαμβάνονται στο μέλλον κρίσεις όπως η σημερινή. Οι προτάσεις ανήκουν είτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε στην ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τον Ζακ ντε Λαροζιέρ η οποία δημοσιοποίησε τις σκέψεις της για την εποπτεία των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ. Προτείνεται η σύσταση ελεγκτικών μηχανισμών πανευρωπαϊκής εμβέλειας και αυξημένων αρμοδιοτήτων με στόχο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κοινοτικός παράγοντας, τον έγκαιρο εντοπισμό των λεγόμενων «τραπεζών-ζόμπι», δηλαδή των τραπεζών που ενώ εμφανίζονται να λειτουργούν κανονικά, επί της ουσίας είναι «νεκρές».

Η διαμόρφωση αυτού του πανευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη Γερμανία, ικανοποιεί ως έναν βαθμό τη Γαλλία, αλλά μάλλον δεν ικανοποιεί τη Βρετανία. Ο Γκόρντον Μπράουν αντιδρά διότι επί της ουσίας διακυβεύεται το νομοθετικό πλαίσιο που επέτρεψε στο Σίτι του Λονδίνου να κυριαρχήσει στο χρηματοοικονομικό στερέωμα της Ευρώπης Από τα ανωτέρω είναι λοιπόν σαφές ότι συνεπεία της κρίσης διαμορφώνεται σταδιακά στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια νέα θεσμική ισορροπία, η οποία θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη θέση της κάθε χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk