Σε μάλλον συγκινητική ατμόσφαιρα έγινε χθες η παρουσίαση της νέας έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο της Συλλογής Πορταλάκη με τίτλο «SΤΑΜΟS- RΕDS». Φίλος εφ΄ όρου ζωής του καλλιτέχνη Θεόδωρου Στάμου, ο συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης μίλησε με φόρτιση για μια μακρά συνομιλία με έναν σημαντικό δημιουργό. Παρούσα και η αδελφή του καλλιτέχνη Τζορτζιάνα, μίλησε για τον αδελφό της διαβάζοντας και ένα ποίημα που είχε γράψει γι΄ αυτόν και τη σχέση τους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του Θεόδωρου Στάμουαπό το 1988 ως το 1994-, τα οποία κατακλύζονται από το «κόκκινο» χρώμα. Οι όψιμοι αυτοί πίνακες του Στάμου, που ουσιαστικά κλείνουν έναν κύκλο και έρχονται να συναντήσουν τα πρώτα του έργα, συγκαταλέγονται στη σειρά «Ατέρμονα πεδία» («Ιnfinity field»), την οποία ο Στάμος άρχισε να δουλεύει στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ολοκλήρωσε δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του.

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 1922 από έλληνες γονείς, ο Θεόδωρος Στάμος σπούδασε στη Σχολή Αμερικανών Καλλιτεχνών. Καθοριστική επιρροή στις σπουδές του άσκησε ο Τζόζεφ Σόλμαν, καθηγητής της Σχολής και μέλος της ομάδας «Οι Δέκα». Στα τέλη της ζωής του έζησε τον περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, όπου και πέθανε το 1997. Ο Στάμος, ζωγράφος με υπολογίσιμη διεθνή απήχηση και πρωτοπόρος του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, κατόρθωσε να εισαχθεί στην καλλιτεχνική ζωή της Νέας Υόρκης πολύ νέος, σε ηλικία μόλις 21 ετών, με την πρώτη του έκθεση στην ιστορική γκαλερί της Μπέτι Πάρσονς.

Εργα του βρίσκονται σήμερα σε περισσότερα από 70 διεθνή μουσεία και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Συλλογή Πορταλάκη, Πεσμαζόγλου 8, 8ος όροφος, τηλ. 210 3318.933, www.portalakiscollection.gr. Ως τις 30 Ιουνίου. Ωρες λειτουργίας: Τετάρτη 12.00-20.00, Σάββατο 11.00-15.00.