Μεγάλη δεξιά και- το χειρότερο – ακροδεξιά στροφή αναμένεται να καταδείξουν οι κάλπες που θα στηθούν μεθαύριο στο Ισραήλ για την εκλογή νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρώτο θα έρθει το δεξιό Λικούντ του ιέρακος Βενιαμίν Νετανιάχου και δεύτερο το κεντρώο Καντίμα της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι. Τη μεγάλη έκπληξη όμως θα την κάνουν οι ακροδεξιοί. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, τρίτο κόμμα στην Κνεσέτ (την ισραηλινή Βουλή) θα αναδειχθεί το ακροδεξιό Γισραέλ Μπεϊτεϊνού (δηλαδή, «Ισραήλ Το Σπίτι Μας»), εκτοπίζοντας το Εργατικό Κόμμα του υπουργού Αμυνας Εούντ Μπαράκ. Κανένα κόμμα όμως δεν θα λάβει τις 61 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ που απαιτούνται για αυτοδυναμία. Γι΄ αυτό ύστερα από τις μεθαυριανές εκλογές θα ακολουθήσει μια περίοδος διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού- όπως συμβαίνει συχνά στο Ισραήλ λόγω του αναλογικού εκλογικού συστήματος.

«Οι ακραίοι παραμένουν περιθώριο στο Ισραήλ.Οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν κάποια από τις επικρατούσες πολιτικές ιδεολογίες.Δεν είναι οι ακραίοι εκείνοι που δίνουν τον τόνο» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» πηγή από το Ισραήλ. Οι δημοσκοπήσεις όμως τον διαψεύδουν. Σύμφωνα με γκάλοπ που δημοσιεύθηκε προχθές στην εφημερίδα «Χααρέτζ», το Λικούντ αναμένεται να κερδίσει 27 έδρες και το Καντίμα 25. Οι ψηφοφόροι όμως δείχνουν σαφή προτίμηση στα σκληροπυρηνικά κόμματα, καθώς αυτά θα λάβουν 66 έδρες στη Βουλή, ενώ τα κεντρώα, τα αριστερά και τα αραβικά μόνο 54. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο Νετανιάχου- ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και επικρίνει έντονα την κυβέρνηση ότι βιάστηκε υπερβολικά να τερματίσει (ύστερα από 22 ημέρες) την πολεμική επιχείρηση στη Γάζα- έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει τον σχηματισμό ενός δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού με τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης όμως είναι ότι δείχνει- όπως και άλλα γκάλοπ που προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα- πως ο ακροδεξιός Αβιγκντόρ Λίμπερμαν θα λάβει 18 έδρες, εκτοπίζοντας καθαρά από την τρίτη θέση τους Εργατικούς, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν μόλις 14. Ο αριθμός των εδρών που θα κερδίσει ο Λίμπερμαν δείχνει ότι η υποστήριξη προς το κόμμα του εκτείνεται πολύ πέρα από τους εβραίους μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οι οποίοι αποτελούν την παραδοσιακή εκλογική του βάση, και βαθιά μέσα στην ισραηλινή κοινωνία. Αυτό θα καταστήσει τον ακραίο, στα όρια του γραφικού, Λίμπερμαν όχι μόνο μέλος των μεγάλων πολιτικών ρευμάτων αλλά και ρυθμιστή των εκλογών, καθώς οι έδρες του θα αποδειχθούν πολύτιμες για όποιον προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ιδού ένα δείγμα των θέσεων του Λίμπερμαν, μετανάστη από τη Μολδαβία και πρώην μπράβου σε νυχτερινό κέντρο, τον οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν «ρατσιστή» και «φασίστα» : προτείνει, για παράδειγμα, ότι το Ισραήλ πρέπει να χειριστεί τη Χαμάς «όπως χειρίστηκαν οι ΗΠΑ τους Ιάπωνες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» , κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν αν εννοεί ότι το Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά εναντίον των Παλαιστινίων- και ξεχνώντας προφανώς ότι οι ΗΠΑ απέχουν σχεδόν μισή υφήλιο από την Ιαπωνία, ενώ το Ισραήλ βρίσκεται δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λίμπερμαν θεωρεί επίσης ότι οι άραβες Ισραηλινοί που διαδήλωσαν εναντίον του πολέμου στη Γάζα «δεν πραγματοποίησαν μια νόμιμη διαμαρτυρία» αλλά είναι ένοχοι «προδοσίας» και πρέπει να τιμωρηθούν αναλόγως. Ζητεί «να εκτελεστούν» όλοι οι άραβες ισραηλινοί βουλευτές που έχουν συναντηθεί με ηγέτες της Χαμάς. Ηταν επικεφαλής πρόσφατης πρωτοβουλίας βουλευτών για να απαγορευθεί στα κόμματα των αράβων Ισραηλινών να λάβουν μέρος στις μεθαυριανές εκλογές- κίνηση την οποία μπλόκαρε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Το πρόγραμμα του κόμματός του ζητεί να διακοπεί κάθε τροφοδοσία της Γάζας, περιλαμβανομένων του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία γης έναντι ειρήνης με τους Παλαιστινίους και τη Συρία. Οσο για τη Χαμάς, ζητεί την πλήρη καταστροφή της, διά της βίας, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Ο Λίμπερμαν ήταν πάντοτε φασίστας, με γραφικές διατυπώσεις στις απόψεις του. Πριν από τρεις μήνες κατηγόρησε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου (η οποία σημειωτέον έχει συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ από το 1979) ότι «καραδοκεί την κατάλληλη στιγμή» για να επιτεθεί στο Ισραήλ και τον έστειλε «στον διάολο»! Ως υπουργός σε κυβέρνηση του Λικούντ πριν από μερικά χρόνια, είχε ζητήσει να βομβαρδιστούν τα βενζινάδικα, οι τράπεζες και τα εμπορικά καταστήματα που ανήκαν σε Παλαιστινίους. Το ανησυχητικό είναι ότι την προεκλογική πρότασή του να απαιτηθεί από τους άραβες Ισραηλινούς να δώσουν όρκο πίστης προς το Ισραήλ και να υπηρετούν στρατιωτική θητεία, διαφορετικά θα χάνουν την ισραηλινή υπηκοότητα και θα εκδιώκονται από τη χώρα, την προσυπέγραψαν αμέσως περισσότεροι από 20.000 Ισραηλινοί.

Αλλά δυστυχώς δεν αποτελεί μόνο ο Λίμπερμαν απόδειξη της ακραίας στροφής των Ισραηλινών. Στην πρωτεύουσα Ιερουσαλήμ οι προεκλογικές αφίσες της Τζίπι Λίβνι έγιναν αντικείμενο βανδαλισμού, με το πρόσωπο της υπουργού Εξωτερικών να έχει καλυφθεί με μπογιά ή να έχει γδαρθεί για να μη φαίνεται. Πιστεύεται ότι είναι έργο των υπερορθόδοξων εβραίων της πόλης- που εκλέγουν το κόμμα Σας στη Βουλή, το οποίο αναμένεται να συμμετάσχει σε συνασπισμό υπό τον Νετανιάχου. Επειδή θεωρούν «άσεμνη» την απεικόνιση γυναικών, συνηθίζουν τελευταίως να σβήνουν τα πρόσωπα από τις αφίσες γυναικών υποψηφίων στις εκλογές ή από διαφημιστικά πανό. Ενα ακόμη δείγμα της ακρότητας στην οποία στρέφεται η ισραηλινή κοινωνία είναι ο αυξημένος ρατσισμός προς τους Αραβες γενικότερα και προς τους άραβες Ισραηλινούς ειδικότερα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες διακρίσεις εις βάρος τους. Η αποχή τους από τις κάλπες αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη, διότι δηλώνουν απογοητευμένοι από την κατάσταση και έχουν το αίσθημα ότι η ψήφος τους δεν πρόκειται να αλλάξει τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν.

Παγώνει η (παγωμένη) ειρηνευτική διαδικασία
Η ΔΕΞΙΑ-ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ στροφή του Ισραήλ σημαίνει ακόμη περισσότερες δυσκολίες στην ήδη παγωμένη ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους. Ο 59χρονος Νετανιάχου δηλώνει ευθαρσώς ότι η πρότασή του για την αρμονική συνύπαρξη με τους γείτονές του είναι να ενισχυθούν οικονομικά και παράλληλα να διατηρηθεί η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Ακόμη πιο ακραίος, ο 50χρονος Λίμπερμαν ζητεί την επαναχάραξη των συνόρων του Ισραήλ, ώστε να πεταχτούν έξω από τη χώρα οι κοινότητες όπου ζουν Παλαιστίνιοι και να προσαρτηθούν στο Ισραήλ οι εβραϊκοί οικισμοί. Εννοείται ότι και οι δύο επιθυμούν τη διατήρηση των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Οχθης, καθώς και την παραμονή ολόκληρης της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ (παρ΄ ότι όλα τα ρεαλιστικά ειρηνευτικά σχέδια προβλέπουν πως η Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ζουν Αραβες, θα ανήκει στο παλαιστινιακό κράτος). Το παράδοξο είναι, όπως τονίζουν παλαιστινιακές πηγές μιλώντας προς «Το Βήμα», ότι «η Χαμάς και η ισραηλινή δεξιά φαίνεται σαν να εργάζονται η μία υπέρ της άλλης». Οσο η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες εντός του Ισραήλ- πράγμα που συνεχίζει σποραδικά και στη διάρκεια της παρούσας εύθραυστης εκεχειρίας- ενισχύει τα ακραία ισραηλινά κόμματα. Και όσο το Ισραήλ απαντάει με σκληροπυρηνικό τρόπο- όπως κάνει όλο το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την απίστευτης αγριότητας επίθεση στη Γάζα- ενισχύει την ισλαμιστική Χαμάς έναντι της μετριοπαθούς Φατάχ.