ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Είπαμε να γίνει διαφανής η διαδικασία των άγονων γραμμών, αλλά όχι κι έτσι! Δεν είχε προλάβει να τελειώσει καλά καλά η γενική συνέλευση των μελών της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, ένα από τα βασικά θέματα της οποίας ήταν και η διαφάνεια, και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αν.Παπαληγούρας έσπευσε να καταθέσει τροπολογία η οποία προβλέπει ότι καμία σύμβαση εκτέλεσης ακτοπλοΐας δημοσίου συμφέροντος άνω του 1 εκατ. ευρώ δεν ισχύει αν δεν φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ…
Είπαμε να γίνει διαφανής η διαδικασία των άγονων γραμμών, αλλά όχι κι έτσι! Δεν είχε προλάβει να τελειώσει καλά καλά η γενική συνέλευση των μελών της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, ένα από τα βασικά θέματα της οποίας ήταν και η διαφάνεια, και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αν.Παπαληγούρας έσπευσε να καταθέσει τροπολογία η οποία προβλέπει ότι καμία σύμβαση εκτέλεσης ακτοπλοΐας δημοσίου συμφέροντος άνω του 1 εκατ.

ευρώ δεν ισχύει αν δεν φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

vvv
Και καθώς υποψιαζόμαστε ότι άλλο πράγμα εννοεί η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας ως διαφάνεια και άλλο το ΥΕΝ, σύντομα προβλέπω να μετακληθεί στον Πειραιά ο καθηγητής κ. Γ.Μπαμπινιώτης προκειμένου να μας λύσει την απορία ποια από τις δύο διαφάνειες είναι η ορθή.

…ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ…
Παραδείγματος χάριν, η Ενωση θεωρεί πως δεν τίθεται θέμα αδιαφανούς διαδικασίας όταν το υπουργείο προχωρεί σε απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που δεν καλύπτουν το γράμμα του νόμου σε ό,τι αφορά τις εγγυητικές επιστολές που οφείλουν να διαθέτουν για να αναλάβουν το έργο;

vvv
Και αν αυτή η εξέλιξη συνιστά αδιαφανή διαδικασία, γιατί επέτρεψε στο υπουργείο να την ολοκληρώσει, δεδομένου ότι λίγο καιρό νωρίτερα η διοίκηση έδινε μάχη για το θέμα της διαφάνειας; vvv
Η λογική απάντηση είναι πως η Ενωση το επέτρεψε διότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση προκειμένου να καλυφθούν οι μεταφορικές ανάγκες των νησιών. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε προχώρησε και το ΥΕΝ στις αναθέσεις αυτές εν γνώσει του ότι παραβιάζει τον νόμο. …ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
Κοντός ψαλμός αλληλούια όμως, διότι σε λίγες ημέρες οι προβληματικές γραμμές που καλύφθηκαν με απευθείας αναθέσεις ξαναβγαίνουν στο σφυρί και τότε θα δούμε αφενός το τι θα κάνει το υπουργείο, αν δηλαδή θα εφαρμόσει το μέρος του νόμου περί εγγυητικών επιστολών, και αφετέρου αν η Ενωση θα επιτρέψει στο ΥΕΝ να μην εφαρμόσει τον νόμο, αν έχει κάτι τέτοιο κατά νου. vvv
Τέλος, και για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα στην ακτοπλοΐα, η οποία καθώς θα περνούν οι ημέρες και θα εισερχόμαστε στη νέα τουριστική περίοδο θα επιστρέφει στην επικαιρότητα, η στήλη σάς ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης τα μέλη της Ενωσης δεν είπαν ούτε μία λέξη που να σχετίζεται με τους ναύλους, προκειμένου να αποφύγουν νέες επιδρομές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Πρωτοφανείς μεθόδους έχει επιστρατεύσει το υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη του ΦΠΑ, όπου εξαιτίας της κρίσης καταγράφεται σημαντική υστέρηση, με αποτέλεσμα να ρίχνει έξω τον προϋπολογισμό.

vvv
Οπως μας μεταφέρει αναγνώστης της στήλης, η Εφορία απειλεί όσους καθυστερούν πάνω από έναν μήνα την υποβολή της σχετικής δήλωσης ότι αν δεν το πράξουν άμεσα θα στείλει την ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) για έλεγχο!

vvv
Η πρακτική αυτή είναι ενδεικτική της απόγνωσης της κυβέρνησης για τα έσοδα, δεν γνωρίζουμε όμως αν τυγχάνει της έγκρισης του αρμόδιου υφυπουργού κ. Αντ.Μπέζα ή απλώς είναι υπερβάλλων ζήλος των υπαλλήλων.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ!
Εντυπωσιασμένη από το έργο της Εγνατίας οδού έμεινε, όπως δήλωσε, η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ Ντανούτα Χύμπνερ (σκίτσο). Για να προκαλέσει τον ενθουσιασμό της κυρίας επιτρόπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς φρόντισε να τη στείλει στα εντυπωσιακότερα και δυσκολότερα κατασκευαστικά τμήματα της Εγνατίας, τη σήραγγα Δρίσκου και τη γέφυρα Αράχθου.

vvv
Τα τμήματα αυτά επισκέφθηκε συνοδευόμενη από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ.Καλογιάννη και τον γενικό γραμματέα κ. Δήμο Κατσιγιάννη. Μάλιστα η κυρία Χύμπνερ έδωσε τα συγχαρητήριά της στα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής που τη συνόδευε δήλωσε ότι «το έργο θα παρουσιαστεί ως υπόδειγμα τόσο στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες όσο και σε άλλες χώρες»!

DΕΑL ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Κυκλοφόρησε ευρέως στην αγορά ότι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς μετά τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Πίστη καλοβλέπει και την Ιnternational Life του κ. Φ.Μπράβου.

vvv
Η στήλη έψαξε και διαπίστωσε ότι πρόκειται απλώς για φήμες. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το 2007 η Ρroton, που τώρα ανήκει στην Πειραιώς, είχε υπογράψει προσύμφωνο για την εξαγορά του 51% της Ιnternational Life αντί 20 εκατ. ευρώ, αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk