Σφίγγα παραμένει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής για τον ανασχηματισμό και κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το σχήμα της νέας κυβέρνησής του. Οσοι συναντούν τον κ. Καραμανλή τις τελευταίες ημέρες παρατηρούν ότι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για τις επόμενες κινήσεις του. Ο ίδιος αποφεύγει να συζητήσει επί της ουσίας με τους υπουργούς που έχει δεχθεί στο γραφείο του για τις αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερη αξία είχε και η χθεσινή συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, του Πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία συζήτησε για όλα τα ενδεχόμενα εκτός από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επικρατεί αναστάτωση, αγωνία και σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι. Λόγω της άγνοιας που υπάρχει και της ελλιπούς πληροφόρησης για το τι ακριβώς σκέπτεται ο κ. Καραμανλής κυκλοφορούν στη δημοσιογραφική και πολιτική αγορά διάφορα ονόματα. Περισσότερο γίνεται καταγραφή επιθυμιών και επιδιώξεων των νυν υπουργών και υφυπουργών και των βουλευτών οι οποίοι είναι στον προθάλαμο της αξιοποίησης. «Είναι ανέκφραστος. Περισσότερο ακούει και μιλάει πολύ λίγο, μη βοηθώντας όμως τον συνομιλητή του να καταλάβει τι ακριβώς έχει κατά νουν. Περισσότερο ΄΄αγοράζει΄΄». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση κυβερνητικό στέλεχος που κινείται στον στενό «καραμανλικό πυρήνα» περιγράφει τη στάση την οποία τηρεί ο Πρωθυπουργός.

Αυτοί που γνωρίζουν σε γενικές γραμμές τους προβληματισμούς του κ. Καραμανλή, αλλά όχι τις οριστικές του αποφάσεις, είναι λιγότεροι από πέντε και αποτελούν στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του. Κεντρική θέση έχουν σε αυτόν τον «κύκλο εμπιστοσύνης» ο διευθυντής του Γραφείου του και επί σειρά ετών στενός του συνεργάτης κ. Ι. Αγγέλου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ.Σιούφας και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς οι οποίοι τηρούν «σιγήν ιχθύος».

O Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει επιλέξει τη σιωπή, ακούει όσους τον συναντούν να του λένε ότι χρειάζεται «ριζική ανανέωση» της κυβέρνησης, να μην υποκύψει σε πιέσεις, να αδιαφορήσει για τις ισορροπίες, να επιλέξει τη ρήξη και όχι τους συμβιβασμούς και τελικώς να πράξει αυτό που ο ίδιος πιστεύει ότι είναι καλό για την κυβέρνηση και συνολικά για την παράταξη.

Σε αυτό το θολό τοπίο ως προς τις προθέσεις του κ. Καραμανλή, όλοι σε κυβέρνηση και ΚΟ περιμένουν τις πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες. Βέβαια σιγά σιγά, όπως μεταδίδεται από πρόσωπα που έχουν κομβικό ρόλο στον στενό «καραμανλικό πυρήνα», ο κ. Καραμανλής συμπληρώνει το πολιτικό σταυρόλεξο του ανασχηματισμού.

Ως εκ τούτου, αναμένεται η αξιοποίηση του κ. Β.Πολύδωρα σε υπουργείο με κοινωνικά χαρακτηριστικά, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η συμμετοχή του κ. Αν. Σαμαρά στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ τις περισσότερες πιθανότητες πλέον για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Π.Παναγιωτόπουλος. Ε ρωτηματικό υπάρχει ακόμη ως προς το τι θα γίνει με τον Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον κ. Καραμανλή, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Η παραμονή του κ. Ζαγορίτη θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, αν και αναμένεται να αξιοποιηθεί σε υπουργικό πόστο. Ηδη πολλοί στη ΝΔ μιλούν για αλλαγή φρουράς στο κόμμα και έχει αρχίσει το «χρηματιστήριο» των διαδόχων, με έναν εξ αυτών, τον υφυπουργό Παιδείας κ. Αν. Λυκουρέντζο , να μιλάει χθες για εσφαλμένες κινήσεις της κυβέρνησης στο παρελθόν. Από τη Ρηγίλλης επέμεναν, χωρίς να γίνουν πιστευτοί, ότι οι κκ. Καραμανλής και Ζαγορίτης συζήτησαν την προετοιμασία της ΝΔ για τις ευρωεκλογές και κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι θέλησαν να σταματήσουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.