Το επταήμερο του Διόδωρου

Τι να ντυθώ; Ναπολέων; Εφραίμ; Καραμανλής- μπα, Βασίλης Παλαιοκώστας, αυτό είναι το μεγάλο σουξέ της εποχής. Πώς όμως ντύνεται κανείς «Παλαιοκώστας»; Φορά στο κεφάλι του έλικα; Φυσικά! Επιπλέον τυλίγει στη μέση του ανεμόσκαλα και κουβαλάει βαλίτσα μαζί του που την ανοίγει στο μπαλ μασκέ, δείχνει περήφανος την κούκλα που έχει μέσα και εξηγεί: « Η τελευταία μου απαγωγή ». Και φυσικά, η κούκλα είναι ομοίωμα του Καραμανλή. Τον καημένο τον πρωθυπουργό μας, όλα τα είχε, ο Παλαιοκώστας του έλειπε.

Βallo in masquera
Τι να ντυθώ; Ναπολέων; Εφραίμ; Καραμανλής- μπα, Βασίλης Παλαιοκώστας, αυτό είναι το μεγάλο σουξέ της εποχής. Πώς όμως ντύνεται κανείς «Παλαιοκώστας»; Φορά στο κεφάλι του έλικα; Φυσικά! Επιπλέον τυλίγει στη μέση του ανεμόσκαλα και κουβαλάει βαλίτσα μαζί του που την ανοίγει στο μπαλ μασκέ, δείχνει περήφανος την κούκλα που έχει μέσα και εξηγεί: « Η τελευταία μου απαγωγή ».

Και φυσικά, η κούκλα είναι ομοίωμα του Καραμανλή.

Τον καημένο τον πρωθυπουργό μας, όλα τα είχε, ο Παλαιοκώστας του έλειπε. Τόση σοβαρότητα επένδυε να μας πληροφορεί για τη φοβερή και τρομερή κρίση που διανύουμε, για τη λαίλαπα που μας απειλεί, που αυτός ορθώνει απέναντί της το ανάστημά του, που προβάλλει το δασύτριχο στήθος του για να μας προστατεύσει- και από ήρωα τραγωδίας όπου συγκρούονται τιτάνιες δυνάμεις της ιστορίας, δύο κρατούμενοι και ένα ελικόπτερο τον έκαναν πρωταγωνιστή φαρσοκωμωδίας.

* Παλαιοκώστας θα ντυθώ, τη γη να μην αγγιιιιιιίζω,να ΄μαι ψηλά στον ουρανό,τα σύννεφα να σκίιιιιιιιιιζω – και γιατί δεν σήκωσαν τα Φάντομ να αναγκάσουν το ελικόπτερο να προσγειωθεί, γιατί; Τι τα έχουμε τα Φάντομ; Μήπως εξαγοράστηκαν οι πιλότοι τους; Να ελεγχθούν πάραυτα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και τα κινητά τους.

* Μήπως να ντυθώ Δένδιας, που είναι ευκολότερο; Ξυρίζεις το κεφάλι σου, παίρνεις ύφος επιτυχημένου ανθρώπου που καταδέχθηκε να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης, κρεμάς καμιά δεκαριά παλιά κινητά από τον λαιμό αφού πριν έχεις γράψει ονοματεπώνυμα πάνω τους- και έγινε.

* Αν δεν ξυρίσω το κεφάλι αλλά πάλι κρεμάσω κινητά και επιπλέον βλήματα από δακρυγόνα και ταμπέλα που θα γράφει « ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι “αγράμματος και ανόητος” »- τότε έχω ντυθεί γέννημα της λεβεντογένας Κρήτης, πρώτος μπάτσος της χώρας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Η πάταξη της εγκληματικότητας
Πόσα λύτρα θα δίναμε για να πάρουμε πίσω τον Κώστα Καραμανλή αν τον είχε απαγάγει ο Παλαιοκώστας όπως εκείνον τον βιομήχανο στη Θεσσαλονίκη; Θα καίγαμε και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, θα δίναμε άλλα τόσα οικόπεδα στους αγιογδύτες αγιορείτες, άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ στους ιππότες των τρακτέρ, θα δομούσαμε νέα ομόλογα, θα οδηγούσαμε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ και τον δανεισμό στο 200%, θα κόβαμε άλλες 30.000 παιδιά στις εισαγωγικές, θα μειώναμε φόρους στους πλούσιους και στις επιχειρήσεις, θα τραβάγαμε και δυο ξεγυρισμένα βέτο στους Μακεντόντσι- θα δίναμε δηλαδή στους απαγωγείς όλα όσα πρόσφερε στη χώρα ο πρωθυπουργός τα πέντε χρόνια που πέρασαν. Στην εργατικότητά του και στην ευφυΐα του τα χρωστάμε όλα αυτά, έχουμε υποχρέωση να τα θυσιάσουμε προκειμένου να τον σώσουμε, όχι μόνο για λόγους ηθικούς αλλά κυρίως για να συνεχίσει το έργο του.

* Θα μπορούσε να είναι ευγενικός ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης όπως ήταν ο προκάτοχός του Βύρων Πολύδωρας στην προηγούμενη απόδραση: είχε προσκαλέσει τους αδελφούς Παλαιοκώστα να παραδοθούν. Θα μπορούσε δηλαδή ο κ. Μαρκογιαννάκης να ζητήσει να παραδώσουμε αυθορμήτως τα κινητά μας όλοι οι νομοταγείς πολίτες και μετά να συλλάβει όλους όσοι δεν θα τα είχαν παραδώσει- ανάμεσά τους σίγουρα θα ήσαν και οι δραπέτες Ρεζάι- Παλαιοκώστας.

* Θα μπορούσαν να ληφθούν και άλλα, δραστικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας: να περνάμε ένας ένας από τα αστυνομικά τμήματα της γειτονιάς μας και να έχουμε φιλικές συζητήσεις με τους αστυνομικούς για να τους πείσουμε ότι είμαστε φιλήσυχοι και να μας παρασημοφορούν- να μας σφραγίζουν με ανεξίτηλο μελάνι στο κούτελο: « έντιμος » ή « έντιμη ». Είναι προφανές ότι σε δυοτρία χρόνια όσοι δεν έχουν τη σφραγίδα θα είναι κακοποιά στοιχεία που δεν τόλμησαν να περάσουν από την αστυνομία. Θα φυλακίζονται αυτοί και οι υπόλοιποι και θα έχουμε το μέτωπό μας κάπως λερωμένο αλλά το κεφάλι μας ήσυχο.

Ελλειψη ελικοπτέρων
Υπάρχουν και άλλα- να, θα μπορούσε να διευρυνθεί το δικαίωμα που έδωσε ο Νίκος Δένδιας στον εαυτό του υποκαθιστώντας τους δικαστές: όπως αυτός έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών σε όσους υπηρετούν στην πτέρυγα όπου έγινε η απόδραση, έτσι να έχει ο καθένας μας δικαίωμα να ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των γειτόνων του. Κουνούπι δεν θα γλίτωνε, θα τους ανακαλύπταμε όλους τους παράνομους. * Σκέπτομαι ότι θα ξέφευγαν όμως όσοι τα κρύβουν στο σπίτι τους και δεν τα καταθέτουν στην τράπεζα τα έσοδα των έκνομων ενεργειών τους. Αρα πρέπει να μπορούμε να ψάχνουμε και στα σπίτια των γειτόνων μήπως και κάνουν κάτι παράνομο, και να ψάχνουν και αυτοί στα δικά μας, φυσικά. * Κάποιοι ανόητοι θα βρεθούν να ισχυριστούν ότι αυτά που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, να αποκτήσουν τα καρτοτηλέφωνα ονοματεπώνυμο και να ελέγχονται οι λογαριασμοί χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, είναι συντηρητικά, αυταρχικά και ακροδεξιά μέτρα, μέτρα γενικής αστυνόμευσης ανίκανων κυβερνητών που προσπαθούν να δείξουν ότι κάνουν κάτι ενώ είναι ανίκανοι- αυτοί οι ανόητοι είναι οι πρώτοι που πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη φυλακή.

Δεν θα χωράνε όμως- γιατί η αποφυλάκιση κρατουμένων που είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης και είχε ψηφίσει η Βουλή δεν έγινε: έπρεπε ως σήμερα να είχαν αποφυλακιστεί περίπου 6.000 κρατούμενοι και δεν έχουν αποφυλακιστεί ούτε 600. Προφανώς δεν φταίει ο Νίκος Δένδιας: πού να βρεθούν τόσα ελικόπτερα για να φύγει τόσος κόσμος;

Γελάνε μαζί μας
Αντιγράφω από «Το Βήμα» της Παρασκευής (Οικονομία, σελ.

2) φράσεις της Αγγελικής Μέρκελ σε συνέντευξη που έδωσε στο Βερολίνο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, στην οποία δεν ξέχασε και την Ελλάδα:

« Το ζήτημα της Μακεδονίας θα συνεχίσει να μας απασχολεί ώσπου να βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό όνομα για τη Μακεδονίαπώς ακριβώς τη λένε σήμερα; » ρώτησε χαμογελώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ούλριχ Βίλχελμ. « FΥRΟΜ », απάντησε αυτός. « Α,ναι,FΥRΟΜ » επανέλαβε η ίδια και το ακροατήριο σείστηκε από τα γέλια. Ε, ρε Σαμαράς και Ψωμιάδης και Ανθιμος Ρούσας που τους χρειάζεται των Γερμαναράδων που γελάνε με τα ιερά και όσια του έθνους- ο οποίος Ανθιμος έλαβε και προίκα 32 στρέμματα δασική έκταση στη Θεσσαλονίκη, στο Πανόραμα, για να ανεγείρει οίκο ευγηρίας ή κάτι τέτοιο. Ενός Εφραίμ δοθέντος, μύριοι έπονται.

* Φυσικά, η Μέρκελ επωφελήθηκε και τα είπε αυτά επειδή η άγρυπνη φρουρός των εθνικών συμφερόντων μας, η βετίστρια Ντόρα Μπακογιάννη είναι μακριά: βρίσκεται στις ΗΠΑ και εξηγεί στη Χίλαρι Κλίντον ότι εκείνη τη μαύρη προκάτοχό της τη Ράις δεν τη χώνεψε ποτέ, ψεύτικοι ήσαν οι τεμενάδες που της έκανε για να μας χαρίσει το Ονομα, οι ειλικρινείς είναι αυτοί που γίνονται τώρα.

Τέλος πάντων, το βασικό για τους κυβερνώντες είναι να μην ξεχάσουν την Κυριακή να βάλουν τον «Μάρτη», το ασπροκόκκινο βραχιόλι που θα τους προφυλάξει ώστε τουλάχιστον «να μην τους κάψει ο ήλιος»· διότι φυλαχτά για τους καγχασμούς και για το μαύρισμα στις εκλογές δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Diodorus@tovima.gr

Εχει ώρες πτήσης, συνέπεια, οργανωτικότητα και κεφάλαια. Γιατί δεν του δίνουμε την Ολυμπιακή; Περιμένουμε να βρούμε κάποιον καλύτερο Απατεώνα;

Αγγελος Εξάδελφος, @ieee.org

***
Εκ των σωφρονιστηρίων πολλοί απέδρασαν, από την καθημερινότητα ουδείς. Οπου καθημερινότητα είναι να βλέπεις και να ακούς τους «πανελίστες» των καναλιών σε «πρωινάδικα» και «νυχτάδικα» να διαπληκτίζονται στεντορείως με αφορμή τις μετρήσεις των γκάλοπ γενικώς και ειδικότερα αν ο Νεοκώστας είναι όντως καταλληλότερος του Γιώργη. Βλέπω, σε δεύτερη φάση, να γινόμαστε ταινία: «Νεοκωσταίοι και Παλαιοπασόκοι».

Αβαδαίος, Αερομεταφορές ΑΕ

***
Η πρώτη εκδήλωση του ακραίου ενδοπανεπιστημιακού τραμπουκισμού ήταν η- εν ονόματι του άσυλου- παρεμπόδιση, αρχικά, της ψηφοφορίας για εκλογή αντιπρύτανη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη συνέχεια δε το κάψιμο της κάλπης. (Και ας έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ ότι το δικαίωμα της καθολικής ψήφου κατήργησε το δικαίωμα της εξέγερσης). Εκείνοι που επέλεξαν, τότε, την τακτική του κατευνασμού των οπαδών της βίας μού είχαν θυμίσει τους οπαδούς της τακτικής του Μονάχου το 1938. Οσα επακολούθησαν μάλλον δικαιώνουν τον παραλληλισμό.

Θανάσης Διαμαντόπουλος, Αθήνα

***
Μέσα στο ζοφερό και απαισιόδοξο κλίμα των καιρών μας, ας αναλογιστούμε το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα από την υπόθεση απόδρασης Παλαιοκώστα: Υπάρχει πάντα ελπίδα διαφυγής σε αυτόν τον τόπο!

Τρελή Ροδιά, @live.com

***
Αν δεν είχε βάλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, πόσες υποτιμήσεις της δραχμής θα είχαμε; Δούλεψε μεθοδικά και με συνέπεια, ώστε να μας υπολογίζουν στην Ενωση. Και όμως: «Αρχιερέα της Διαπλοκής και της Διαφθοράς» τον αποκαλούσε. Με αυτά και άλλα, πήρε την εξουσία. Και από το «σεμνά και ταπεινά» ήρθανε οι κουμπάροι, οι βατοπαιδευτές, τα ομόλογα, τα ελικόπτερα και άλλα αλαζονικά και υπερφίαλα. Εχει συσταθεί γύρω του πλέγμα προστασίας για να μένει αλώβητος. Και τώρα εκλιπαρεί συναίνεση. Είναι το «άλλοθι». Ωρα να ζητήσει: « Ενα… ελικόπτερο για το Βασίλειό μου».

Μνήμων, @gmail.com

***
Το θέμα δεν είναι ότι πετώντας μακριά ξεβράκωσαν- για ακόμη μία φορά – την ανύπαρκτη κυβερνησούλα. Το θέμα δεν είναι ότι γίναμε εξαιτίας της άλλη μία φορά ρεντίκολο. Το πρόβλημα είναι ότι τον έκαναν να δυσφορήσει. Αρα, υπάρχει. Λίγο είναι;

Ανευ, @gmail.com

***
Κάποιο μέτρο για τον περιορισμό της προκλητικής φοροδιαφυγής δεν φαίνεται να μας απασχολεί. Ούτε για την προστασία των ασθενών και των ανέργων από τη μυλόπετρα της κρίσης που απειλεί να τους αλέσει. Κάποιο μέτρο έστω για την (κάποιες φορές ψευδεπίγραφη, αλλά πάντα υπαρκτή) εγκληματικότητα, ουδόλως. Κάποια καταγραφή περιουσίας, στόχων και λοιπών βαρετών «λεπτομερειών» στα πανεπιστήμια, ούτε αυτό. Αλλά τουλάχιστον βρέθηκε τρόπος να σταματήσουν τον Παλαιοκώστα: θα επιβάλουν ονομαστική καταγραφή των προπληρωμένων καρτοκινητών. Ούτε το Ρatriot Αct του ατιμασθέντος και αποπεμφθέντος George W. Βush δεν επέβαλλε τέτοιες ρυθμίσεις, ενώ στην πεφιλημένη μας πατρίδα οι αντιρρήσεις είναι υποτονικές: το να αντιδρά κανείς σε αυτά είναι, φαίνεται, για αμερικανάκια…

Ανοιξιάτικος, San Diego

***
Μετά δύο θεαματικές, δι΄ αέρος, αποδράσεις, προτείνω να τον αφήσουν να κυκλοφορεί ελεύθερος και αυτό τιμής ένεκεν, γιατί θα μας θυμίζει ότι το κράτος μας είναι αέρας κοπανιστός.

Γ.Κ., @otenet.gr

***
Κατ΄ αρχήν το είχε προγραμματίσει για της Αναλήψεως, θέλοντας όμως να συμπεριλάβει στον συμβολισμό και κάτι από κυβέρνηση προτίμησε μια Κυριακή του Καρναβαλιού.

Δημήτριος Τσεχίας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk