Διεθνώς διακεκριμένη, αφού οι ανά τον κόσμο εμφανίσεις της εδώ και περίπου 30 χρόνια τής έχουν εξασφαλίσει σημαντικά βραβεία και μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό και στον Τύπο, η ιαπωνική ομάδα χορού Sankai Juku έρχεται στην Αθήνα με μια εμβληματική παραγωγή. Ο λόγος για το «Κinkan Shonen- Ο Καρπός του Κουμκουάτ» που παρουσιάζεται για τρεις βραδιές στο Παλλάς. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα του ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας Ούσιο Αμαγκάτσου και εξερευνά το όνειρο ενός αγοριού για την προέλευση και τη σχέση της ζωής με τον θάνατο.

Το όνομα της ομάδας στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Το εργαστήρι του βουνού και της θάλασσας» υποδηλώνοντας τη δυναμική ηρεμία και γαλήνη που χαρακτηρίζουν τη δουλειά της. Οσο για τον Αμαγκάτσου, ανήκει στη δεύτερη γενιά χορογράφων butoh- το είδος γεννήθηκε το 1960, θέτοντας τις βάσεις για μια ριζοσπαστική προσέγγιση του σύγχρονου ιαπωνικού χορού, ως αντίδραση στην αμερικανική κατοχή μετά τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι- και δηλώνει αυτονομημένος από τους ιδρυτές του είδους. Ωστόσο, όσον αφορά την εμφάνιση των χορευτών του, διατηρεί τα ξυρισμένα κεφάλια και τα λευκά σώματα, γεγονός το οποίο, όπως λέει, του προσφέρει τη δυνατότητα να «παίζει» με το γένος τους αλλά και με μια μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων. Πώς θα όριζε την πρωτοτυπία της ομάδας; «Είμαστε μια ομάδα τεχνικών και χορευτών» απαντά. «Είμαστε πρωτότυποι;Αυτό θα το πουν οι άλλοι. Οσο για μένα, προσπαθώ να είμαι έντιμος με την τέχνη μου, με τον χορό μου, με τις επιλογές μου. Ωστόσο κάθε καλλιτέχνης αυτό δεν θα απαντούσε;».

Ποιες είναι άραγε οι ιδιαίτερες ικανότητες που θα πρέπει να διαθέτει ένας χορευτής προκειμένου να γίνει αποδεκτός στην ομάδα; «Δεν απαιτώ κάποια ιδιαίτερη γνώση χορού από τους χορευτές μου» εξηγεί ο Αμαγκάτσου και συνεχίζει: «Χρειάζομαι, απλώς, βαθιά συγκέντρωση και τέλεια γνώση του σώματός τους.Η αλήθεια είναι ότι κανείς από τους χορευτές μου δεν έχει το ίδιο υπόβαθρο. Οι περισσότεροι προέρχονται από τον χώρο του χορού- είτε από το butoh είτε όχι- αλλά άλλοι προέρχονται από το χιπ-χοπ, τη γυμναστική, ακόμη και τις πολεμικές τέχνες». Το «Κinkan Shonen- Ο Καρπός του Κουμκουάτ» θα παρουσιαστεί στις 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου στο Παλλάς. Ωρα έναρξης: 21.00.