Σύνοδος ΚορυφήςΑνησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία

<b>Σύνοδος Κορυφής</b>Ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία | tovima.gr

Mε το ζήτημα της στήριξης από την ΕΕ των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης να προσλαμβάνει επείγοντα πλέον χαρακτήρα και με εμφανή τα σημάδια του ενδοκοινοτικού διχασμού οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα άρχισαν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες τις εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής έχοντας βασικό στόχο την εξεύρεση κοινών τόπων συνεννόησης για την ενιαία αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός κ Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Eurogroup, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σ ένα κλίμα ανησυχίας για τις προοπτικές τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της. Η εικόνα που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά γκρίζα και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ως προς τις δυνατότητες της Ελλάδας να συμβάλει μέσω των κρατικών δαπανών της στις προσπάθειες για την υπέρβαση της κρίσης. Αντίθετα όλα δείχνουν ότι ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μονόδρομο για την Ελλάδα.

Πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου συναντήθηκαν εξ άλλου στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Στόχος της συνάντησης αυτής στην οποία θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ Ζ Μπαρόζο είναι η κωδικοποίηση των βασικών αιτημάτων αυτών των χωρών τα οποία αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη αυτών των χωρών στη ζώνη του ευρώ, η αναίρεση κάθε προσπάθειας προστατευτισμού στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και η ενίσχυση των τραπεζικών συστημάτων τους.

Οι «27» δεν θα εκδώσουν σήμερα, λόγω του άτυπου χαρακτήρα της συνόδου, κοινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα καταλήξουν ωστόσο σε ένα κοινό ανακοινωθέν Τύπου όπου θα εκθέτουν τις απόψεις τους για το τι απέδωσαν ως σήμερα τα εθνικά οικονομικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για τις βασικές προτεραιότητες από δω και στο εξής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk