Ο κ. Καραμανλής θα υποσχεθεί σήμερα στους ευρωπαίους ηγέτες ότι, λόγω της κρίσης, δεν θα προχωρήσει σε προεκλογικές παροχές

Με νηστεία ως τις επόμενες εκλογές

ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ «νηστεία» ως την ημερομηνία των προσεχών εθνικών εκλογών θα υποσχεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας τους ευρωπαίους εταίρους του ότι δεν πρόκειται να διολισθήσει ξανά σε παροχές και ότι θα αφοσιωθεί στην προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας. Στόχος του κ. Κ. Καραμανλή στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα είναι να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιμείνει στην απαίτησή της για τη λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων εντός του 2009, η οποία θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία της κυβέρνησης και μηδενισμό των ελάχιστων πιθανοτήτων που υπάρχουν πλέον για εκλογική ανάκαμψη. Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες των ισχυρών χωρών ότι θα πρέπει να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δοκιμάζονται, έστω κι αν δεν συμφωνήσουν τελικώς στην κοινή έκδοση ευρωομολόγου.

ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ «νηστεία» ως την ημερομηνία των προσεχών εθνικών εκλογών θα υποσχεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας τους ευρωπαίους εταίρους του ότι δεν πρόκειται να διολισθήσει ξανά σε παροχές και ότι θα αφοσιωθεί στην προσπάθεια
εξυγίανσης της οικονομίας. Στόχος του κ. Κ. Καραμανλή στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα είναι να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιμείνει στην απαίτησή της για τη λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων εντός του 2009, η οποία θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία της κυβέρνησης και μηδενισμό των ελάχιστων
πιθανοτήτων που υπάρχουν πλέον για εκλογική ανάκαμψη. Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες των ισχυρών χωρών ότι θα πρέπει να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δοκιμάζονται, έστω κι αν δεν συμφωνήσουν τελικώς στην κοινή έκδοση ευρωομολόγου.

Τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη ότι και ο ίδιος συνδέει πλέον ευθέως την πορεία της οικονομίας με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο δωδεκάλογος των εντολών που ο κ. Καραμανλής έδωσε την Τετάρτη στους υπουργούς του, για περιστολή των κρατικών δαπανών, αποτελεί και το σαφές μήνυμά του στα στελέχη του ότι αν δεν βελτιωθούν οι οικονομικοί δείκτες χωρίς να αναγκαστεί να καταφύγει σε έκτακτα φορολογικά μέτρα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση πολιτικής ανάκαμψης της κυβέρνησης και κατά συνέπεια καμία περίπτωση να διεκδικήσει το κυβερνών κόμμα τη νίκη σε εκλογική αναμέτρηση. Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτά καθοριστική σημασία και για τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Ο κ. Καραμανλής προγραμματίζει σειρά επαφών με ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της σημερινής συνόδου, για να τους πείσει ότι το σχέδιο σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποδώσει γρήγορα και σημαντικά αποτελέσματα, δηλώνοντας ταυτόχρονα αποφασισμένος να το εφαρμόσει, χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι πρόσφατες παροχές σε αγρότες, ανέργους και συνταξιούχους κλόνισαν την αξιοπιστία του στις Βρυξέλλες, και για τον λόγο αυτόν έχει αποφασίσει να σφραγίσει στο εξής το κρατικό θησαυροφυλάκιο ώστε να μη δημιουργεί την εντύπωση ότι αδιαφορεί για τον περιορισμό των ελλειμμάτων προκειμένου να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Για τον λόγο αυτόν θα υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστεί να καταφύγει η χώρα σε πρόωρες εκλογές, δεν πρόκειται στο εξής να υποκύψει στον πειρασμό αψυχολόγητων παροχών και χαλάρωσης της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της Ελλάδας να αποφύγει τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων εντός του 2009, όπως εισηγείται ήδη η ΕΕ. Ο κ. Καραμανλής θα επισημάνει στις δύο αυτές συναντήσεις του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διατηρήσει μια χαλαρή εποπτεία των χωρών που εμφανίζουν υπερβολικό έλλειμμα όσο διαρκεί η κρίση και να μην τις πιέσει για άμεση προσαρμογή στο Σύμφωνο Σταθερότητας, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα στο εσωτερικό τους.

Ο Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα στις χώρες που απειλούνται από την κρίση, και ιδιαίτερα σε αυτές που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ, εγκρίνοντας διευκολύνσεις για να συνεχίσουν να δανείζονται με λογικά επιτόκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής θα επιδιώξει μια σύντομη συνομιλία (αλλά όχι επίσημη συνάντηση) και με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να εκφράζει επιφυλάξεις για την έκδοση του περίφημου «ευρωομολόγου», του κοινού ομολόγου δηλαδή που εισηγείται ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για να διευκολυνθεί ο δανεισμός των χωρών που εμφανίζουν οικονομικά προβλήματα. Ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να πείσει την κυρία Μέρκελ, η οποία έχει εκλογές το φθινόπωρο και πρωταρχικό μέλημά της είναι η προστασία της γερμανικής οικονομίας, ότι η συνδρομή των ισχυρών χωρών προς τις ασθενέστερες θα έχει ευεργετική επίδραση σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης, καθώς θα βελτιωθεί η ψυχολογία και το κλίμα σε όλες τις χρηματαγορές και θα περιοριστεί η ανασφάλεια που οδηγεί ακόμη και εταιρείες-κολοσσούς σε σπασμωδικές κινήσεις.

Αντίστοιχες επαφές θα επιδιώξει ο κ. Καραμανλής και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων στην Ευρώπη, προσπαθώντας παράλληλα με τις κινήσεις αυτές να τονώσει το ηγετικό προφίλ του και να τις αξιοποιήσει πολιτικά στο εσωτερικό, υποστηρίζοντας ότι έχει εξασφαλίσει για τη χώρα ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

Συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα
Οι αρχηγοί ετοιμάζουν μετωπική για τους επόμενους μήνες
Oπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Καραμανλής, θα ζητήσει να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να αναζητήσει συναινετικές διαδικασίες στην «εθνική προσπάθεια», όπως την έχει αποκαλέσει, αντιμετώπισης των συνεπειών της διεθνούς κρίσης.

Συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ ζητεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά στην Ελλάδα δεν φαίνεται να δημιουργούνται τέτοιες προϋποθέσεις. Αντιθέτως, οι συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς εκτιμάται ότι θα φέρουν τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα και θα σηματοδοτήσουν τη μετωπική σύγκρουση της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση για τους προσεχείς μήνες.

Και η ίδια η κυβέρνηση δείχνει καθαρά από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας ότι η προσπάθεια εθνικής συνεννόησης που προετοιμάζει, υπονομεύεται ήδη από τα στελέχη της, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος κλιμακώνει μια επίθεση κατά του προέδρου και των κορυφαίων στελεχών του ΠαΣοΚ καταγγέλλοντας ότι υποκινούνται μόνο από τη βουλιμία τους για την εξουσία.

Η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Γ.Παπανδρέου θα καθοριστεί πιθανότατα μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, αλλά η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι όλες οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη ή την Πέμπτη, επειδή ακριβώς οι προσδοκίες για ένα θετικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk