ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Απάτη ήταν τελικά το μπεστ σέλερ με τον έρωτα στο Ολοκαύτωμα που συγκίνησε την Αμερική διά μέσου του σόου της Οπρα Γουίνφρεϊ. Ο συγγραφέας ομολόγησε ότι είχε βγάλει το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας από το μυαλό του και ο εκδοτικός οίκος αποφάσισε να ματαιώσει την έκδοση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκδοτικού ομίλου Ρenguin, το βιβλίο «Αγγελος στον φράκτη- Η αληθινή ιστορία μιας αγάπης που επιβίωσε» (Αngel at the fence- Τhe true story of a love that survived») δεν θα κυκλοφορήσει, καθώς ο συγγραφέας Χέρμαν Ρόζενμπλατ παραδέχθηκεότι είχε επινοήσει ένα μέρος του βιβλίου.
Ο 79χρονος Ρόζενμπλατ, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος από τη Φλόριδα, είχε εμφανιστεί δύο φορές στην τηλεοπτική εκπομπή της Οπρα Γουίνφρεϊ για να πει την ιστορία του· πώς γνώρισε τη σύζυγό του όταν εκείνη του πετούσε μήλα επάνω από τον φράκτη ενός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Γερμανία.
Αποκαλύφθηκε όμως ότι είχε κατασκευάσει την ιστορία για ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό σε εφημερίδα, πριν από δέκα χρόνια. «Θα ζητήσουμε από τον συγγραφέα να επιστραφούν όλα τα χρήματα που έχουν πάρει ως προκαταβολή για το βιβλίο», είπε ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου.
Ο κ. Ρόζενμπλατ επιβίωσε όντως από στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά τον πόλεμο μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου συνάντησε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την πολωνέζα μετανάστρια Ρόμα Ρατζίσκι. Στο βιβλίο ο κ. Ρόζενμπλατ έγραφε ότι η Ρόμα, κοριτσάκι ακόμα, του έριχνε φρούτα και τρόφιμα επάνω από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου.
Τ ο βιβλίο που θα κυκλοφορούσε τον Φεβρουάριο τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν πολλοί ερευνητές είπαν στο περιοδικό «Νew Republic» ότι η περιγραφή του στρατοπέδου δεν ήταν ακριβής και η ρίψη τροφίμων επάνω από τον φράκτη ήταν αδύνατη. «Το βιβλίο ήταν το σωστό μήνυμα με λάθος αγγελιοφόρο,αλλά ο πυρήνας της ιστορίας είναι θαυμάσιος», είπε ο Χάρι Σάλομον, πρόεδρος της κινηματογραφικής εταιρείας Αtlantic Οverseas Ρictures, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο στην Ουγγαρία τα γυρίσματα μιας ταινίας κόστους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση το βιβλίο του κ. Ρόζενμπλατ. Το βιβλίο είναι το πιο πρόσφατο σε έναν κατάλογο απομνημονευμάτων οι συγγραφείς των οποίων κατηγορήθηκαν για «κατασκευή» ιστοριών και αναμένεται να αυξήσει την πίεση στους εκδοτικούς οίκους να ελέγχουν πιο προσεκτικά τα πραγματικά γεγονότα στα βιβλία που εκδίδουν.