Ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης του τραπεζικού συστήματος με τη λήψη από τις Εurobank και Τράπεζα Πειραιώς ειδικών ομολόγων εκδόσεως του ελληνικού Δημοσίου, τριετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για την άμεση άντληση ισόποσης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η Εurobank έλαβε ομόλογο ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς ομόλογο αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το τρίτο μέτρο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την έκδοση ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και τη μετέπειτα χορήγησή τους στα πιστωτικά ιδρύματα για τη χρησιμοποίησή τους ως εγγύηση στην ευρωπαϊκή χρηματαγορά. Η προμήθεια που θα κληθούν να καταβάλουν στο Δημόσιο οι δύο τράπεζες ορίστηκε στο 0,62%, που αντιστοιχεί σε 6,2 εκατ. ευρώ για τη Εurobank και σε 4,9 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς. Σύμφωνα με πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι στιγμής αίτημα για ένταξη στο σχετικό μέτρο έχουν υποβάλει έξι τράπεζες. Η κεντρική τράπεζα, αφού διενεργήσει τον σχετικό έλεγχο όσον αφορά τις εγγυήσεις που παράσχουν τα πιστωτικά ιδρύματα προς το Δημόσιο, εν συνεχεία προωθεί το αίτημα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του δίνει εντολή στον ΟΔΔΗΧ για την έκδοση των ομολόγων. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το μέτρο των ειδικών ομολόγων για την ενίσχυση της ρευστότητας προτιμάται σε πρώτη φάση σε σχέση με την εγγύηση που είναι διατεθειμένο να παράσχει το Δημόσιο για δάνεια ή ομόλογα που θα εκδοθούν από τις τράπεζες ύψους ως 15 δισ. ευρώ, διότι υλοποιείται πιο γρήγορα και είναι πιο φτηνό.

Αμέσως μετά τις γιορτές θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα και για τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πρώτες, για τις οποίες η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, είναι η Αlpha Βank και η Μillennium Βank. Εξάλλου, το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιηθούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα για τη λήψη απόφασης για έκδοση προνομιούχων μετοχών, τις οποίες θα αποκτήσει το Δημόσιο με στόχο τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Χθες η διοίκηση της Αlpha για τον λόγο αυτόν συγκάλεσε γενική συνέλευση για τις 12 Ιανουαρίου. Η γενική συνέλευση της Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί στις 23/1, της Εurobank και της ΑΤΕΒank στις 12/1, της Αttica Βank στις 8/1 και της FΒΒ στις 19/1. Σύγκληση γενικής συνέλευσης για τον Ιανουάριο αναμένεται και από την Εθνική. Συνολικά για το μέτρο αυτό το Δημόσιο θα δαπανήσει 5 δισ. ευρώ.

Πάντως, από πολλές πλευρές διατυπώνεται η εκτίμηση ότι τα κεφάλαια αυτά ίσως να μην είναι αρκετά για την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο στην Ελλάδα, ειδικά για τραπεζικούς ομίλους με παρουσία σε οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης, οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν σοβαρή επιβράδυνση μέσα στο 2009. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης έχει ξεκαθαρίσει ότι η ρευστότητα που θα αντληθεί από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ δεν θα περάσει τα σύνορα της χώρας, και ως εκ τούτου οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλα κεφάλαια για τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Εξάλλου, μόλις πριν από έναν μήνα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος σε δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει «μετριοπαθές» το ελληνικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Το βέβαιο είναι ότι οι τραπεζίτες επιθυμούν διακαώς και ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης για τις θυγατρικές τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.