ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

Να απομακρυνθούν από τα νεότερα χαμηλά στα οποία πιέστηκαν στην αρχή της εβδομάδας επιχειρούν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες σε συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας που εντείνει τη νευρικότητα των επενδυτών. Ο εγχώριος γενικός δείκτης ανανέωσε τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά ως το χαμηλό των 1.505 μονάδων την Πέμπτη και συμπλήρωσε την τέταρτη διαδοχικά αρνητική εβδομάδα. Στην αναζήτηση αφορμής για μια περισσότερο πειστική αντίδραση των αγορών, …

Να απομακρυνθούν από τα νεότερα χαμηλά στα οποία πιέστηκαν στην αρχή της εβδομάδας επιχειρούν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες σε συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας που εντείνει τη νευρικότητα των επενδυτών.

Ο εγχώριος γενικός δείκτης ανανέωσε τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά ως το χαμηλό των 1.505 μονάδων την Πέμπτη και συμπλήρωσε την τέταρτη διαδοχικά αρνητική εβδομάδα. Στην αναζήτηση αφορμής για μια περισσότερο πειστική αντίδραση των αγορών, οι επενδυτές αυτή τη φορά «στοιχημάτισαν» στο γεγονός ότι η υπερβολική υποχώρηση των δεικτών (είτε σε χαμηλά εξαετίας είτε σε χαμηλά 12ετίας, όπως ο μητροπολιτικός δείκτης Dow Jones στη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου) έχει περιορίσει το ρίσκο των τοποθετήσεων. Ωστόσο τα ανοδικά ξεσπάσματα που εκδηλώθηκαν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη και την Πέμπτη στην Ευρώπη και στην εγχώρια αγορά δεν αποτέλεσαν την αφετηρία μιας ουσιαστικής ανόδου, καθώς επρόκειτο για μία ακόμη «ανοδική παγίδα» που εγκλώβισε όσους πίστεψαν ότι οι αγορές έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου πτωτικού κύκλου.

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος την Παρασκευή άφησε και πάλι ανοιχτό τον πτωτικό κύκλο για τις αγορές, με τους επενδυτές να ανακαλούν στη μνήμη τους ότι οι προηγούμενοι μεγάλοι πτωτικοί κύκλοι ολοκληρώθηκαν όταν η καθοδική δυναμική εκτονώθηκε με πανικό πωλήσεων.

ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ
Εκτιμήσεις από Goldman Sachs και Credit Suisse
Αναμενόμενα χαρακτήρισε τα οικονομικά μεγέθη της Αlpha Βank η Goldman Sachs σε σχετική έκθεση, όπου διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση «ουδέτερη» για τη μετοχή.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι ζημιές το τέταρτο τρίμηνο του 2008 δεν εξέπληξαν αρνητικά τους επενδυτές, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γ. Κωστόπουλος είχε προϊδεάσει εγκαίρως την αγορά για την πορεία των μεγεθών.

Ωστόσο η Goldman Sachs θεωρεί αρκετά «αδύναμη» τη δυνατότητα της ελληνικής τράπεζας να διαχειριστεί πιθανές μελλοντικές ζημιές εξαιτίας των αδύναμων μακροοικονομικών δεδομένων στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται (στην Ελλάδα αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη).

Παράλληλα θεωρεί θετική την απόφαση της Αlpha να προχωρήσει σε αύξηση των προβλέψεων και το γεγονός ότι δεν έχει υψηλή έκθεση σε επισφάλειες που αφορούν τον καταναλωτικό δανεισμό.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Θετική στάση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας τηρεί η UΒS σε έκθεσή της για τις τράπεζες στην Ανατολική Ευρώπη στην οποία έβαλε τον δυσοίωνο τίτλο «Βack in the USSR». Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι προχώρησε σε υποβάθμιση τραπεζικών μετοχών με έκθεση στην αγορά της Ουκρανίας καθώς δεν διαβλέπει μια «λογική πολιτική αντίδραση» στα εκατομμύρια προβλήματα της χώρας. Ωστόσο θεωρεί ότι η εικόνα κερδοφορίας και χρηματοδότησης σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εμφανίζει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και υπογραμμίζει τις περιπτώσεις της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας, που «πιθανότατα αποτελούν τις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Για την Εθνική Τράπεζα η UΒS σημειώνει ότι παραμένει «αγοραστής», δεδομένης της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει. CΙΤΙGRΟUΡ
Σε συνολική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Citigroup.

Αναλυτικά για την Εθνική Τράπεζα η Citigroup μείωσε την τιμή-στόχο στα 18 ευρώ από 21 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση «αγορά», για την ΕFG Εurobank έθεσε νέα τιμήστόχο στα 4,5 ευρώ από τα 6 ευρώ συνιστώντας «διακράτηση», ενώ για την Αlpha Βank μείωσε την τιμή-στόχο στα 7 ευρώ από 9 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση «αγορά».

«Διακράτηση» προτείνει η Citigroup για την Εμπορική Τράπεζα μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 5 ευρώ. Με την ίδια σύσταση «διακράτηση» συνοδεύει τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 4,75 ευρώ, καθώς και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θέτοντας τη νέα τιμή-στόχο στα 5 ευρώ. Στα 2,75 ευρώ από 3,25 ευρώ μείωσε την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου και στα 2,5 ευρώ από 3 ευρώ για τη Μarfin.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk