Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «κλείδωσε» με την υπογραφή του την παράσταση της προεδρικής θητείας στη Ρωσία, η οποία προωθήθηκε με διαδικασίες-εξπρές για να στρώσει, όπως όλα δείχνουν, το δρόμο για την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο για άλλα 12 χρόνια. Η εξαετής αντί τετραετής διάρκεια της προεδρικής θητείας, ισοδυναμεί πιθανότατα με άλλα 12 χρόνια χρόνια προεδρίας του νυν Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν είχε βάσει Συντάγματος άλλη δυνατότητα να καταλάβει ξανά το ύπατο αξίωμα στη Ρωσία έπειτα από δύο διαδοχικές θητείες.

Η τελική επικύρωση της παράτασης της προεδρικής θητείας ήλθε την Τρίτη με την υπογραφή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προστατευόμενου του Βλαντιμίρ Πούτινο οποίοςεξελέγη θριαμβευτικά στην προεδρία το Μάρτιο του 2008. Είχε προηγηθεί η διαδοχική έγκριση της μεταρρύθμισης από την Ανω Βουλή της Ρωσίας και τη Δούμα, στην οποία κυριαρχεί το κόμμα «Ένωμένη Ρωσία» του Πούτιν.

Επιστολή Μεντβέντεφ στον Ομπάμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκφράζει και πάλι την ελπίδα για τη βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων επί διακυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία θετική συνεργασία σε μία ρεαλιστική βάση» αναφέρει σε επιστολή του προς τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο με την ευκαιρία του Νέου Ετους.

Υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο αναμένει ότι μία συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα σύντομα μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.