Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων φορέων, μια ενδεχόμενη πτώση 10% στα τουριστικά μεγέθη θα αποδυναμώσει κατά 2% το ΑΕΠ, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες άνω των 5 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό

Πάνω από 30% μειωμένες οι κρατήσεις στον τουρισμό

Σε εγρήγορση είναι οι επιχειρήσεις του τουρισμού αφού αδιευκρίνιστο είναι ακόμη αν η υστέρηση που εμφανίζουν αυτή την εποχή οι κρατήσεις τόσο στις δυτικές όσο και στις ανατολικές αγορές και αποτυπώνεται σε-30% θα αμβλυνθεί όσο πλησιάζει η θερινή περίοδος. Η οικονομική κρίση, εκτός από την έλλειψη ρευστότητας που έχει επιφέρει, έχει συνέπειες και στην ψυχολογία των δυνητικών επισκεπτών, με αποτέλεσμα να μεταθέτουν τον προγραμματισμό των διακοπών τους αλλά και να αναζητούν τις πιο οικονομικές λύσεις στη σχέση ποιότητας- τιμής, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τον χρόνο διαμονής τους.

Σε εγρήγορση είναι οι επιχειρήσεις του τουρισμού αφού αδιευκρίνιστο είναι ακόμη αν η υστέρηση που εμφανίζουν αυτή την εποχή οι κρατήσεις τόσο στις δυτικές όσο και στις ανατολικές αγορές και αποτυπώνεται σε-30% θα αμβλυνθεί όσο πλησιάζει η θερινή περίοδος. Η οικονομική κρίση, εκτός από την έλλειψη ρευστότητας που έχει επιφέρει, έχει συνέπειες και στην ψυχολογία των δυνητικών επισκεπτών, με αποτέλεσμα να μεταθέτουν τον προγραμματισμό των διακοπών τους αλλά και να αναζητούν τις πιο οικονομικές λύσεις στη σχέση ποιότητας- τιμής, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τον χρόνο διαμονής τους. Κοινή ομολογία είναι πλέον ότι, ενώ ο προβληματισμός εστιάζεται προς το παρόν στο ποσοστό που θα διαμορφωθεί η πτώση των αφίξεων εφέτος στη χώρα, η συνολική αποτίμηση των εσόδων θα είναι πιο απογοητευτική αφού σε αυτά θα εκφραστεί η υστέρηση σε οποιοδήποτε άλλο τουριστικό μέγεθος (αφίξεις, διάρκεια παραμονής, μέση κατά κεφαλήν δαπάνη). Μάλιστα, με βάση εκτίμηση των τουριστικών φορέων, μια ενδεχόμενη πτώση 10% στα τουριστικά μεγέθη θα αποδυναμώσει κατά 2% το ΑΕΠ, με σοβαρές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού μεταφράζεται σε απώλεια πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Η αγορά της Ανατ. Ευρώπης
Υστέρηση με τις παραδοσιακές δυτικές χώρες προέλευσης τουριστών για την Ελλάδα παρουσιάζουν αυτή την περίοδο και οι κρατήσεις από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ωστόσο η τελική εικόνα θα ξεκαθαρίσει προς τα τέλη Μαρτίου. Στις διαδικασίες για διευκόλυνση έκδοσης της βίζας εστιάζει η πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κυρία Αργυρώ Φίλη για να αποκατασταθεί το-30% που εμφανίζεται τώρα στις αγορές αυτές, τομέας όπου η χώρα υστερεί σε σχέση με τις ανταγωνίστριες Τουρκία και Αίγυπτο. Πτωτικά κινούνται όμως όλες οι αγορές, με επιπτώσεις και στον περιορισμό των ημερών παραμονής για να περιοριστεί το κόστος των διακοπών. Αναγκαία χαρακτηρίζει μάλιστα την ενίσχυση της διαφήμισης της χώρας με διευκόλυνση των tour operators άλλων χωρών «προκειμένου να είναι επιλέξιμος προορισμός η Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι έχουν κινηθεί κάποιες διαδικασίες συνδιαφήμισης με ταξιδιωτικούς οργανισμούς από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και στοχευμένης διαφήμισης. Υπογραμμίζει όμως ότι το διάστημα που μεσολάβησε μετά την αλλαγή ηγεσίας του υπουργείου ήταν κρίσιμο για τον τομέα αφού «καθημερινά ο αγώνας έπρεπε να είναι δρόμου». Από την άλλη, στις ευρωπαϊκές αγορές έχει μετατεθεί ο χρόνος κράτησης στην «τελευταία στιγμή», με αποτέλεσμα πολύ μεγάλοι tour operators να έρχονται για «δεύτερη φορά» προκειμένου να μειώσουν περισσότερο τις τιμές. «Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η μείωση του τζίρου» δηλώνει, ανεξάρτητα από την υστέρηση των αφίξεων, αφού ο τζίρος «θα καθορίσει το μέγεθος της κρίσης».

Τη μείωση κατά 30% στις κρατήσεις από τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης επισημαίνει και ο κ. Αλ.Αγγελόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος του ομίλου Αldemar, σημειώνοντας ότι, αν και ακόμη είναι ενδείξεις, διαμορφώνεται η αίσθηση πως εφέτος η πτώση και σε αυτές τις αγορές θα είναι σημαντική. Μάλιστα εντονότερο πρόβλημα εμφανίζουν τα Βαλκάνια (Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία), αλλά και η Ουκρανία δείχνει να επηρεάζεται πιο πολύ από την κρίση απ΄ ό,τι η Ρωσία. Ωστόσο επισημαίνει ότι και εκεί θα παρατηρηθεί κάποια πτώση, αφού υπάρχει ανασφάλεια και έλλειψη ρευστότητας στους τουριστικούς οργανισμούς, που «επηρεάζει τις σχέσεις τους με τα ξενοδοχεία και με τις αεροπορικές εταιρίες». Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι υπάρχουν προβλήματα στην έκδοση βίζας, ειδικά στην περιφέρεια εκτός Μόσχας και Κιέβου, παρ΄ ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρέχει βοήθεια. Από την άλλη, και η προοπτική τα προξενεία να εξυπηρετούν μεμονωμένους επισκέπτες κατευθύνοντας τους tour operators στα κέντρα θεωρήσεων (Visa Centers) ανεβάζει τελικά το κόστος σε κάθε επισκέπτη κατά 80 ευρώ, ενώ στην Ουκρανία απαιτείται επίσης ταυτοπροσωπία. «Η στήριξη του κλάδου πρέπει να εστιάσει στην εισροή χρήματος από ξένες χώρες» τονίζει, ενώ συμπληρώνει ότι οι προσφορές και οι εκπτώσεις έχουν λάβει «μορφή καταιγίδας» το τελευταίο διάστημα ξεπερνώντας τα όρια του κόστους των ξενοδοχείων.

Ενίσχυση του ευρώ
Πιο ακριβή και για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης είναι εφέτος η Ελλάδα, με το ευρώ να έχει ενισχυθεί κατά 25% σε σχέση με το ρούβλι και κατά 35% σε σχέση με την ουκρανική γρίβνα, δηλώνει ο κ. Αν. Σιαπάνης, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού πρακτορείου ΜΙΒS Τravel Οrganization, που δραστηριοποιείται από το 1978 στην τότε Σοβιετική Ενωση. Ο Μάιος ωστόσο θα είναι καθοριστικός αφού το πρώτο δεκαήμερό του είναι η πρώτη εβδομάδα διακοπών της Ρωσίας. Τη μεγάλη υστέρηση της βρετανικής αγοράς σημειώνει και ο κ. Γ. Μπακογιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, με τη γερμανική, η οποία κατά το 40% επιλέγει την περιοχή αυτή, να ακολουθεί σε ποσοστό ως-15%. Συμπληρώνει επίσης ότι η πτώση από τις αφίξεις θα πλήξει κυρίως τις χαμηλές κατηγορίες ξενοδοχείων, ενώ επιτείνεται και η μείωση των διανυκτερεύσεων, με συνέπεια απώλειες στα έσοδα. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η προβολή και η διαφήμιση της χώρας και για τη διατήρηση των αεροπορικών θέσεων θα έπρεπε να είχε ενισχυθεί τον Φεβρουάριο, που ήταν «πολύ σημαντικός μήνας τουριστικών πωλήσεων» ειδικά στη Γερμανία. Τονίζει επίσης ότι πολλά ξενοδοχεία στην προσπάθεια να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες τους, αν και δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους, ίσως περιορίσουν την περίοδο λειτουργίας τους μειώνοντας έτσι τις ημέρες εργασίας. Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στη διατήρηση των αεροπορικών θέσεων προς Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤUΙ Ηellas SΑ κ. Ν.Παπαθανάσης δηλώνει ότι «προς το παρόν ο προγραμματισμός παραμένει ο ίδιος», αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο οι tour operators να προβούν σε μειώσεις πτήσεων ανάλογα με τις κρατήσεις.

Πτωτικά κατά 25% κινούνται και οι κρατήσεις στη Ρόδο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Β. Μηναΐδης, ενώ επισημαίνει και τη δυσχέρεια των ανατολικών αγορών. Υπογραμμίζει όμως ότι οι απώλειες στα έσοδα θα είναι μεγαλύτερες αφού σε αυτά θα εκφραστεί η μείωση των αφίξεωναναφέροντας ενδεικτικά ένα σενάριο με βάση τις τρέχουσες ενδείξεις όπου η πτώση στις αφίξεις διαμορφώνεται στο-10% και τα έσοδα μειώνονται ως και 20%.

«Μουδιασμένες» χαρακτηρίζει τις δυτικές αγορές ο διευθυντής Πωλήσεων του ομίλου Ηλιος ΑΕ, της οικογενείας Μαντωνανάκη, κ. Στ.Ιορδανίδης, ξεχωρίζοντας το Καζακστάν και την Ουκρανία, με την τελευταία να παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της βίζας. Η Ρωσία εμφανίζει πιο αισιόδοξα σημάδια γιατί «η πλειονότητα των ξενοδόχων έχει στοχεύσει σε αυτή την αγορά», κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει στις άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Παρ΄ όλα αυτά, και στη Ρωσία, αν και η μεσαία και ανώτερη τάξη δεν θα επηρεαστεί τόσο, η μικρομεσαία τάξη, που αποτελεί τον μεγαλύτερο όγκο, έχει πληγεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνέπειες στις χαμηλότερες κατηγορίες τουριστικών πακέτων και στα ξενοδοχεία κάτω των τεσσάρων αστέρων στην Ελλάδα.

Ο θαλάσσιος τουρισμός
Την ίδια ώρα κατά 40%-50% μειωμένες είναι και οι κρατήσεις στον τομέα του yachting (θαλάσσιος τουρισμός), που είχε σημαντική άνοδο το 2008, με τα σκάφη ως 40 μέτρα να βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση απ΄ ό,τι τα ιστιοπλοϊκά (bareboats), όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Α.Στελλιάτος. Οι βασικοί πελάτες αυτού του προϊόντος εξάλλου ως πέρυσι ήταν από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ωστόσο την εφετινή περίοδο είναι πολύ επιφυλακτικοί στη ναύλωση σκαφών προκαλώντας έλλειψη ρευστότητας και στους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι ζητούν «πάγωμα» των δανειακών τους υποχρεώσεων, αφού η πλειονότητα των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών ελληνικής σημαίας είναι χρηματοδοτούμενα από διάφορες τράπεζες.

Την ίδια ώρα ανήσυχος για τις «μεγάλες οφειλές από ιταλικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς που εκκρεμούν από το 2008» είναι ο κ. Σπ.Γαλιατσάτος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς και ΓΓ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), εκφράζοντας φόβους για πιθανές χρεοκοπίες tour operators διεθνώς μέσα στο 2009 που θα έχουν αλυσιδωτές συνέπειες στις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού η έλλειψη τραπεζικής ενίσχυσης, σε συνδυασμό με τις μειωμένες προκρατήσεις, τους στερεί την απαραίτητη ρευστότητα.

Φθηνές διακοπές εκτός ευρωζώνης
ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣπου έχει κάθε αγορά εστιάζει ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), καθηγητής κ. Β. Πατσουράτης, επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία είναι χαμηλής εισοδηματικής κλίμακας και στην πλειονότητά τους αναζητούν «φθηνές διακοπές», όπου χώρες εκτός ευρωζώνης όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι πιο ανταγωνιστικές. Από την άλλη, εκτιμά ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που πέρυσι είχαν μια αύξηση στις αφίξεις περίπου 27% θα επηρεαστούν περισσότερο από την κρίση αφού «λειτουργούσαν ως τώρα με ξένα κεφάλαια». Ωστόσο ο όγκος τους είναι πολύ μικρότερος σε απόλυτα νούμερα. Τέλος, θεωρεί ότι και η στόχευση της χώρας θα έπρεπε να αλλάξει σε σχέση με αγορές που δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προσφέρουν στον ελληνικό τουρισμό, «έχοντας αλλάξει όμως και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε», για να βελτιωθεί η σχέση ποιότηταςτιμής στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk