Εναξεκάθαρο μήνυμα προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα , ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσει την «ειδική σχέση» της Ουάσιγκτον με το Τελ Αβίβ, στέλνει ουσιαστικά με τον ανηλεή βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας η ισραηλινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία. Οδηγώντας τη σύγκρουση στα άκρα και ανατινάζοντας, κυριολεκτικά, με την «ασύμμετρη» αντίδρασή της κάθε ελπίδα για έναν νέο γύρο διαλόγου με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμάς, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, το Ισραήλ «δοκιμάζει» τη φιλοϊσραηλινή «ταυτότητα» του κ. Ομπάμα. Το τεστ μέχρι στιγμής ήταν επιτυχές: ο αφροαμερικανός πολιτικός τήρησε και χθες σιγή ιχθύος για τα δραματικά γεγονότα στη Γάζα, συνεχίζοντας τις πολυτελείς διακοπές του στη Χαβάη.

Απλώς ο στενός συνεργάτης του Ντέιβιντ Αξελροντ, σχεδόν τρία 24ωρα μετά την έναρξη της αιματηρής επιχείρησης και ενώ η κυβέρνηση Μπους ρίχνει όλο το βάρος των ευθυνών στη Χαμάς, επανέλαβε ότι ο κ. Ομπάμα θα διατηρήσει τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

«Πιστεύω ότι αναγνωρίζει αυτή την ειδική σχέση.Θα εργαστεί μαζί με τους Ισραηλινούς, τους σημαντικότερους συμμάχους μας στην περιοχή.Θα το κάνει όμως με τρόπο που θα ευνοήσει την υπόθεση της ειρήνης συνεργαζόμενος τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους Παλαιστινίους» είπε ο κ. Αξελροντ. Και υπενθύμισε ότι « στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου δεν υπάρχει παρά μόνον ένας πρόεδρος,ο πρόεδρος Μπους».

Μια πρώτη ανάγνωση είναι πως, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του κ. Ομπάμα ότι αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» κατά των «τρομοκρατών» της Χαμάς και της Χεζμπολά, αλλά και κατά του Ιράν, παρά τη διαβεβαίωσή του πως θα διατηρήσει αναλλοίωτη την τεράστια στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς τη χώρα και παρά την επιλογή γνωστών εκπροσώπων του ισραηλινού λόμπι των ΗΠΑ (και ιδιαίτερα των «σκληρών» Ραμ Εμάνιουελ και Ντένις Ρος, και βέβαια της Χίλαρι Κλίντον ) σε θέσεις-κλειδιά του επιτελείου του, ορισμένοι κύκλοι στο Ισραήλ ανησυχούν για την πιθανότητα μιας πιο «φιλοπαλαιστινιακής» πολιτικής από τον νέο πρόεδρο. Με την κλιμάκωση της έντασης οι ισραηλινοί «ιέρακες» αναγκάζουν τον κ. Ομπάμα όχι μόνο να ασχοληθεί από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας του με το μεσανατολικό πρόβλημα, αλλά και να επαναβεβαιώσει την πλήρη ταύτισή του με την ισραηλινή πλευρά της σύρραξης.

Δ εν πρέπει ωστόσο να αποκλείσουμε το έτερο «σενάριο»: ότι δηλαδή η επίθεση κατά της Γάζας γίνεται σε συνεννόηση με τον κ. Ομπάμα, ώστε η ηθική ευθύνη να πέσει στον ήδη… «κολασμένο» Μπους, ο εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε χθες ευθαρσώς ότι «οι άνθρωποι της Χαμάς δεν είναι παρά κακούργοι που σκοτώνουν αδιακρίτως τους ίδιους τους πολίτες τους». Ετσι, λένε ορισμένοι αναλυτές, ο νέος πρόεδρος θα μπει στο Οβάλ Γραφείο «καθαρός», έτοιμος να προσφέρει τις ειρηνευτικές υπηρεσίες του μέσα στα αποκαΐδια της Γάζας.

Αυτό το δεύτερο σενάριο ενισχύεται από τις πληροφορίες πως οι Ισραηλινοί σχεδίαζαν την επιχείρηση «Χυτό Μολύβι» επί τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά και από την «προφητεία» του νέου αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πριν από λίγες εβδομάδες, ότι ο κ. Ομπάμα « θα αντιμετωπίσει άμεσα μια σοβαρή διεθνή κρίση».