Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναμένεται να απορρίψει εκ νέου τις εκκλήσεις του Πρωθυπουργού για συναίνεση

Ο κ. Παπανδρέου επιτίθεται με προτάσεις διακυβέρνησης

Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών οδηγεί (και) το ΠαΣοΚ σε αναπροσαρμογές της τακτικής του. Από τη στιγμή που ο κ. Γ. Παπανδρέου κατέθεσε δημοσίως την πρότασή του για προσφυγή στις κάλπες το ΠαΣοΚ έκανε το βήμα εκείνο που για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας θεωρείται (συνήθως) καθοριστικό: όποτε η αξιωματική αντιπολίτευση φτάνει στο σημείο να ζητεί πιεστικά εκλογές,μοιραία διαμορφώνεται ένα κλίμα ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών και όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το αν και το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου βασίστηκε εν πολλοίς στη θετική για το ΠαΣοΚ δημοσκοπική εικόνα,η οποία τείνει να παγιωθεί,έστω και αν εξακολουθούν να υπάρχουν οι «γκρίζες ζώνες» ως προς τις πιθανότητες αυτοδυναμίας.

Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών οδηγεί (και) το ΠαΣοΚ σε αναπροσαρμογές της τακτικής του. Από τη στιγμή που ο κ. Γ. Παπανδρέου κατέθεσε δημοσίως την πρότασή
του για προσφυγή στις κάλπες το ΠαΣοΚ έκανε το βήμα εκείνο που για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας θεωρείται (συνήθως) καθοριστικό: όποτε η αξιωματική αντιπολίτευση φτάνει στο σημείο να ζητεί πιεστικά εκλογές,μοιραία διαμορφώνεται ένα κλίμα ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών και όλες οι συζητήσεις
περιστρέφονται γύρω από το αν και το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου βασίστηκε εν πολλοίς στη θετική για το ΠαΣοΚ δημοσκοπική εικόνα,η οποία τείνει να παγιωθεί,έστω και αν εξακολουθούν να υπάρχουν οι «γκρίζες ζώνες» ως προς τις πιθανότητες αυτοδυναμίας.

Κορυφαία στελέχη της Ιπποκράτους διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες πρωτοβουλιών και εκτιμούν ότι ο στοιχειώδης πολιτικός ρεαλισμός τής απαγορεύει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Μια κυβέρνηση που έχει φτάσει στα όρια της γελοιοποίησηςδεν αυτοκτονεί προκηρύσσοντας εκλογές» δήλωνε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα ένας από τους καθημερινούς συνομιλητές του κ. Παπανδρέου. Με αυτό το σκεπτικό ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναμένεται να απορρίψει εκ νέου τις εκκλήσεις του κ. Καραμανλή για συναίνεση, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση η οποία πιθανώς να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδος.

Ερχονται νέες αποκαλύψεις
Υπό τις παρούσες συνθήκες ουδείς στο ΠαΣοΚ υποτιμά τις πιθανότητες κλυδωνισμών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με πολλαπλές αφορμές. Μια νέα παράμετρος που παρακολουθούν με προσοχή τα στελέχη της αντιπολίτευσης είναι η «υπόθεση Παυλίδη» και οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις, οι οποίες θεωρητικώς τουλάχιστον θα θέσουν εκ νέου σε δοκιμασία τη συνοχή της ΚΟ της ΝΔ.

Με βάση αυτή την εικόνα οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ έχουν ήδη αποφασίσει ότι και η δική τους ρητορική πρέπει να αλλάξει. Ετσι, από το αμέσως προσεχές διάστημα θα περιοριστεί η πίεση ως προς τις πρόωρες εκλογές και αναμένεται να σημειωθεί στροφή προς την εξειδίκευση των προτάσεων του ΠαΣοΚ, στο πλαίσιο των «εθνικών στόχων» που προσφάτως περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου.

Ηδη, για την προσεχή Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί μια νέα ειδική εκδήλωση στην Αίγλη του Ζαππείου, όπου ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει τη συνολική πρότασή του για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης». Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν επενδυτικά κονδύλια να κατευθυνθούν προς την «πράσινη» καινοτομία (ενδέχεται να έχει προηγηθεί και κάποια συνάντησή του με επιχειρηματίες του ενεργειακού τομέα) αλλά και να αναλύσει τις δυνατότητες αναζωογόνησης κρίσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, μέσω της εφαρμογής του «πράσινου μοντέλου» ανάπτυξης.

Ενας από αυτούς τους κλάδους είναι και ο κατασκευαστικός, ο οποίος ήδη υφίσταται τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να περιγράψει μία σειρά προτάσεις, όπως η ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων (δημοσίων και μη) σε ολόκληρη τη χώρα. Διά του τρόπου αυτού το οικονομικό επιτελείο του ΠαΣοΚ εκτιμά ότι θα ανοίξει νέος κύκλος δραστηριοτήτων ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της εκδήλωσης αυτής η παρουσία του επιτρόπου της ΕΕ για θέματα περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα – εκ των κορυφαίων ως γνωστόν στελεχών της ΝΔ-, ο οποίος κατά καιρούς έχει ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το έλλειμμά της στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου σκέπτεται σύμφωνα με πληροφορίες να αναλάβει σειρά διεθνών πρωτοβουλιών για την κρίση, υπό την ομπρέλα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ηδη έχει προχωρήσει σε επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και πολιτικές προσωπικότητες των βαλκανικών χωρών. Σύμφωνα με τις σκέψεις που διατυπώνονται η όποια πρωτοβουλία του προέδρου του ΠαΣοΚ δεν θα πρέπει να κινείται σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά να περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες εξειδικεύσεις σε συνάρτηση με την πρότασή του περί στήριξης των οικονομιών και των τραπεζών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Παράλληλα με αυτές τις πρωτοβουλίες η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανεβάζει τους τόνους σε μια σειρά ζητήματα τα οποία ενδέχεται να αποδειχθούν κομβικής σημασίας για τις πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

Ενα από αυτά είναι οι αμοιβές και τα μπόνους των στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις τράπεζες. Οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου έχουν ήδη αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγών στη Δικαιοσύνη, με στόχο τη διερεύνηση περιπτώσεων πλουσιοπάροχα αμειβόμενων στελεχών σε δημόσιες ή μονοπωλιακές επιχειρήσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν προκλητικές. Αφήνουν, δε, να εννοηθεί ότι η πρόκληση δεν έχει μόνο ηθικές διαστάσεις αλλά και ενδεχόμενες ποινικές περιπλοκές. Μέχρι στιγμής οι υπεύθυνοι του ΠαΣοΚ έχουν περιοριστεί σε προειδοποιητικές επισημάνσεις για το θέμα, ακόμη όμως και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει σημειώσει σε δηλώσεις του στον Τύπο ότι τέτοια φαινόμενα δεν μπορεί να είναι ανεκτά.

Οι αμοιβές των blue boys
Στην Ιπποκράτους πάντως έχουν ήδη συγκεντρώσει κάποιους φακέλους για τις αμοιβές και τα μπόνους των λεγόμενων (blue) golden boys και εξετάζουν τις δυνατότητες και τη στρατηγική τους, ούτως ώστε να εισαγάγουν το θέμα στη Βουλή. Εν όψει αυτών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις σχετικές πρωτοβουλίες του προέδρου Ομπάμα στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει ανοίξει πόλεμο με τα τραπεζικά στελέχη τα οποία με αποφάσεις και παραλείψεις τους οδήγησαν το σύστημα σε κατάρρευση, αποκομίζοντας εξωφρενικά υψηλές αμοιβές. Με την ελπίδα ότι αυτή η ατζέντα θα δώσει στο ΠαΣοΚ επιπλέον δυνατότητες ώστε να φθείρει την κυβέρνηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται ήδη για εκλογές, έστω και αν η έμφαση στο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες θα μετριαστεί.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Δημοψήφισμα για την κυβέρνηση
ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟμε βάση το οποίο πορεύεται η Ιπποκράτους είναι οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, τις οποίες από πέρυσι ο κ. Παπανδρέου επιδίωξε να προσδιορίσει ως δημοψήφισμα για την κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως στο ΠαΣοΚ κρίνουν ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες οι κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να δώσουν καθοριστικά αποτελέσματα για την πορεία της Ευρώπης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσαρμοστεί μεν στην ενιαία καμπάνια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μοιραία όμως θα πολιτικοποιήσει πολύ περισσότερο τις εκλογές του Ιουνίου, θέτοντας διλήμματα και αναμένοντας τουλάχιστον επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων. Οπως εκτιμούν στελέχη της Ιπποκράτους, πάντως, οι ευρωεκλογές ενδέχεται να κρύβουν κάποια μυστικά, τα οποία στις δημοσκοπήσεις δεν είναι εύκολο να αποτυπωθούν. Αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και όσο η κρίση θα φουντώνει η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πιθανόν να τείνει περισσότερο από ποτέ προς την ψήφο στις εθνικές κάλπες.

Καθοριστικής σημασίας ζήτημα εν όψει αυτών είναι το αν θα έχουν προηγηθεί πρόωρες εκλογές ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου θα έχει πολύ μικρότερη σημασία· στη δεύτερη, τα χαρακτηριστικά της ψήφου θα είναι πολύ διαφορετικά. Εκείνο που ανησυχεί το ΠαΣοΚ, δεδομένου του δημοψηφισματικού χαρακτήρα που έχει προσδώσει στις ευρωεκλογές, είναι το γεγονός ότι οι κάλπες θα στηθούν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Κατά τα αναμενόμενα οι πιθανότητες αποχής είναι αυξημένες και γι΄ αυτό πολύ σύντομα θα ξεκινήσει, αρχικώς σε επίπεδο κομματικής οργάνωσης, εκστρατεία ενημέρωσης προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς θεωρούν στο ΠαΣοΚ ότι η αποχή μάλλον θα ευνοήσει την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk