Η επιδημία πτωχεύσεων στη Ρουμανία πλήττει τις ελληνικές επιχειρήσεις

Επιδημία πτωχεύσεων έχει ενσκήψει το διάστημα των τελευταίων μηνών στη ρουμανική αγορά. Κατά τεκμήριο οι εταιρείες που «βάζουν λουκέτο» είναι κυρίως μικρομεσαίου μεγέθους. Ερωτήματα όμως έχουν δημιουργηθεί σε αρκετούς έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη ρουμανική πρωτεύουσα αν όλες οι πτωχεύσεις είναι πραγματικές ή αν ορισμένες από αυτές είναι εικονικές. Και υποστηρίζουν ότι πρόκειται μάλλον για μια νέα «κομπίνα» ορισμένων πολυμήχανων ρουμάνων επιχειρηματιών που έχει σχέση με το ύψος των επισφαλειών.

Η επιδημία πτωχεύσεων  στη Ρουμανία πλήττει  τις ελληνικές επιχειρήσεις | tovima.gr

Επιδημία πτωχεύσεων έχει ενσκήψει το διάστημα των τελευταίων μηνών στη ρουμανική αγορά. Κατά τεκμήριο οι εταιρείες που «βάζουν λουκέτο» είναι κυρίως μικρομεσαίου μεγέθους. Ερωτήματα όμως έχουν δημιουργηθεί σε αρκετούς έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη ρουμανική πρωτεύουσα αν όλες οι πτωχεύσεις είναι πραγματικές ή αν ορισμένες από αυτές είναι εικονικές. Και υποστηρίζουν ότι πρόκειται μάλλον για μια νέα «κομπίνα» ορισμένων πολυμήχανων ρουμάνων επιχειρηματιών που έχει σχέση με το ύψος των επισφαλειών… των τραπεζών (ελληνικών και μη) που λειτουργούν στη Ρουμανία.

Εξηγούν συγκεκριμένα πως αυτό συμβαίνει από τότε που έγινε γνωστό ότι οι δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες που λειτουργούν στη ρουμανική αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και του ύψους των επισφαλειών που έχουν- είναι πρόσφατες, εξάλλου, οι ανακοινώσεις των διεθνών πιστοληπτικών οργανισμών-, θα αναγκαστούν να διαγράψουν σημαντικό μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση, εκτός από τις τράπεζες που έτσι κι αλλιώς θίγονται αλλά δεν φαίνεται ότι μπορούν να κάνουν και σπουδαία πράγματα για να αντιμετωπίσουν την πτωχευτική κακοπιστία, πρόβλημα δημιουργείται και σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται- προμηθεύουν με προϊόντα- με χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή της ρουμανικής πρωτεύουσας έλεγε προς «Το Βήμα» ότι η κρίση δεν έχει πλήξει (ακόμη;) τις ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων που λειτουργούν εκεί, όχι μόνο γιατί τα τρόφιμα είναι ο κλάδος που πλήττεται τελευταίος αλλά και γιατί οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ διακινούν περίπου το 80% της παραγωγής τους. Βέβαια ο κίνδυνος αφορά το υπόλοιπο 20% που διακινείται από μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Εκτός όμως από τη «θεομηνία» των πτωχεύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έτσι κι αλλιώς είναι αποτέλεσμα της κρίσης, υπό κατάρρευση βρίσκεται και ο κατασκευαστικός τομέας. Οπως έλεγε η ίδια πηγή, υπάρχουν έργα που έχουν ολοκληρωθεί αλλά οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη ρευστότητά τους, άλλα έργα τα οποία επρόκειτο να γίνουν έχουν ανασταλεί και φυσικά έχει σταματήσει η χορήγηση των στεγαστικών δανείων.

Παράλληλα την τελευταία περίοδο οι σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων στη Ρουμανία που κατευθύνονταν προς το real estate- μια αγορά η οποία προς το παρόν τουλάχιστον είναι «παγωμένη»- σταμάτησαν. Η μείωση της ζήτησης των ακινήτων είχε ως συνέπεια οι τιμές να μειωθούν πάνω από το 30% και η περαιτέρω μείωσή τους αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις χρηματοδότριες τράπεζες, δεδομένου ότι στις τραπεζικές συμβάσεις υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα σύμφωνα με την οποία ένα ακίνητο δεν μπορεί να πουληθεί κάτω από μια ορισμένη τιμή. Επειδή όμως οι κατασκευαστικές εταιρείες το τελευταίο διάστημα «πνίγονται» οικονομικά βρίσκουν τρόπους να ξεπερνούν τη συγκεκριμένη απαγόρευση και να πωλούν όσο όσο τα ακίνητα- υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι υπάρχει ζήτηση, έστω και περιορισμένη. Ως εκ τούτου οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν σχέση με τις δραστηριότητες του κατασκευαστικού τομέα (Αλουμύλ, Εξάλκο, Ελβιάλ, Εδραση κτλ.) αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση μεγάλο ή μικρό πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ το μέγεθος της αγοράς και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης είχαν ως αποτέλεσμα μέσα στα τρία τελευταία χρόνια η Ρουμανία να γίνει ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για τους αλλοδαπούς επενδυτές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι επενδύσεις από τις 31 Δεκεμβρίου 2007 ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2008 αυξήθηκαν σημαντικά. Συγκεκριμένα από 147.663

που ήταν οι ρουμανικές εταιρείες με συμμετοχή αλλοδαπών ανήλθαν στις 159.927, ενώ οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων από 4.102

ανήλθαν στις 4.484, προσήλθαν δηλαδή επιπλέον 382 εταιρείες. Τον περασμένο χρόνο οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των ελληνικών επενδύσεων από 578,63 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007 ανήλθε τον περασμένο Δεκέμβριο στα 654,97 εκατ. ευρώ. Και η Ελλάδα ήταν πέρυσι ο δέκατος ξένος επενδυτής στη Ρουμανία.

Τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια, που συνολικά ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ- η Ελλάδα είναι ο εφέτος ο πέμπτος ξένος επενδυτής και απασχολεί 35.000 εργαζομένους -, είναι τοποθετημένα σε ένα ευρύτατο φάσμα κλάδων της ρουμανικής οικονομίας. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, στον τομέα των υπηρεσιών έχει επενδυθεί το 31,4% των ελληνικών κεφαλαίων, στη βιομηχανία το 27,7%, στο χονδρεμπόριο το 23,3%, στο λιανεμπόριο το 3,5%, στις κατασκευές το 7,5% και στη γεωργία το 4,5%.

Οι μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία είναι του ΟΤΕ (ο οποίος κατέχει το 54% της RomΤelecom) και της Cosmote. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η παρουσία επτά ελληνικών τραπεζών, που διαθέτουν περισσότερα από 700 υποκαταστήματα σε όλη τη Ρουμανία και απασχολούν πάνω από 8.500

άτομα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk