Στη δίνη του κυκλώνα οι έλληνες επιχειρηματίες στη Βουλγαρία

Για μία ακόμη φορά οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα»- η προηγούμενη ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν βεβαίως και αυτές πρόβλημα αλλά προφανώς πιο ήπιας μορφής και όσον αφορά την τραπεζική χρηματοδότηση έχουν προφανώς πιο ισχυρές δυνατότητες. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, όπως και στην περίπτωση της Ρουμανίας, ο κατασκευαστικός κλάδος είναι αυτός που δέχεται τα μεγαλύτερα πλήγματα- περίπου 2.

Για μία ακόμη φορά οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα»- η προηγούμενη ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν βεβαίως και αυτές πρόβλημα αλλά προφανώς πιο ήπιας μορφής και όσον αφορά την τραπεζική χρηματοδότηση έχουν προφανώς πιο ισχυρές δυνατότητες. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, όπως και στην περίπτωση της Ρουμανίας, ο κατασκευαστικός κλάδος είναι αυτός που δέχεται τα μεγαλύτερα πλήγματα- περίπου 2.000 εταιρείες έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και είναι αποτέλεσμα της έκρηξης του real estate-, καθώς και ο κλάδος της χαλυβουργίας (προσφάτως η θυγατρική της Σιδενόρ απέλυσε 650 εργαζομένους). Στον τομέα του λιανικού εμπορίου παρατηρείται κάμψη των πωλήσεων αλλά όχι μεγάλη- «ακόμη τουλάχιστον» σημειώνει τραπεζική πηγή. Και μάλλον προβληματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, οι περισσότερες εταιρείες του οποίου βρίσκονται εγκατεστημένες στη Νότια Βουλγαρία και ανήκουν κυρίως σε ελληνική ιδιοκτησία.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της βουλγαρικής πρωτεύουσας μιλώντας στο «Βήμα», οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ως τώρα επενδύσει τα περισσότερα από τα 2,4 δισ. ευρώ που έχουν συνολικά επενδυθεί στη γειτονική χώρα θα έχουν όλες εκείνες τις αρνητικές συνέπειες που εκδηλώνει η οικονομική κρίση, δηλαδή μείωση πωλήσεων και κερδοφορίας αλλά και απολύσεις εργαζομένων. Παρ΄ όλα αυτά, γενικότερα μιλώντας, «είναι καλά τοποθετημένες στην αγορά, είναι καλές μονάδες και μεσοπρόθεσμα δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα». Σχετικά με τις δυνατότητες τραπεζικής χρηματοδότησης, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Βεβαίως και «υπάρχει δυστοκία από τις τράπεζες για κεφάλαια κίνησης» και, όπως επιβεβαιώνει τραπεζική πηγή, «έχουμε πλέον σκληρύνει τα πιστοδοτικά κριτήρια», αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τα περιθώρια να πιστοδοτηθούν, π.χ. θέτοντας εξασφαλίσεις προς την τράπεζα που βρίσκονται στην Ελλάδα και ανήκουν στη μητρική εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 30% της βουλγαρικής τραπεζικής αγοράς και περίπου το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων συνεργάζεται μαζί τους. Η Ελλάδα ως επενδυτής καταλαμβάνει περίπου το 10% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων και βρίσκεται στην τρίτη θέση- στις δύο πρώτες είναι η Αυστρία και η Ολλανδία. Το 2007 ήταν έτοςρεκόρ για την ελληνική επενδυτική δραστηριότητα: επενδύθηκαν συνολικά 549 εκατ. ευρώ.

ΣΠ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
διευθύνων σύμβουλος της Vivartia
Τραγικό λάθος η εγκατάλειψη των Βαλκανίων
Θα ήταν σοβαρό λάθος οι ελληνικές τράπεζες να εγκαταλείψουν την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν έχουμε το δικαίωμα να εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους που μας εμπιστεύθηκαν. Ως σήμερα το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στην περιοχή ανέρχεται στα 50-70 δισ. ευρώ και οι ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν συνολικά περισσότερους από 100.000 εργαζομένους- μόνο στον ελληνικό τραπεζικό τομέα υπάρχουν 45.000 εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk