Στα 26 του ο ουαλλός ποιητής και μουσικός Τζο Ντάντορν συμπεριελήφθη μεταξύ των 10 μεγαλύτερων λογοτεχνικών αστέρων του 2008. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Υποβρύχιο χαιρετίστηκε από τη λογοτεχνική κριτική παγκοσμίως ως η πιο ευφυής, αστεία, αυθάδης περιγραφή των ανησυχιών ενός εφήβου από την εποχή του βιβλίου Ο φύλακας της σίκαλης του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Εκείνο βέβαια είχε θεωρηθεί ότι ενέπνευσε τον δολοφόνο του Τζον Λένον να προβεί στην απονενοημένη ενέργεια να σκοτώσει το είδωλό του και κόντεψε να περάσει στα απαγορευμένα βιβλία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά για το Υποβρύχιο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν. Ο «Ιndependent» το συνέστησε ως «κωμική ανάπαυλα για όσους έχουν βαρεθεί τα μουντά πρωινά, το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, τους μισθούς κάτω από τον πληθωρισμό», ενώ ο «Guardian» θεώρησε ότι είναι «εκπληκτικό το πόσο ξάφνιασε το Υποβρύχιο μετά το διαρκές αποτύπωμα που άφησε στη ζωή μας το παρθενικό βιβλίο του είδους από τον Τζ. Ντ. Σάλιντζερ».

Ο ήρωας του μυθιστορήματος είναι 15 ετών και αρέσκεται να ανατέμνει στο ημερολόγιό του τις ζωές των ενηλίκων γύρω του. Την ίδια στιγμή έχει σπουδαία επίγνωση των δυνατοτήτων του και επιχειρεί να τις εξερευνήσει μέσα από τις λέξεις. «Γεια σας. Είμαι ο Ολιβερ Τέιτ, πρωταγωνιστής του βιβλίου. Είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιήσω μια λέξη όπως πρωταγωνιστής και λίγες στιγμές αργότερα μια λέξη όπως μαλάκας. […] Τον τελευταίο καιρό έχω ανακαλύψει ότι η μητέρα μου πληκτρολογεί στο ψαχτήρι του Υahoo ονόματα ανύπαρκτων ψυχικών παθήσεων: “σύνδρομο εφηβικών ψευδαισθήσεων”, “διαταραχή υπερδραστήριας φαντασίας”, “εναλλακτικές θεωρίες διαταραχών συμπεριφοράς”. […]

Στα τελευταία γενέθλια του Ολιβερ ο μπαμπάς του τού αγόρασε ένα λεξικό τσέπης Collins, ενώ το πρώτο πράγμα που έκλεψε νωρίτερα ο ίδιος ήταν η Εγκυκλοπαίδεια της Οξφόρδης του πατέρα του. Είναι φανερό ότι ο μικρός κάνει εκτεταμένη χρήση τους ενώ ο συγγραφέας μοιάζει να έχει την ίδια άνεση περιήγησης σ΄ αυτά. Τόσο ο Ολιβερ όσο και ο Τζο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Σουόνσι της Ουαλλίας και ήταν 15 χρόνων το 1977 όταν άρχισε να γράφεται το Υποβρύχιο. Και οι δύο έχουν πατέρα που διδάσκει στο πανεπιστήμιο της πόλης. «Ημουν σίγουρος ότι θα γινόμουν ροκ σταρ. Στο τέλος, όταν κατάλαβα ότι δεν είχα αίσθηση του ρυθμού, τα πάντα έμοιαζαν να χάνονται» δήλωσε ο Τζο σε συνέντευξή του στο «Τhe Οbserver Μagazine» στις 3 Φεβρουαρίου 2008. «Απώλεια για τη μουσική, κέρδος για τη λογοτεχνία» σχολίασε ο δημοσιογράφος Κρις Πάουερ. Ποίησή του έχει φιλοξενηθεί σε εκπομπές του Channel 4 και του Radio 3, ενώ έχει εμφανιστεί στο φεστιβάλ λογοτεχνίας Ηay-Οn-Wye.