Το φιάσκο του Κορυδαλλού ανέτρεψε προσωρινά τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου, το οποίο θέτει τώρα ως άμεσους στόχους την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη δημοσιονομική εξυγίανση

Επιστροφή Καραμανλή στην καθημερινότητα

Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ η οποία κυριαρχεί στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας,αλλά και το συντριπτικό πλήγμα το οποίο υπέστη η αξιοπιστία της κυβέρνησης από την απόδραση Παλαιοκώστα,αναγκάζουν τον Πρωθυπουργό να αναβάλει τον εκλογικό του σχεδιασμό,χωρίς όμως και να τον ακυρώσει.Ως την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κ.Καραμανλής ακολουθούσε εμφανώς στρατηγική προετοιμασίας πρόωρων εκλογών.Από το απόγευμα της Κυριακής όμως ο σχεδιασμός του άλλαξε ριζικά και έδειξε να αφοσιώνεται στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης και στην προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης.Τρία γεγονότα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του σκηνικού στο Μέγαρο Μαξίμου: πρώτον, τα ανησυχητικά μηνύματα που έφθασαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού την Παρασκευή για το ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης κάποιας χώρας της Ανατολικής Ευρώπης,από αυτές στις οποίες έχουν επενδύσει ελληνικές τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις. Δεύτερον, η αβεβαιότητα που υπάρχει για τις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με τις χώρες που εμφανίζουν υπερβολικό έλλειμμα.Και τρίτον,κάποιες μυστικές συναντήσεις τις οποίες είχε ο Πρωθυπουργός με κορυφαία στελέχη του, τα οποία του επεσήμαναν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δώσει την εντύπωση πως εγκαταλείπει τη μάχη,ενώ έχει την εντολή να συνεχίσει να κυβερνά.

Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ η οποία κυριαρχεί στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας,αλλά και το συντριπτικό πλήγμα το οποίο υπέστη η αξιοπιστία της κυβέρνησης από την απόδραση Παλαιοκώστα,αναγκάζουν τον Πρωθυπουργό να αναβάλει τον εκλογικό του σχεδιασμό,χωρίς όμως και να τον ακυρώσει.Ως την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κ.Καραμανλής ακολουθούσε εμφανώς στρατηγική προετοιμασίας
πρόωρων εκλογών.Από το απόγευμα της Κυριακής όμως ο σχεδιασμός του άλλαξε ριζικά και έδειξε να αφοσιώνεται στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης και στην προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης.Τρία γεγονότα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του σκηνικού στο Μέγαρο Μαξίμου: πρώτον, τα ανησυχητικά μηνύματα που έφθασαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού την Παρασκευή για το ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης κάποιας χώρας της Ανατολικής
Ευρώπης,από αυτές στις οποίες έχουν επενδύσει ελληνικές τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις. Δεύτερον, η αβεβαιότητα που υπάρχει για τις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με τις χώρες που εμφανίζουν υπερβολικό έλλειμμα.Και τρίτον,κάποιες μυστικές συναντήσεις τις οποίες είχε ο Πρωθυπουργός με κορυφαία στελέχη του, τα οποία του επεσήμαναν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δώσει την εντύπωση πως εγκαταλείπει τη μάχη,ενώ έχει την εντολή να συνεχίσει να κυβερνά.

Η τακτική την οποία εφαρμόζει από την περασμένη Δευτέρα ο κ. Καραμανλής δείχνει σαφώς πως θα συνεχίσει να κυβερνά, τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, γνωρίζοντας ωστόσο πως η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο από το καλοκαίρι και ότι έτσι ή αλλιώς θα βρει μπροστά του τις κάλπες ως τον Φεβρουάριο του 2010. Γι΄ αυτό και θα συνεχίσει να αναζητεί μια ευκαιρία για εκλογές νωρίτερα, έχοντας πάντα στο μυαλό του σχέδια για εκλογικό αιφνιδιασμό.

Τα κακά μαντάτα των δημοσκοπήσεων
Ο Πρωθυπουργός παρέλαβε την περασμένη Παρασκευή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τις οποίες είχε παραγγείλει η Ρηγίλλης και στις οποίες εμφανιζόταν αμείωτη η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από το ΠαΣοΚ. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τα συζήτησε το Σάββατο με δύο κορυφαία στελέχη του και συμφώνησε μαζί τους ότι αποτελεί κίνηση ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου να καταφύγει σε εκλογές, όταν μάλιστα κινδυνεύει να κατηγορηθεί από τους πολίτες πως έβαλε σε περιπέτεια τη χώρα, ενώ είχε τη λαϊκή εντολή να εξακολουθήσει να κυβερνά. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα από την περασμένη εβδομάδα, όταν οι κυλιόμενες μετρήσεις της Ρηγίλλης έδειξαν πως το «φιάσκο του Κορυδαλλού» αύξησε απότομα τη διαφορά μεταξύ του ΠαΣοΚ και της κυβέρνησης κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα.

«Μαζεύαμε τη διαφορά σκαλοπάτι σκαλοπάτι και βρεθήκαμε ξαφνικά πέντε σκαλοπάτια πίσω» παρατηρεί στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, περιγράφοντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε ξαφνικά η κυβέρνηση από ένα γεγονός που δεν μπορούσαν να φανταστούν καν οι υπουργοί της.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο από το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους επιτελείς του να οριστικοποιήσουν όλες τις υποχρεώσεις που είχε στο εξωτερικό και τις οποίες είχε «παγώσει» σχεδιάζοντας να διαλύσει τη Βουλή στις αρχές Απριλίου. Ο κ. Καραμανλής προγραμμάτισε επίσκεψη στην Κύπρο στις 22 Απριλίου και μια σειρά από επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Απρίλιο και τον Μάιο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν μελετά πλέον εκλογές νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Οσοι έχουν χόμπι τους την εκλογολογία άρχισαν να διακινούν νέα σενάρια, με επικρατέστερο αυτό που αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει πρόωρες εκλογές ταυτοχρόνως με τις ευρωεκλογές, γνωρίζοντας πως το πολιτικό σκηνικό θα γίνει ακόμη πιο εχθρικό για την κυβέρνηση από το φθινόπωρο ως τον Φεβρουάριο του 2010, οπότε έτσι ή αλλιώς η αξιωματική αντιπολίτευση θα τον αναγκάσει να καταφύγει στις κάλπες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του είναι πως θα πρέπει τώρα να φροντίσουν έτσι ώστε το μήνυμα που θα εκπεμφθεί από τις ευρωεκλογές να μην είναι μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ούτε και μήνυμα παγίωσης της διαφοράς από το ΠαΣοΚ, όπως το εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις.

Στην προσπάθειά του λοιπόν να διατηρηθεί ζωντανός στο πολιτικό σκηνικό, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να αλλάξει ήδη τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, προτάσσοντας και πάλι την ανάγκη εξυγίανσης της οικονομίας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων- «τομέας» που από τις αρχές του χρόνου εμφανίζει συνεχώς προβλήματα.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», εντός της προσεχούς εβδομάδας ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει την οριστική συμφωνία πώλησης της Ολυμπιακής στον όμιλο Βγενόπουλου, για την οποία έχει ήδη εξασφαλίσει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολιτικά την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα, αλλά και την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου με τον οποίον κυρώνεται η σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού σταθμού του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική Cosco, υποστηρίζοντας ότι κατόρθωσε να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες απέτυχε να ολοκληρώσει επί δεκαετίες το ΠαΣοΚ.

Λιτότητα πρώτα στο κράτος
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συγχρόνως έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα περικοπών στις κρατικές δαπάνες, δίνοντας το μήνυμα ότι η λιτότητα ξεκινά πρώτα από το κράτος, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να επεκταθεί στους πολίτες με έκτακτα φορολογικά μέτρα, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνει η κυβέρνηση και στην ανάγκη στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία απειλείται με κατάρρευση λόγω της διεθνούς κρίσης, ξεκινώντας διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων για να μην προχωρήσουν σε περικοπές του προσωπικού τους, αλλά να δημιουργήσουν ελκυστικά πακέτα προσφορών για την προσέλκυση του εσωτερικού τουρισμού.

Αντίστοιχες διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει και με εκπροσώπους των μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μην προχωρήσουν σε απολύσεις χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τη διεθνή κρίση, με το υπουργείο Απασχόλησης να υπόσχεται ήδη να δώσει πρόσθετα κίνητρα απασχόλησης για τις εταιρείες που θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Συναγερμός στην κρατική μηχανή
Αυστηρές εντολές στους υπουργούς
O κ. Καραμανλής έθεσε ως τις εκλογές σε κατάσταση συναγερμού την κρατική μηχανή για να αντιμετωπιστούν αμέσως έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα που μπορούν να δημιουργήσουν και πάλι εικόνα διάλυσης του κράτους και ανικανότητας των στελεχών του να τα διαχειριστούν.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός με τους υπουργούς του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας λύσεις και αποτελέσματα «σήμερα και όχι αύριο», επισημαίνοντας ότι οι πάντες πλέον στην κυβέρνηση αξιολογούνται καθημερινά. Η προσμονή των πρόωρων εκλογών προκάλεσε φαινόμενα πρωτοφανούς αδράνειας στα υπουργεία και πλήρη στάση στους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει ακόμη και η Βουλή χωρίς νομοθετικό έργο.

Ο κ. Καραμανλής εξάλλου ζητεί για μία ακόμη φορά από τους βουλευτές και τους υπουργούς του να πάψουν να τροφοδοτούν την επικαιρότητα με αρνητικές εντυπώσεις και να προκαλούν απογοήτευση στους πολίτες με τους συνεχείς δημόσιους διαπληκτισμούς τους, απειλώντας για μία ακόμη φορά με πειθαρχικά μέτρα, τα οποία πάντως ουδέποτε ως σήμερα έλαβε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk