? Η υπουργός Εξωτερικών κινείται προσεκτικά για να μη διαταράξει τη σχέση εμπιστοσύνης με τον Πρωθυπουργό

Γιατί δεν βιάζεται για τη διαδοχή της Νέας Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη

Γιατί δεν βιάζεται για τη διαδοχή της Νέας Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη | tovima.gr

«Η ΝΤΟΡΑ επιστρέφει στην Αθήνα με άρωμα από ΗΠΑ» σχολίαζε την περασμένη Πέμπτη έμπειρος και παλαίμαχος πολιτικός,αναφερόμενος στην επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ και στη συνάντηση
που είχε με την αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον. Στη δημοσιογραφική και πολιτική παρέα που βρισκόταν ο παλαίμαχος πολιτικός γινόταν εκτενής συζήτηση για τα διάφορα σενάρια διαδοχής στη ΝΔ και για όσους τα διακινούν,αλλά και για τον ρόλο των δελφίνων.Την προηγούμενη ημέρα ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής, μιλώντας
στο Υπουργικό Συμβούλιο,από το οποίο απουσίαζε η κυρία Μπακογιάννη,αλλά και ο κυριότερος αντίπαλός της,ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος ,επιχειρούσε να σταματήσει τη διαδοχολογία στέλνοντας σαφές μήνυμα στους «βαρόνους» του κόμματός του να εγκαταλείψουν ή έστω να παραμερίσουν τις ηγετικές φιλοδοξίες τους.

Η υπουργός Εξωτερικών, που δεν έχει κρύψει τις ηγετικές φιλοδοξίες της, κινείται με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο, μη θέλοντας να διαταράξει τη σχέση ειλικρινούς, όπως λέει και η ίδια πολλές φορές, εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τον Πρωθυπουργό τα τελευταία χρόνια. Η συζήτηση για τη διαδοχολογία δεν την ελκύει καθόλου. Η κυρία Μπακογιάννη την αποφεύγει κιόλας θεωρώντας την «άνευ ουσίας και πολιτικού περιεχομένου,που δεν προσφέρει στην παράταξη», παρ΄ ότι η ίδια εμφανίζεται ως η βασική δελφίνος. Αναγνωρίζοντας ότι κάθε κίνησή της παρεξηγείται από αρκετούς στη ΝΔ που δεν βλέπουν με θετικό μάτι την προοπτική να είναι αυτή η διάδοχος του κ. Καραμανλή, έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει εγκαίρως στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι δεν έχει ουδεμία ανάμειξη στα διάφορα σενάρια διαδοχής και ότι παραμένει βασικός σύμμαχός του.

? Πιστή στον Πρωθυπουργό
Η κυρία Μπακογιάννη επένδυσε στο ταξίδι της στις ΗΠΑ γνωρίζοντας ότι θα της δώσει πολιτικούς πόντους τόσο στο εξωτερικό όσο και εντός των συνόρων και κυρίως στο εσωκομματικό μέτωπο. Τα ταξίδια της στο εξωτερικό δεν μειώνουν τις κινήσεις της στην ελληνική περιφέρεια, την οποία επισκέπτεται αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα. Στις κομματικές συνάξεις που πηγαίνει ομνύει δημόσια πίστη στον Πρωθυπουργό, στηρίζοντάς τον στην πιο δύσκολη εποχή για την κυβέρνηση και εισπράττοντας παρατεταμένα χειροκροτήματα από τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Μια τέτοια επίσκεψη, για να τονώσει και το ηθικό των στελεχών της ΝΔ στην περιφέρεια, προετοιμάζει το πολιτικό της γραφείο. Η υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να παρευρεθεί και να μιλήσει το Σάββατο 21 Μαρτίου σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ στα Γιάννινα, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα «γαλάζια» στελέχη σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Η ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη αναμένεται να γίνει λίγα εικοσιτετράωρα προτού βρεθεί στον Νομό Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο Μέτσοβο, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαράς, που προγραμματίζει επίσκεψη, πιθανότατα στις 24 Μαρτίου, στα «νάματα» του πολιτικού του μέντορα Ευάγγελου Αβέρωφ.

Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από διαφόρους βουλευτές, χρησιμοποιώντας την «καραμανλική τους ταυτότητα», η εποχή της καχυποψίας έχει περάσει οριστικά στο παρελθόν. Η υπουργός Εξωτερικών έχει κατοχυρώσει εκ των πραγμάτων («ντε φάκτο») το δικαίωμά της να διατυπώνει πολιτικές θέσεις, ορισμένες φορές ακόμη και διαφορετικές εκείνων της επίσημης γραμμής, εξασφαλίζοντας αποδοχή ευρύτερη του κομματικού της χώρου.

Η επίθεση που της εξαπέλυσε πρόσφατα ο βουλευτής Αργολίδας κ. Ι. Μανώλης θεωρήθηκε «χτύπημα κάτω από τη ζώνη», αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει την αποδοκιμασία των δηλώσεων του βουλευτή από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και ορισμένοι από το «καραμανλικό στρατόπεδο» διέγνωσαν πως η κυβέρνηση δεν έδωσε πλήρη κάλυψη στην υπουργό, που κατ΄ αυτούς υπέστη πολιτικό πλήγμα. Η ίδια όμως έδωσε τη δική της απάντηση, όπως λένε πολιτικοί της φίλοι, με την πρόσφατη ομιλία της σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το «think tank» των «καραμανλικών».

Σε μια εντυπωσιακή παρουσία, όπως είπαν ψύχραιμοι και ουδέτεροι πολιτικοί παρατηρητές, απάντησε σε όσους αμφισβητούν το δικαίωμά της στις ηγετικές φιλοδοξίες. Για το εσωκομματικό παιχνίδι είχε ιδιαίτερη σημασία η παρουσία τεσσάρων υπουργών, δέκα υφυπουργών και περίπου 40 βουλευτών, αν και οι πολέμιοί της μιλούσαν για 25 παρόντες βουλευτές. Ακόμη και η πρόσφατη ίδρυση του ομίλου προβληματισμού, με την επωνυμία «Σύνδεσμος 1974», όπου συμμετέχουν απόμαχα πολιτικά στελέχη που κινούνται στον χώρο της Δεξιάς, θεωρήθηκε «Δούρειος Ιππος» της κυρίας Μπακογιάννη, που διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Η Ντόρα δεν ανοίγει καμία περπατησιά.Είναι παρούσα στη μάχη που δίνει η παράταξη,για την οποία ανησυχεί» λένε οι υποστηρικτές της και οι αντίπαλοί της, καταγράφοντας πολύ προσεκτικά τις συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με στελέχη της ΝΔ, αλλά και με επιχειρηματίες. Για την πλειονότητα των στελεχών της ΝΔ η κυρία Μπακογιάννη «είναι εκ των πραγμάτων το νούμερο 2 στη ΝΔ», αν και η υπουργός Εξωτερικών αποφεύγει τις σχετικές συζητήσεις και δεν επιθυμεί να συζητεί για τα μελλοντικά σχέδιά της, παρά μόνο εκφράζει την αγωνία της για την παράταξη, την οποία στηρίζει με τις συνεχείς περιοδείες της ανά την επικράτεια, που λειτουργούν ευεργετικά και για την ίδια.

? Γέφυρες στο μέλλον
Το τελευταίο διάστημα, όσο αυξάνεται η αγωνία για την τύχη της κυβέρνησης και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠαΣοΚ να προηγείται και τη ΝΔ να μη δείχνει σημάδια ανάκαμψης, το πολιτικό της γραφείο έχει γίνει πόλος έλξης για αρκετά στελέχη και βουλευτές. Η ίδια δεν αποφεύγει τις συναντήσεις και ρίχνει «γέφυρες» σε αρκετούς, ευελπιστώντας σε μια πολιτική συμφωνία για το… μέλλον. Με δεδομένες τις αρχηγικές φιλοδοξίες της που είχε καταθέσει για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια, η υπουργός Εξωτερικών είναι η μόνη που έχει μια συγκροτημένη και συμπαγή ομάδα στελεχών και βουλευτών που αποτελούν σημείο αναφοράς στο εσωτερικό της ΝΔ.

«Η Ντόρα ξέρει να φροντίζει τους ανθρώπους της και δεν ξεχνάει όσους την υποστηρίζουν» λένε με νόημα βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, που αναγνωρίζουν στην υπουργό Εξωτερικών μια ιδιαίτερη ικανότητα «ανθρώπινης διαχείρισης», γεγονός που της δίδει πολιτικούς πόντους, αλλά και εξασφαλίζει σιγουριά και σταθερότητα στους συνομιλητές της ή όσους επιδιώκουν να συνάψουν πολιτική συμμαχία μαζί της.

Οι συμμαχίες και το τρένο της αρχηγίας
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ σημασία για τις κινήσεις της κυρίας Μπακογιάννη στην εσωκομματική σκακιέρα έχουν οι συμμαχίες της με τους άλλους «βαρόνους» της κυβέρνησης. Ολοι προσέχουν με ποιους βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» και πολλοί αναφέρουν την καλή προσωπική και πολιτική σχέση που έχει με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο. Αντίθετα, οι καλές σχέσεις που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη ανήκουν στο παρελθόν. Οσα σενάρια κυκλοφορούσαν για δήθεν «συμμαχία» τους κάηκαν, καθώς ο πρώην Γραμματέας της ΝΔ κινείται πολιτικώς αυτόνομα και έχει χαράξει τη δική του πορεία.

Η υπουργός Εξωτερικών διαπιστώνει ότι καθημερινά κερδίζει επικοινωνιακούς και πολιτικούς πόντους και έχει υψηλή δημοτικότητα, παρά τις κατά καιρούς επιθέσεις που δέχεται από ορισμένα στελέχη της ΝΔ, τα οποία αμφισβητούν τις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική και τον τρόπο που χρησιμοποιεί ακόμη και την προεδρία του ΟΑΣΕ για την προώθηση των προσωπικών και πολιτικών της σχεδίων.

Επισπεύδονται τα πολιτικά της σχέδια; «Κάθε άλλο» λένε βουλευτές της ΝΔ που συνομιλούν μαζί της και τονίζουν πως η κυρία Μπακογιάννη «δεν επιθυμεί να αυτοκτονήσει πολιτικά», «δεν κάνει σπασμωδικές κινήσεις», καθώς ξέρει ότι «το τρένο θα σταματήσει σε αυτήν». Αν και η ίδια δεν επιθυμεί να συζητεί για τη διαδοχή, πολλοί συμφωνούν με μια παλαιότερη δήλωση έμπειρου κοινοβουλευτικού παράγοντα της ΝΔ: «Εκείνοι που σήμερα δηλώνουν επιστήθιοι φίλοι του κ. Καραμανλή θα ζητήσουν πρώτοι την αντικατάστασή του την επομένη των εκλογών αν κάτι δεν πάει καλά».

Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από τις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού και αν αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ, εφόσον ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η υπουργός Εξωτερικών θεωρείται δεδομένο ότι θα καταθέσει την υποψηφιότητά της και οι πολιτικοί της φίλοι τονίζουν πως «η κομματική βάση θα εκλέξει αυτόν που θα πείσει ότι έχει προοπτική εξουσίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk