Τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων αναμένεται να φέρει η νομιμοποίησή τους εφόσον υλοποιηθεί

Προεκλογικά παιχνίδια με τους ημιυπαίθριους

Με ένα μέσο κόστος περίπου 1.000 ευρώ ανά διαμέρισμα αναμένεται να νομιμοποιήσουν τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους περισσότεροι από 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι, αν διαμορφωθεί το κόστος νομιμοποίησης από 50 ευρώ ως 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κλειστού ημιυπαίθριου χώρου (η διακύμανση εκτιμάται ότι θα διαφοροποιείται ανάλογα με την τιμή ζώνης), τότε είναι βέβαιον ότι σχεδόν το σύνολο των «παράνομων» ιδιοκτητών θα σπεύσει άμεσα στα δημόσια ταμεία για να καταβάλει το ποσό ώστε να γλιτώσει από τον πολεοδομικό βραχνά.

Με ένα μέσο κόστος περίπου 1.000 ευρώ ανά διαμέρισμα αναμένεται να νομιμοποιήσουν τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους περισσότεροι από 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι, αν διαμορφωθεί το κόστος νομιμοποίησης από 50 ευρώ ως 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κλειστού ημιυπαίθριου χώρου (η διακύμανση εκτιμάται ότι θα διαφοροποιείται ανάλογα με την τιμή ζώνης), τότε είναι βέβαιον ότι σχεδόν το σύνολο των «παράνομων» ιδιοκτητών θα σπεύσει άμεσα στα δημόσια ταμεία για να καταβάλει το ποσό ώστε να γλιτώσει από τον πολεοδομικό βραχνά. Ωστόσο ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί, σύμφωνα με εκπροσώπους φορέων της αγοράς, αλλαγές ακόμη και στους συντελεστές δόμησης, καθώς και αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση που κάποιοι μετά τη νομιμοποίησή τους συνεχίσουν να πραγματοποιούν πολεοδομικές παραβάσεις. Το μέτρο αυτό εφόσον υλοποιηθεί αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων, ενώ κάποιοι το συνδέουν με προεκλογικές παροχές, καθώς η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο θα «κλείσει το μάτι» σε εκατομμύρια ψηφοφόρους που περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού μια τέτοια απόφαση για να μην κινδυνεύσουν να πληρώσουν σε περίπτωση ελέγχου αυστηρά πρόστιμα. Δημόσια οικονομικά
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ πριν από μερικά χρόνια ήταν εντελώς αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σήμερα, και με δεδομένη τη ζοφερή εικόνα των δημόσιων οικονομικών, είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας της Καραγεώργη Σερβίας, μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τα δημόσια έσοδα κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ενώ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ήταν ικανοποιημένοι καθώς δεν θα κινδύνευαν με πρόστιμα από την Πολεοδομία.

Πάντως στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) έχουν την άποψη ότι αυτό το μέτρο δεν πρέπει να είναι εισπρακτικό καθώς ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου με κλειστό τον ημιυπαίθριο χώρο τον έχει ήδη πληρώσει τρεις φορές: μία για την άδεια, μία για να αγοράσει τον ημιυπαίθριο και μία στην Εφορία κατά τη μεταβίβαση, παραμένοντας ωστόσο «παράνομος». Το κλείσιμο των ημιυπαίθριων είναι η πρώτη αυθαίρετη παράβαση σε όλη τη χώρα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφορά πάνω από το 90% των διαμερισμάτων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο ημιυπαίθριος χώρος είναι απλώς ένα σκεπαστό μπαλκόνι και σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να είναι ανοιχτός από τη μία πλευρά και κλειστός από τις υπόλοιπες τρεις, ενώ ο νόμος προβλέπει την κατεδάφισή του αν δεν θίγεται η αρτιότητα του κτιρίου και χρηματικά πρόστιμα για τη διατήρησή του αν υπάρχει πρόβλημα στατικής επάρκειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι.Αλαβάνος σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η πρόταση για νομιμοποίηση των εν λόγω χώρων μπορεί να προχωρήσει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα εξασφαλίσει πως από εδώ και πέρα δεν θα γίνει παράβαση με το κλείσιμο νέων ημιυπαίθριων χώρων.

Ομάδα εργασίας
Ηδη στο ΥΠΕΧΩΔΕ έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας η οποία ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και αναμένεται το επόμενο διάστημα να παραδώσει στον αρμόδιο υπουργό κ. Γ.Σουφλιά τις προτάσεις της. Ωστόσο τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση όταν κρίνει ότι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη, δηλαδή λίγο πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΕ, το 1/5 των κατοικιών που ανηγέρθησαν μετά το 1985 έχει και έναν ημιυπαίθριο χώρο ο οποίος έχει μετατραπεί σε δωμάτιο. Εκτιμάται ότι κάθε ημιυπαίθριος χώρος έχει κατά μέσον όρο εμβαδόν 10 τ.μ., γεγονός που σημαίνει ότι το συνολικό εμβαδόν όλων των ημιυπαίθριων χώρων στην Ελλάδα φθάνει τα 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στρ. Παραδιάς σε δηλώσεις του στο «Βήμα» αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα ότι, «αν τη νίκη στις προηγούμενες εκλογές πολλοί θεωρούν ότι έδωσε η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς/γονικής παροχής,στις επόμενες τη νίκη ενδέχεται να δώσει κάτι παραπλήσιο αλλά πολύ πιο αποτελεσματικό:η επίλυση του προβλήματος των ημιυπαίθριων χώρων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «από την ισχύ του ΓΟΚ 1985 ως σήμερα έχουν κατασκευαστεί στη χώρα μας περίπου ένα εκατομμύριο κατοικίες,κυρίως διαμερίσματα πολυκατοικιών,στα σχέδια των οποίων περιλαμβάνεται και ένας νόμιμα δομημένος ημιυπαίθριος χώρος εμβαδού περίπου 10 τ.μ.Στο σύνολο όμως σχεδόν των κατοικιών αυτώνκαι ιδιαίτερα στις πιο καινούργιες που έχουν κατά μέσον όρο μικρότερα εμβαδάοι πιεστικές ανάγκες στέγασης της ελληνικής οικογένειας επέβαλαν το κλείσιμο του χώρου αυτού από την ανοικτή πλευρά του με τζαμαρία και τη μετατροπή του σε ένα ακόμη δωμάτιο. Αυτό είναι μια τυπική πολεοδομική παράβασηπου αποτελεί πλέον κοινή πρακτική,ενσωματωμένη στην καθημερινότητα της ζωής και της αγοράςώστε στη συνείδηση του απλού πολίτη έχει αποβληθεί ο παράνομος χαρακτήρας της.Η αδυναμία όμως νομιμοποίησης της παράβασης αυτής δίνει λαβές για εκβιασμούς εις βάρος των ιδιοκτητών τους από κάθε λογής τρίτους και με κάθε είδους κίνητρα και καταλήγει σε επιβολή εξοντωτικών προστίμων και ποινικών συνεπειών για όσους καταγγελθούν.Η κατάσταση αυτή πρέπει να πάρει ένα τέλοςκαι μάλιστα με το αζημίωτο για το κράτος.Πρέπει επιτέλους να δοθεί στους ιδιοκτήτες των παραπάνω ημιυπαίθριων χώρωντο δικαίωμα να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση καταβάλλοντας εφάπαξ πρόστιμο κατασκευής αυθαιρέτου ίσο με το 10% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου χώρουκαι χωρίς ετήσιο πρόστιμο διατήρησης και ποινικές συνέπειες.Η διαδικασία νομιμοποίησης θα αφορά αποκλειστικά το κλείσιμο νόμιμα δομημένων ημιυπαίθριων χώρων και όχι το αυθαίρετο και αντιαισθητικό κλείσιμο εξωστών ή την κατασκευή αυθαιρέτων προσθηκών,θα καλύπτει δε μετατροπές που έγιναν ως τη δημοσίευση του νόμου και όχι μεταγενέστερες».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ελπίζει σύντομα να προχωρήσει η θέσπιση της σχετικής ρύθμισης, η οποία δεν θα αυξήσει τον δομημένο όγκο και συνεπώς δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική οικογένεια να «νομιμοποιήσει» επιτέλους το πρόσθετο δωμάτιό της ώστε να μη νιώθει ανασφάλεια μέσα στο ίδιο το κατά τα άλλα νόμιμο σπίτι της.

Από τη μεριά της, η Ενωση Κατασκευαστών Κτιρίων και η Ομοσπονδία Κατασκευαστών – Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος διά του προέδρου της κ. Δ. Καψιμάλη επισημαίνει ότι από το 1985, με τροποποίηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, κατασκευάζονται στα κτίρια ημιυπαίθριοι χώροι. Ως σήμερα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 1.500.000 ακίνητα (οριζόντιες ιδιοκτησίες). Κατά τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΟΚΟΕΕ, ο αριθμός των ημιυπαιθρίων χώρων που έχει αλλάξει χρήση πρέπει να πλησιάζει το 1.400.000 και, αν κατά μέσον όρο στις κατοικίες κατοικούν οικογένειες τριών ατόμων, τότε η αλλαγή χρήσης του ημιυπαιθρίου χώρου αφορά 4.500.000 Ελληνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk