Από τις γκαλερί στα ενεχυροδανειστήρια τέχνης

Το φθινόπωρο, η διάσημη φωτογράφος Ανι Λάιμποβιτς δανείστηκε 5 εκατ. δολάρια από μια εταιρεία ονόματι Αrt Capital Group. Τον Δεκέμβριο, δανείστηκε άλλα 10,5 εκατομμύρια δολάρια από την ίδια εταιρεία. Ως εγγύηση, μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε το σπίτι της στο Greenwich Village, στη Νέα Υόρκη, και ένα εξοχικό της, αλλά και κάτι ακόμη: τα δικαιώματα από τις φωτογραφίες της. Με άλλα λόγια, κατά το συμφωνητικό του δανείου, μία από τους πιο επιτυχημένους φωτογράφους στον κόσμο στην ουσία …

Το φθινόπωρο, η διάσημη φωτογράφος Ανι Λάιμποβιτς δανείστηκε 5 εκατ. δολάρια από μια εταιρεία ονόματι Αrt Capital Group. Τον Δεκέμβριο, δανείστηκε άλλα 10,5 εκατομμύρια δολάρια από την ίδια εταιρεία. Ως εγγύηση, μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε το σπίτι της στο Greenwich Village, στη Νέα Υόρκη, και ένα εξοχικό της, αλλά και κάτι ακόμη: τα δικαιώματα από τις φωτογραφίες της.

Με άλλα λόγια, κατά το συμφωνητικό του δανείου, μία από τους πιο επιτυχημένους φωτογράφους στον κόσμο στην ουσία παραχώρησε όλους τους καρπούς της δουλειάς που έχει κάνει ή που θα κάνει ωσότου εξοφληθούν τα δάνεια. Και δεν είναι η μόνη που συνάπτει τέτοιου είδους συμφωνίες με την Αrt Capital και ανάλογες εταιρείες. Σε μια εποχή που τα χαρτοφυλάκια των μετοχών καταρρέουν και πολλά ακίνητα, ακόμη και μεγάλα, δεν αφήνουν χώρο για δανειακή εγγύηση, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός από ιδιοκτήτες αντικειμένων τέχνης συνειδητοποιούν ότι ένας παλαιός πίνακας μεγάλου ζωγράφου ή μια γνωστή φωτογραφία, αν χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση, μπορούν να φέρουν το επιθυμητό ποσό σε δάνειο.

«Είναι αρκετά συγκεκριμένος ο χώρος» λέει ο Γιαν Πεκ, συνιδιοκτήτης της Αrt Capital. Αλλά ο ελάχιστα γνωστός αυτός επιχειρηματικός χώρος είναι επίσης ελάχιστα ρυθμισμένος και κατά πολύ ξεφεύγει από τα νομικά πλαίσια. Αλλά δεν είναι αυτό που αποθάρρυνε πελάτες μεταξύ των οποίων πολύ πλούσιοι συλλέκτες, όπως η Βερόνικα Χερστ, ή και ιδιοκτήτες γκαλερί, ακόμη και καλλιτέχνες, όπως η Λάιμποβιτς και ο Τζούλιαν Σνάμπελ. Η έδρα της Αrt Capital στο παλαιό κτίριο του Sotheby΄s στη Μadison Αvenue μοιάζει από πρώτη ματιά σαν γκαλερί τέχνης, με σπουδαία έργα να κρέμονται γύρω γύρω. Ωστόσο θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα να περιγραφεί ως κάτι λιγότερο ευγενές: ως ενεχυροδανειστήριο.

Η Αrt Capital εκδίδει δάνεια 500.000 δολαρίων τουλάχιστον, με επιτόκιο από 6% ως 16%. Αν δεν μπορέσετε να το εξοφλήσετε, τότε χάνετε τον Rubens σας. Πολλά από τα έργα που εκτίθενται στα γραφεία της Αrt Capital στη Μadison βγήκαν προς πώληση καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν το δάνειό τους.

Η εταιρεία υπολογίζει να δώσει 120 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, εγγυημένα επί έργων τέχνης, το 2009. Ο Μέγκαν Κάρλτον, άλλης ανταγωνιστικής εταιρείας από το Μανχάταν, της Αrt Finance Ρartners, αναφέρει ότι «έχουμε καταγράψει αύξηση 40% το τελευταίο εξάμηνο».

Μια τρίτη ανάλογη εταιρεία, η ΑrtLoan, από το Σαν Φρανσίσκο, υπόκειται στην πραγματικότητα στις ρυθμίσεις της Πολιτείας της Καλιφόρνιας που αφορούν τα ενεχυροδανειστήρια. Ιδρύθηκε το 2004 και κατέγραψε την τελευταία χρονιά «εκθετική» ανάπτυξη, σύμφωνα με έναν από τους ιδιοκτήτες της, τον Ρέι Πάρκερ Γκέιλορντ, παρ΄ όλο που χρεώνει επιτόκια από 18% ως 24%.

«Πρόκειται για πολύ σκληρό τμήμα τηςαγοράς» λέει ο Μαρκ Πόρτερ, επικεφαλής του αμερικανικού κλάδου του οίκου πλειστηριασμών Christie΄s. Ο τελευταίος όπως και ο οίκος Sotheby΄s επίσης προσφέρουν δάνεια, έναντι έργων τέχνης, αλλά επικεντρώνονται σε δάνεια προς πελάτες τους που σχεδιάζουν να πουλήσουν έργα τους σε πλειστηριασμούς.

«Για πολλά χρόνια,ένας από τους λόγους που αυτή η συναλλαγή δεναποτελούσε μεγάλο επιχειρηματικό χώρο είναι ότι όλοι μπορούσαν εύκολα να βρουν λεφτά με εγγύηση κάτι άλλο» αναφέρει ο Πόρτερ. «Τα λεφτά ήταν εύκολα παντού.Αλλά τώρα ο κόσμος ψάχνει για οτιδήποτε περιουσιακό στοιχείο που να μπορέσει να του ξεκλειδώσει ρευστό».

Η ΑrtLoan προτιμάει να δανείζει έναντι μικρών φυσικών αντικειμένων, που είναι εύκολο να αποθηκευτούν ή να μεταφερθούν στους οίκους πλειστηριασμών και στους μεσάζοντες σε περίπτωση χρεοκοπίας του ιδιοκτήτη. Ενα από τα πρόσφατα δάνειά της, αξίας 115.000 δολαρίων, έγινε έναντι συλλογής που περιελάμβανε ένα μπρούντζινο γλυπτό των αρχών του 20ού αιώνα, ένα περσικό χαλί του 19ου αιώνα και ένα ελβετικό μουσικό κουτί.

Οι δανειστές στον χώρο της τέχνης συνήθως δανείζουν ως το 40% αυτού που εκτιμούν ως αξία των αντίστοιχων αντικειμένων, ενώ συνήθως τα κατακρατούν. Τέως τραπεζίτης επενδυτικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του γιατί δεν θέλει οι φίλοι του να μάθουν την οικονομική του κατάσταση, έστειλε έξι μοντέρνους πίνακες στην Αrt Loan, ελπίζοντας να μπορέσει έτσι να δανειστεί 50.0+00 δολάρια για να χρηματοδοτήσει ένα επιχειρηματικό του σχέδιο. Οπως είπε, η αξία των μετοχών της τέως εταιρείας του, που του δόθηκαν ως τμήμα των ετήσιων μπόνους του, έχει καταρρεύσει από τα 70 δολάρια η καθεμία σε 22 δολάρια.

«Αυτή τη στιγμή έχω σταματήσει να εργάζομαι,εδώ και ενάμιση χρόνο» λέει. «Δεν είχα επιλογή,γιατί το να πουλήσω τη συλλογή τέχνης που κατέχω και όταν άφησα τη δουλειά μου το 2007 αποτελούσε ακόμη επιλογή μου,καθώς η αγορά τέχνης ήταν ακόμη ισχυρή.Δεν υπάρχει πλέον αυτή η επιλογή διότι όπως όλες οι αγορές κατέρρευσε και αυτή.Τώρα όμως μπορώ να πάρω δάνειο χωρίς να χρειαστεί να την πουλήσω όσο όσο» προσθέτει ο ίδιος. Ο Ιβαν Τόουελ, ένας εργοστασιάρχης παιδικών ρούχων, λέει ότι προσελκύστηκε από μια διαφήμιση για την Αrt Capital στη Μadison Αvenue που ανέγραφε «Ιδιωτική τραπεζική για τον κόσμο της τέχνης», και δανείστηκε 250.000

δολάρια παραχωρώντας ως εγγύηση πίνακές του. «Είχα λαμβάνειν,αλλά είχα ένα πρόβλημα ετεροχρονισμού». Σήμερα, ο Τζον Κάνιλ, δικηγόρος του κ. Τάουελ, λέει πως όταν εξοφλήθηκε το δάνειο, και είχε ξεπληρώσει απολύτως και εμπροθέσμως όλους τους τόκους, ο κ. Τάουελ ζήτησε από την Αrt Capital να του δοθούν οι πίνακες για να τους πουλήσει σε πλειστηριασμό και να ξεπληρώσει και το κεφάλαιο. Η εταιρεία όμως αρνήθηκε.

Παραπέμποντας σε πελατειακό απόρρητο, η Αrt Capital αρνήθηκε να συζητήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ωστόσο ο Μπερντ Ράιαν, ένας από τους συνιδιοκτήτες, εξηγεί ότι η εταιρεία του καταλαβαίνει την τέχνη καλύτερα από τις κανονικές τράπεζες. Τα δικαστικά μπερδέματα είναι αναμενόμενα, δεδομένης της φύσης της δουλειάς αυτής, αναφέρει ο Τζέραλντ Πίτερς, έμπορος τέχνης από τη Σάντα Φε. «Το παιχνίδι που πρέπει να παίξουν είναι σκληρό» τονίζει. «Αλλά οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι πραγματικές και το ίδιο και η ζήτηση για αυτές» προσθέτει.

Ο κ. Πεκ αναφέρει ότι η μεγάλη πλειονότητα των πελατών της Αrt Capital εξοφλεί τα δάνειά της και είναι ευχαριστημένη από τις υπηρεσίες της. Ο κ. Μπερντ μάλιστα προσθέτει ότι αναμένει οι δουλειές να πάνε ακόμη καλύτερα. «Ολόκληρη η πόλη,τα ακίνητα,δεν αξίζουν παρά το ήμισυ ή το ένα τρίτο απ΄ ό,τι άξιζαν πέρυσι» λέει και προσθέσει: «Ξαφνικά,η τέχνη γίνεται πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk