Στην Ιταλία εφέτος τα Χριστούγεννα ήταν λιτά για τους περισσότερους Ιταλούς λόγω της οικονομικής κρίσης. Μόνον οι άστεγοι στο Μιλάνο ίσως πέρασαν τις πιο χλιδάτες εορτές τους, αφού στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που προσφέρει κάθε χρόνο ο δήμαρχος υπήρχε για πρώτη φορά και χαβιάρι belunga, που οι περισσότεροι το έτρωγαν με έκπληξη, χωρίς βεβαίως να γνωρίζουν και την αξία του. Ηταν 40 κιλά χαβιάρι εξαιρετικής ποιότητας που είχαν κατασχέσει ως λαθραίο η Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza) και ο δήμαρχος, αντί να το καταστρέψει, το πρόσφερε ως χριστουγεννιάτικο έδεσμα στους άστεγους της πόλης. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλησε να δώσει παράδειγμα λιτότητας και σεμνότητας στα εφετινά Χριστούγεννα, αφού τέλεσε τον γάμο της 42χρονης κόρης του Μαρίνας- η οποία τυγχάνει πρόεδρος του ομίλου Μπερλουσκόνι και αποκαλείται «η ιταλίδα Μάργκαρετ Θάτσερ»- με τον πάλαι ποτέ πρώτο χορευτή της Σκάλας του Μιλάνου και σήμερα καθηγητή χορού, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Προσκάλεσε μόνο 70 άτομα, προσφέροντάς τους έναν λιτό μπουφέ, χωρίς χαβιάρι και τρούφα. Εδωσε μάλιστα εντολή όλα τα δώρα του γάμου να πάνε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (ανάμεσα στα δώρα ήταν και μερικά πανάκριβα Βvlgari και Cucci). Μόνο τα καραβάνια των Ελλήνων που ταξίδευσαν χριστουγεννιάτικα στη Ρώμη δεν αντελήφθησαν, φαίνεται, την οικονομική κρίση, αφού κατά κύματα εισέβαλαν στα Ρrada, στη Lοuis Vuitton και στα υπόλοιπα χλιδάτα καταστήματα της Via Condoti και της Via Veneto και σήκωσαν τα πάντα: από παπούτσια, μπότες, τσάντες, ρολόγια, κοσμήματα, κοστούμια ως και μοδάτα καλαθάκια για τα γατάκια αξίας 3.800 ευρώ.
Εφέτος τα περισσότερα μέλη του ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου απέφυγαν να στείλουν χριστουγεννιάτικες χάρτες στους συναδέλφους τους, ακόμη και στους ψηφοφόρους τους. Μόνον η εκρηκτική Μάρα Καρφάνια υπουργός Ισων Ευκαιριών, δικηγόρος και τηλεοπτική παραγωγός, απετέλεσε εξαίρεση, αφού έδωσε εντολή να της κατασκευάσουν μία φάτνη και τοποθέτησε μέσα σε αυτήν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τι ρόλο έδωσε στον καθένα και κυρίως στον κ. Μπερλουσκόνι. Οπως επίσης δεν αποκάλυψε τι ρόλο από τη Θεία Γέννηση κράτησε η ίδια, αν και πολλοί στη Ρώμη σιγοψιθύριζαν ότι η ίδια κράτησε για τον εαυτό της ρόλο της Μεγάλης Εβδομάδας, αυτόν της Μαρίας Μαγδαληνής.
Η οικονομική κρίση χτύπησε ήδη την Ιταλία και αυτό φαίνεται από τις συζητήσεις που άρχισαν χριστουγεννιάτικα για την εφαρμογή εβδομάδας τεσσάρων ημερών σε όλες τις μεγάλες βιομηχανίες. Η οικονομία της Ιταλίας στηρίζεται κυρίως σε πέντε άξονες: στη βαριά βιομηχανία, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, στις βιομηχανίες οπλικών συστημάτων που άρχισαν ήδη τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, στον τουρισμό (που ως τώρα δεν επηρεάστηκε), στη μόδα (που επίσης ως τώρα δεν επηρεάστηκε) και στα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, η διάθεση των οποίων αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα. Ως μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης οι πάντες αυτή την περίοδο στην Ιταλία άρχισαν να συζητούν το θέμα της μείωσης των ημερών εργασίας, που αποτελούσε ως τώρα τη θρυαλλίδα για έκρηξη στις εργασιακές σχέσεις. Αυτή τη φορά όμως η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωσης της χώρας (CGΙL), η οποία βρίσκεται υπό την επιρροή της Αριστεράς, έδωσε το «ΟΚ» υπό όρους στην υιοθέτηση αυτού του μέτρου, που μόνον η αναφορά του στην Αθήνα, από τον κ. Κ. Μίχαλο, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών, με όλα τα κόμματα να στρέφονται εναντίον του.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ιταλίας (CGΙL) διά στόματος του γραμματέα της κ. Επιφάνι είπε κατ΄ αρχήν «ναι» στην εργασία τεσσάρων ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι το μέτρο αυτό θα αφορά και τους απασχολούμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Η απειλή για μαζικές απολύσεις έκανε τα συνδικάτα να συζητούν ακόμη και αυτό το μέτρο.
Για την περικοπή των εργάσιμων ημερών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μαουρίτσιο Σακόνι πήρε ήδη το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας μάλιστα ότι αρκεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση που προτίθεται να εφαρμόσει το μέτρο αυτό. Με δυο λόγια, αν τελικά εφαρμοσθεί το μέτρο της περικοπής ημερών εργασίας, αυτό θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που επιζητούν πρωτίστως οι βιομήχανοι. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τους ιταλούς εργαζομένους, που διοργάνωσαν διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, απεργίες, πλην όμως ο υπουργός εμφανίστηκε αμετακίνητος και ανακοίνωσε ότι ετοίμασε ήδη το σχετικό διάταγμα, με ισχύ νόμου. Η μόνη παραχώρηση που φαίνεται ότι κάνει στους εργαζομένους ήταν να επεκταθεί η κρατική ενίσχυση και στους έχοντας προσωρινή εργασία. Για την εφαρμογή του μέτρου αυτού απαιτούνται περισσότερες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να το εφαρμόσουν από τον Ιανουάριο. Το κυριότερο και ισχυρότερο συνδικαλιστικό σωματείο, η CGΙL, ζήτησε με το νέο έτος να αρχίσει ο διάλογος κυβέρνησης- συνδικάτων και Συνδέσμου Ιταλικών Βιομηχανιών, για τους όρους εφαρμογής του μέτρου. Ηδη η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα λιτό πρόγραμμα, ύψους 2 δισ. ευρώ, για τις πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Στόχος της είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας κυβέρνησης- κοινωνικών εταίρων εντός του Ιανουαρίου, η οποία θα οριστικοποιεί τη δέσμη μέτρων προς στήριξη του εισοδήματος εκείνων των εργαζομένων που θα υποχρεωθούν να αναστείλουν μερικώς την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Για τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων (Confidustria) όμως η εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών από μόνη της φαίνεται ότι δεν αρκεί και αυτός είναι και ο λόγος που απειλούν με απολύσεις ή περικοπές μισθών με την πρώτη ευκαιρία. Εκείνο που φαίνεται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και αποτελεί και «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είναι πώς θα ελεγχθεί η μαζική (όπως αναμένεται) προσφυγή εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας, με την εφαρμογή του μέτρου των τεσσάρων εργάσιμων ημερών και- το σημαντικότερο- πώς θα περιορισθούν οι απολύσεις, αφού οι κυριότερες βιομηχανίες έχουν τις απολύσεις ως πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τους. Γίνεται βεβαίως λόγος για τη θέσπιση «συμβολαίων αλληλεγγύης» ανάμεσα στους εργαζομένους, ο ένας δηλαδή που εργάζεται ή που εργάζεται μερικώς να επιδοτεί τον άλλον που δεν εργάζεται, πλην όμως δεν υπάρχουν επαρκή χρήματα για να εφαρμοσθεί αυτό το μέτρο.
Με σπόνσορες ο εορταστικός διάκοσμος
Ο κ. Μπερλουσκόνι έδωσε εντολή να περιορισθούν οι σπατάλες, τα ταξίδια στο εξωτερικό, βγήκε στην τηλεόραση και κάλεσε τον κόσμο να ψωνίσει εφέτος στις γιορτές, άνοιξε τα καταστήματα, όχι μόνο τις Κυριακές των εορτών, αλλά και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Το κατάστημα Ρινασέντε, στην Πιάτσα Κολόνα, που πολλοί πιστεύουν ότι οι περισσότερες μετοχές του ελέγχονται από μέλη της κυβέρνησης, έμεινε όλες αυτές τις ημέρες ανοιχτό και ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος των κεντρικότερων οδών των πόλεων έγινε αυτή τη φορά με… σπόνσορες. Μαζί με τα φωτεινά λαμπάκια άναβαν και πασίγνωστες μάρκες αυτοκινήτων ή ρολογιών. Ακόμη και στην πλατεία του Βατικανού εμφανίστηκαν… διαφημίσεις, την ώρα της Χριστουγεννιάτικης Λειτουργίας. Δίπλα στο παράθυρο όπου συνήθως εμφανίζεται ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄ στήθηκε μια σκαλωσιά με διαφήμιση ασφαλιστικής εταιρείας η οποία ανέλαβε την αναπαλαίωση τμήματος του Βατικανού