O υπερβολικός φωτισμός των πόλεων κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτός από τις υπόλοιπες – οικονομικές- συνέπειες προκαλεί προβλήματα στην παρατήρηση των άστρων από επιστήμονες και ερασιτέχνες. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα της φωτορύπανσης, μια ομάδα γάλλων αστροφυσικών προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού πάρκου όπου η παρατήρηση των ουρανίων σωμάτων θα προστατεύεται από τη ρύπανση που προκαλεί ο τεχνητός φωτισμός των κατοικημένων περιοχών.

Η ιδέα ανήκει στον γάλλο αστρονόμο Σεμπαστιάν Βοκλέρ , ο οποίος κατά το πρότυπο ενός αντίστοιχου «προστατευόμενου παρατηρητηρίου» στο Κεμπέκ του Καναδά σχεδιάζει να εγκαινιάσει στις 11 Ιουνίου του 2009 ένα «πάρκο για την παρατήρηση του έναστρου ουρανού» στα Πυρηναία. Η τοποθεσία «Μιντί ντε Μπιγκόρ» δεν επελέγη τυχαία, καθώς εκεί βρίσκεται ένας από τους παλαιότερους σταθμούς αστρονομικών παρατηρήσεων, αλλά και μετεωρολογικών μετρήσεων. Ηδη από το 1873 κατασκευάστηκε σε υψόμετρο 2.877 μ. μετεωρολογικός σταθμός, ενώ από το 1908 άρχισε να αναπτύσσεται ένα άρτια οργανωμένο αστεροσκοπείο, που εκμεταλλεύεται την απόσταση που χωρίζει το σημείο από τις πλησιέστερες κατοικημένες περιοχές και τις μεγαλουπόλεις της Γαλλίας και της Ισπανίας. Εκτοτε όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς την τελευταία δεκαετία αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή ποικίλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως πίστες για σκι και διαδρομές ορεινής ποδηλασίας. Η «τουριστική αξιοποίηση» οδηγεί σε αυτή την ορεινή τοποθεσία πλήθη επισκεπτών καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καταστρέφοντας τον «απόκοσμο χαρακτήρα» της.

Ετσι ο κ. Βοκλέρ θέλει τώρα να προωθήσει τη «νυχτερινή οικολογία», έτσι ώστε να προστατεύσει την αστρονομική παρατήρηση που απειλείται από τη φωτορύπανση. «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι ο υπερβολικός φωτισμός που προέρχεται από τα αστικά κέντρα πλήττει μόνο τους λάτρεις της αστρονομίας», επισημαίνει ο γάλλος επιστήμονας ο οποίος θεωρεί ότι το φαινόμενο συνιστά σοβαρή απειλή τόσο για την πανίδα όσο και για τη χλωρίδα του ορεινού όγκου που χωρίζει Γαλλία και Ισπανία.

Αναγκασμένος να συνδυάσει αρμονικά την οικονομική ανάπτυξη με την οικολογική ευαισθησία σχεδιάζει τη δημιουργία ενός «αστρονομικού πάρκου» με δύο ζώνες. Στην καρδιά αυτού του πάρκου θα προβλέπονται πολύ αυστηροί κανονισμοί σχετικά με τον φωτισμό, ενώ στη δεύτερη ζώνη οι περιορισμοί θα είναι πιο ελαστικοί. Τα εγκαίνια αυτού του πάρκου θα συμπέσουν χρονικά με το Παγκόσμιο Ετος Αστρονομίας, όπως έχει οριστεί επίσημα το 2009 από τον ΟΗΕ που τιμά με αυτόν τον τρόπο την τέταρτη εκατονταετηρίδα από την εφεύρεση του τηλεσκοπίου από τον Γαλιλαίο.