Οχι Βάγκνερ στο Ισραήλ Ι
Η παρουσίαση έργων του Βάγκνερ στο Ισραήλ δεν συνιστά παράνομη πράξη. Ετσι απεφάνθη, τουλάχιστον πριν από μερικά χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ωστόσο, από το 1948- έτος ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ- ισχύει μια ανεπίσημη απαγόρευση, για ευνόητους λίγο- πολύ λόγους. Στο πλαίσιο αυτό ο Ντέιβιντ Στερν, νέος διευθυντής της Οπερας της χώρας, δεν σκοπεύει να ξεφύγει από την πεπατημένη ακολουθώντας το παράδειγμα «κολοσσών» του πόντιουμ, όπως ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ και ο Ζούμπιν Μέτα, οι οποίοι το επιχείρησαν περισσότερες από μία φορές. «Διευθύνω Βάγκνερ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.Εδώυπάρχουν πολλά άλλα πράγματα τα οποία μπορώ να παρουσιάσω» δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οχι Βάγκνερ στο Ισραήλ ΙΙ
Διαβάζοντας τις απόψεις του Στερν στη «Wall Street Journal» θυμήθηκα μία ιστορία που μου είχε διηγηθεί πριν από μερικά χρόνια ο Ζούμπιν Μέτα στη χαλαρή ατμόσφαιρα μιας ιδιωτικής συγκέντρωσης με αφορμή την επικείμενη, τότε, συναυλία του στο Ηρώδειο με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, όπου κατέχει τη θέση του ισόβιου μουσικού διευθυντή. «Ημουν στο Τελ Αβίβ» μου είπε «και χρειάστηκε να πάω κάπου με ταξί. Σταμάτησα ένα,κάθησα στο πίσω κάθισμα και σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής δεν αντάλλαξα κουβέντα με τον οδηγό.Μόλις έφθασα στον προορισμό μου τον πλήρωσα. Εκείνος,δίνοντάς μου τα ρέστα,γύρισε προς το μέρος μου,κούνησε απειλητικά το δάχτυλό του και μου είπε: “Οχι Βάγκνερ στο Ισραήλ!”.Με είχε αναγνωρίσει». Εχει ο καιρός γυρίσματα
Το όνομα Τζιουζέπε Φιλιανότι σας λέει κάτι; Αν ανήκετε στον «σκληρό πυρήνα» των φιλόμουσων, προφανώς. Για όλους του υπόλοιπους θυμίζω πως πρόκειται για τον τενόρο ο οποίος απολύθηκε την τελευταία στιγμή από την εφετινή εναρκτήρια παραγωγή του βερντιανού «Ντον Κάρλο» στη Σκάλα του Μιλάνου. Ο ίδιος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του. Αστραψε, βρόντηξε στις εφημερίδες, δήλωσε προσβεβλημένος και προέβλεψε ανεπανόρθωτο πλήγμα στην καριέρα του. Τελικά έπεσε έξω: δεν πέρασε πολύς καιρός και ήρθε η μεγάλη επιτυχία στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης. Οι κριτικές που έλαβε προ ημερών ως Δούκας στον «Ριγκολέτο» του Βέρντι ήταν πράγματι διθυραμβικές. Ο 35χρονος Φιλιανότι έχει, διαβάζω, ανειλημμένες υποχρεώσεις στη Νέα Υόρκη ως το 2014 και ήδη προετοιμάζεται για τις επόμενες εμφανίσεις του.

itoyla@dolnet.gr