Υπέρ της άμεσης εκεχειρίας με τη Χαμάς τάσσονται τρεις κορυφαίοι Ισραηλινοί συγγραφείς, την ώρα που η κυβέρνηση Ολμέρτ διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας είναι ακόμα στην αρχή…

«Για να μην προστεθούν νέοι νεκροί και νέες καταστροφές, πρέπει εμείς μονομερώς να προβούμε σε άμεση κατάπαυση του πυρός επί 48 ώρες. Ακόμη και εάν εσείς (οι Παλαιστίνιοι) χτυπάτε το Ισραήλ, δεν θα ανταποδώσουμε και θα σφίξουμε τα δόντια, όπως κάναμε μέχρι τώρα»γράφειο Ντέιβιντ Γκρόσμαν στην εφημερίδα Χααρέτζ και προσθέτει:

«Κι ακόμη καλύτερα: θα καλέσουμε τις άλλες χώρες, γειτονικές και μη, να μεσολαβήσουν σε ένα διάλογο μεταξύ ημών και υμών, προκειμένου να συμμετάσχετε κι εσείς στην κατάπαυση του πυρός».

Αλλοι δύο συγγραφείς, ο Άμος Οζ και ο Α.Β. Γεχόσουα τάχθηκαν επίσης υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, με συνεντεύξεις τους στον ιταλικό τύπο, τις οποίες αναδημοσιεύει η Χααρέτζ.

«Ήρθε ο καιρός για πλήρη κατάπαυση του πυρός, υπό τον όρο ότι κι οι Παλαιστίνιοι θα σταματήσουν να μας χτυπούν και εμείς, σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να άρουμε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας» δήλωσε ο Άμος Οζ στην Corriere della Sera.

Από την πλευρά του ο Α.Β. Γεχόσουα δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa ότι «η ισραηλινή επιχείρηση ήταν απαραίτητη, αλλά τώρα πρέπει να μπει άμεσα ένα τέλος (…)».

«Θα είμαστε για πάντα γείτονες (με τους Παλαιστινίους) και όσο λιγότερο αίμα χύνεται, τόσο καλύτερα θα είναι για το μέλλον» σημείωσε.