Σε μια νέα εντυπωσιακή κίνηση που περιορίζει στο μέλλον τις πιθανότητες ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προχώρησε χθες ο Πρωθυπουργός, δημιουργώντας ένα υπερδιευθυντήριο από το οποίο θα λαμβάνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις. Με χθεσινή απόφασή του συγκροτείται Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, αρμόδια για τη συστηματική παρακολούθηση και τον συντονισμό εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής στους τομείς της Οικονομίας, των Οικονομικών και της Ανάπτυξης, στην οποία θα προεδρεύει ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής και θα συμμετέχουν ως μέλη οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.

Εκ πρώτης όψεως με την πρωτοβουλία αυτή τίθενται υπό καθεστώς κηδεμονίας ο νέοι υπουργοί Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, αφού για την πολιτική που θα εφαρμόζουν θα έχει πλέον βαρύνουσα γνώμη και ο κ. Γ. Σουφλιάς.

Οπως πληροφορείται όμως «Το Βήμα», οι δύο νέοι υπουργοί ενημερώθηκαν από προχθές από τον Πρωθυπουργό και συμφώνησαν με την απόφασή του, αφού με τον τρόπο αυτόν περιορίζονται στο μέλλον οι πιθανότητες διαφοροποιήσεων από συναδέλφους τους, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, αφού στο εξής οι κυβερνητικές αποφάσεις θα φέρουν τη σφραγίδα του κ. Καραμανλή. Από την άλλη πλευρά, δεν θα έχει στο εξής το δικαίωμα διαφοροποιήσεων και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος συχνά στο παρελθόν κράτησε αποστάσεις από τις επιλογές του κ. Γ. Αλογοσκούφη, παρ’ ότι αυτές επικυρώνονταν πάντοτε από την Κυβερνητική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία της διυπουργικής επιτροπής είναι μια πρόταση του κ. Σουφλιά την οποία διετύπωσε στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα, όπου συζήτησαν και τις λεπτομέρειες του ανασχηματισμού. Ο κ. Καραμανλής από την άλλη πλευρά την αποδέχθηκε αμέσως, καθώς με αυτή τη διαδικασία δεν θα εμφανίζονται στο εξής φαινόμενα προσωπικών επιλογών από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κατηγορία η οποία καταλογίστηκε στο παρελθόν στους κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Φώλια για κάποιες αποφάσεις τους (στον κ. Αλογοσκούφη για τις ανακοινώσεις για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης και στον κ. Φώλια για τα προνομιούχα δάνεια στους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων).

Η νέα διυπουργική επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, ο οποίος θα την ενημερώσει για την πορεία και τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.